• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: tahini je favorit. ale to s tim olejem v polivkach neznam, nebylo by vic detailu?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jj, doporučuju, a mimochodem výrazně to zvyšuje sytost polévky, navíc je to tuk a tím pádem odpadá případné kapání oleje do polévky (kvůli rozpustonosti vitamínů). Osobně jsem dřív tahini používal různě, hlavně nasladko. Teďka už prakticky jenom naslano a navíc ho vždy nějakým způsobem nechám projít varem.
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: s tím zahuštováním tahinim vyzkousim, nejaké tu mám a jako dresing mi to už moc neleze
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: mhm, to s létem/zimou nezahušťovat/zahušťovat mi příjde dobrý. Jinak před pár dny jsem trošku experimentoval a docela zajímavé bylo zahustit klasickou zeleninovou polévku tahinim... Polévka zhoustla, dostala bílou barvu, příjemně se modifikovala chuť, doporučuji vyzkoušet (v případě potřeby silnější polévky jde také smíchat tahini s česnekem, to má potom polévka slušný říz :)
    MARTIN_KOHOUT: taky se mi stává, když to nehlídám, že dávám do polévky moc zeleniny..

    MLIBREVIRGEA: já dělal cukroví pořádně první rok, taky spíš experimentálně a dělal jsem vanilkové rohlíčky, linecké, jáhlové koule s kokosem a s karobem, marokánky a ovocné chlebíčky. Příští rok bych rád ještě více druhů, tento rok to bylo vyloženě na zkoušku, vychytal jsem si pár postupů a upgradů... sladké samozřejmě zmizelo jak pára nad hrncem :-)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MLIBREVIRGEA: presne jak pises. k veceri to samo neva
    SVA
    SVA --- ---
    HOMOLKA: no já si zrovna do svého života nechávám přenést principy energie (vhledy) s celestýnskýho proroctví, když mluvíme o činech a myšlenkách, kdo zrovna nemá co číst vřele doporučuju
    HOMOLKA: u někoho může jít o rychlý placebo efekt (třeba u těch nemocných), ale u mě samotné jde o okamžité se cítění dobře, kurna nebo jak to napsat, za podmínky, že jidlo důkladně rožvýkam, funguje to i u takových blivajzu jako je pizza, akorát ta chůť je pak krajně odporná po minutě převalování v ústech, takže když se dukladně požvýka, zachytiš široké spektrum chuti, od slané po sladkou, a čím víc se dotykáš jazykem vrchního patra, tím více tě to nabijí, v polovině jídla je pak člověk jakousi euforii, radostí a naplněností (né jen z jídla jako fyzického zdroje ale "duchovního potravy"), žvýkaní funguje taky jako spolehlivý indikator nekvalitních, nečertvých potravin, no taky si člověk tak nepochutná na uvařené zelenině jako u polouvařené (což je relativní vzhledem k fenologii)
    MLIBREVIRGEA: no to su ráda:)
    MLIBREVIRGEA: no už jsem zmiňovala, že současně ty cukry moc neřeším...:(:):
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: jeslti te dobre chapu, prestava to byt polivka ve sve funkci polevky, jakozto pred hlavnim jidlem - to mas na mysli? protoze polivka to je porad, jen ve funkci hlavniho jidla :D +- :)

    a co jste kdo pekli za vanocni pecivo? tahle otazka mi vezi v hlave od vanoc :))
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MLIBREVIRGEA: tak pak uz z toho jsou skoro dve regulerni jidla, prestava to bejt polivka
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: proc imbecilni?

    jinak polivku jim taky ruzne.. nekdy si ji dam rano nekdy po hlavnim jidle a nekdy pred a nekdy az vecer .)))

    chci se optat, bylo mi sdeleno, ze cca po padesatce by zensky nemely jist tofu a soju vubec, ze zvysuje riziko rakoviny, jak to je s misem a vubec sojou a jejimi produkty vlastne ve starsim veku?
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    ja jim trebas polivku s misem kazdy rano, ale jelikoz stydne pomalejc, nez ovesna kase se zeleninou apod, tak ji jim az jako druhej chod a kompletne mi to nahrazuje potrebu po ranu cokoli pit. jen porad inklinuju k tomu, ze do polivky davam zbytecne moc zeleniny, coz je lehce imbecinli :D
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: cesnek miluju a tak ho davam .) je z nasi krajinny oblasti, kdyz neni dovezenej z ciny (a ai ten asi pouzivam, kdyz nevim, odkud je) a kdyz muzem jist soju, tak proc ne cesnek .)

    a kmin taky v cajku .) tedka ho zvykam ze sejtanu .))

    polevky delam skoro porad, zeleninove vyvary nezahustuju a kdyz, tak maizenou a nekdy celozrnnou moukou, ktera by se ale asi mela provaret nakych 20 minut.. myslim si. a u polevek na "mlecne" bazi zahustuju taky maizenou nebo tim samotnym ovesnym mlikem, jejich kombinacemi, nekdy zas moukou a nebo kukuricnou kasi v prasku taky. kuzu jsem jeste nezkousela, ale snad taky nekdy vyzkousim..

