• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: statnice apod ani ne., je to prubezne standattni stav uz delsi dobu (tenhle mesic se ucastnim ctyrech skupinovejch vystav, za pet tejdnu mam mit jednu solo a kalendar je rozepsanej az do kvetna + pracovat + studovat). takze bych asi mel hledat zpusob, jak si uzpusobit denni rad apod, abych to neresil nejakejma jednorazovejma vykyvama apod. ale ted mam pocit, ze by se nejakej asi fakt hodil :D
    dneska sem po dlouhy dobe zas cvicil do-in a asi by bylo nejlepsi, si tohle udrzet
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: s čím ta nervozita je spojena, nebo nějaké další anomalie (křeče, únava)?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    MARTIN_KOHOUT: existují různé preparáty na nervy. mě sedí Mumio čím dražší a čistčí tím lepší.silný čaj z třezalky,procházka,atd...
    jestli máš před státnicema nebo jiné podobné stresy mrkni do auditka alternativní medicína,též se to tam řešilo.:)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: bylinky? :)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    neco na nervy?

    ted toho mam nejak moc a stav, kterej to vyvolava, neni vbec makrobiotickej :D najednou neni cas vubec cvicit, coz vetsinou pusobilo celkem blahodarne a jelikoz nekourim, nepuju kafe apod. tak moc nevim, po cem sahnout a precijen v tele je nejakej pud, ze po necem sahnout chci, coz posledni dobou nasadilo cokoladu, coz je zlo.

    nejake tipy? umeshoban to asi nebude, coz ? :D
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SVA: tak, tak! uz to jde dolu nastesti, ale teda, k neuvereni, co se za dva dny da nabrat a jak je cloveku pak divne.. totalni nerovnovaha. neni dobre jist furt stejne jidlo, treba dva-tri dny za sebou .)

    jinak, co je dobre na klouby z markobia, mate nejake doporuceni?
    SVA
    SVA --- ---
    MLIBREVIRGEA: no to mi povidej, rovnováhu jsem ztratila, no a nemluvě o vaze, kterou jsem zas naopak nabyla, no ještě, že je po všem...
    kdybych byla vegetarián nebo vegán, mám jednoduché sdělení typu hlavně ať tam není to a ono, ale v makrobiotice právě, že se nejedná zrovna o holistický přístup, je věc mnohem komplikovanější. Tyhle výjmky potvrzující pravidlo jsou pak chápany jako obecně platná informace (včera sis dala knedlík, tak proč ho nechtit dnes?)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: to je dobry napad, diky za tip! a k tomu cukrovi, taky uz je skoro snedene, ale stihla jsem jen jeden druh a zbytek maminka (nemakro a trochu me to rozhodilo jakousi rovnovahu, co jsem mela pred tim) - jsem delala orechove pecivo s kremem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: některé vitamíny (a, d, e, k) jsou rozpustné pouze v tucích, proto je dobré některé potraviny doplnit kapkou tuku (oleje), proto se dává do polévek a salátů olej, aby bylo jistější, že tělo tyto vitamíny dokáže zpracovat.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: tahini je favorit. ale to s tim olejem v polivkach neznam, nebylo by vic detailu?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jj, doporučuju, a mimochodem výrazně to zvyšuje sytost polévky, navíc je to tuk a tím pádem odpadá případné kapání oleje do polévky (kvůli rozpustonosti vitamínů). Osobně jsem dřív tahini používal různě, hlavně nasladko. Teďka už prakticky jenom naslano a navíc ho vždy nějakým způsobem nechám projít varem.
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: s tím zahuštováním tahinim vyzkousim, nejaké tu mám a jako dresing mi to už moc neleze
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: mhm, to s létem/zimou nezahušťovat/zahušťovat mi příjde dobrý. Jinak před pár dny jsem trošku experimentoval a docela zajímavé bylo zahustit klasickou zeleninovou polévku tahinim... Polévka zhoustla, dostala bílou barvu, příjemně se modifikovala chuť, doporučuji vyzkoušet (v případě potřeby silnější polévky jde také smíchat tahini s česnekem, to má potom polévka slušný říz :)
    MARTIN_KOHOUT: taky se mi stává, když to nehlídám, že dávám do polévky moc zeleniny..

    MLIBREVIRGEA: já dělal cukroví pořádně první rok, taky spíš experimentálně a dělal jsem vanilkové rohlíčky, linecké, jáhlové koule s kokosem a s karobem, marokánky a ovocné chlebíčky. Příští rok bych rád ještě více druhů, tento rok to bylo vyloženě na zkoušku, vychytal jsem si pár postupů a upgradů... sladké samozřejmě zmizelo jak pára nad hrncem :-)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MLIBREVIRGEA: presne jak pises. k veceri to samo neva
    SVA
    SVA --- ---
    HOMOLKA: no já si zrovna do svého života nechávám přenést principy energie (vhledy) s celestýnskýho proroctví, když mluvíme o činech a myšlenkách, kdo zrovna nemá co číst vřele doporučuju
    HOMOLKA: u někoho může jít o rychlý placebo efekt (třeba u těch nemocných), ale u mě samotné jde o okamžité se cítění dobře, kurna nebo jak to napsat, za podmínky, že jidlo důkladně rožvýkam, funguje to i u takových blivajzu jako je pizza, akorát ta chůť je pak krajně odporná po minutě převalování v ústech, takže když se dukladně požvýka, zachytiš široké spektrum chuti, od slané po sladkou, a čím víc se dotykáš jazykem vrchního patra, tím více tě to nabijí, v polovině jídla je pak člověk jakousi euforii, radostí a naplněností (né jen z jídla jako fyzického zdroje ale "duchovního potravy"), žvýkaní funguje taky jako spolehlivý indikator nekvalitních, nečertvých potravin, no taky si člověk tak nepochutná na uvařené zelenině jako u polouvařené (což je relativní vzhledem k fenologii)
    MLIBREVIRGEA: no to su ráda:)
    MLIBREVIRGEA: no už jsem zmiňovala, že současně ty cukry moc neřeším...:(:):
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: jeslti te dobre chapu, prestava to byt polivka ve sve funkci polevky, jakozto pred hlavnim jidlem - to mas na mysli? protoze polivka to je porad, jen ve funkci hlavniho jidla :D +- :)

    a co jste kdo pekli za vanocni pecivo? tahle otazka mi vezi v hlave od vanoc :))
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MLIBREVIRGEA: tak pak uz z toho jsou skoro dve regulerni jidla, prestava to bejt polivka
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: proc imbecilni?

    jinak polivku jim taky ruzne.. nekdy si ji dam rano nekdy po hlavnim jidle a nekdy pred a nekdy az vecer .)))

    chci se optat, bylo mi sdeleno, ze cca po padesatce by zensky nemely jist tofu a soju vubec, ze zvysuje riziko rakoviny, jak to je s misem a vubec sojou a jejimi produkty vlastne ve starsim veku?
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    ja jim trebas polivku s misem kazdy rano, ale jelikoz stydne pomalejc, nez ovesna kase se zeleninou apod, tak ji jim az jako druhej chod a kompletne mi to nahrazuje potrebu po ranu cokoli pit. jen porad inklinuju k tomu, ze do polivky davam zbytecne moc zeleniny, coz je lehce imbecinli :D
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: cesnek miluju a tak ho davam .