    DARJEEL: me pripada, ze se zahustuje proto, aby jidlo nabylo vyssi energetickou hodnotu. v lete zahustovat polevky min a taky se spis zamerit na lehke vyvary, kolikrat bez zavarky a v zime zahustovat, davat zavarky atd.

    zda se, ze krom jakesi zabehnutosti polevek v jidelnicku maji zpestrujici ukol mezi jidly, jsou jakymsi tekutym predkrmem, ale hlavne me pripada, ze jsou dulezite prave pro tu rozmanitost behem jidla a takovy jidelni "ritual", pdobne jako je zakusek, prikrm a tyhlety vecicky kolem.

    imo je dulezite jist tekutou stravu, mam takovy dojem, jakoby se zaludek lepe pripravil na hlavni jidlo, navic se lepe travi diky tekutemu stavu (bez ohledu na ingredience). a pak taky toho nesnime tolik, jako bez polivky..

    SVA: po te repove polevce jsem se malem uktloukla :D a diky za tvuj post .)


    HOMOLKA: to souhlasim, ale podle me pomuze ukazat, co v zivote zmenit, mozna prave tim, ze odlehci, idealni je kombinace a kdyz se clovek dostane tak nak ke vsemu, co s ni souvisi.. .)
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    kazdopadne makrobiotika je fajn, clovek se po ni citi opravdu dobre a lehce, ale podle me to nefunguje tak, ze zacnu jist makrobio, a za chvili budu zdravy jako ryba, stastny, plny elanu a sily...:)
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    KERRAY:
    SVA:
    DARJEEL:
    no rekl bych to asi takhle...mam nekolik kamaradu "striktnich makrobiotiku", kteri podle meho nazoru pochopili kushiho jen hrozne oklestene...proste clovek ma nemoc, muze za to jidlo, kdyz budes jist tak a tak, nemoc zmizi....no rideji se podle toho do puntiku, jen ne a ne se uplne uzdravit. ja jsem par let zkousel taky jist ryze makrobio, ale myslim, ze jist dobre nestaci (ted se bavim o leceni pomoci makrobiotiky)...je to samozrejme podstatne, protoze je to pro vetsinu lidi hlavni prijem energie a urcuje zakladni fyzickou a energetickou rovnovahu.
    ale pokud se clovek chce dostat do tohoto stavu rovnovahy, jist makrobioticky nestaci... je potreba prenest principy rovnovahy (tak ja rozumim makrobiotice) i na jine oblasti zivota, na mysleni, na ciny...

    SVA
    SVA --- ---
    no já vločky už nepoužíma k vaření, pry odvápnuji podle Janči, ale dá se tám hodit cokoliv co se rychle uvaří, teď v zímě v mém případě polevky moc nejím, možná protože už nepotřebuji tolik tekutin jako v létě
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jasně, chápu, úplně stejně to má moje paní sousedka na patře, (nevaří makrobioticky, ale vaří hodně, klasická česká kuchyně), prostě nezahušťuje. Jinak zahušťovat se nemusí moukou, tu já třeba na zahušťování vůbec nepoužívám. Buď škroby nebo třeba vločky, žitný mám moc rád v polívce.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA
    SVA --- ---
    nijak zvlášť ne, mám ráda tekutější málo syté polevky kterýma se prolévám, stačí jenom miso, žádná zelenina, anebo vývar bez misa, nebo vývar s obilí (když zustane) a misem, jednoduché, taky moc nemám ráda mouku ani škrob, popř. hustím kroupami (drcené), jahly někdy...v létě jsem si hodně vaříla polévku jen s jednoho druhu zeleniny, teď na podzim mi chutnála z řepy polévka.

    No k té mouce, když není čerstvě pomletá tak strácí čerstvost a jaksi i živost
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SISTA: mhm, jasně, kuzu je super, zvlášť teďka v zimě... díky za odpověď.

    Mě by totiž zajímalo, jestli je v pozadí nějaká "teorie" (zda zahušťovat či ne, proč), a v čem třeba mají podle Vás polévky svoje místo ve stravě apod.
    SISTA
    SISTA --- ---
    DARJEEL: zahustuju pomoci kuzu ("škrob, získaný z kořene japonského vinného keře, je velice lehce stravitelný, zlepšuje stravitelnost ovoce, zabraňuje překyselení trávicího traktu a posiluje a reguluje zažívání, zvyšuje vitalitu, zmírňuje únavu, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při nachlazení a chřipce. Po rozmíchání ve vodě a zahřátí z něj připravíme zahušťující prostředek do omáček a polévek.")
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: a máš k tomu nějaký důvod?
    SVA
    SVA --- ---
    KERRAY: díky za odpověď
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam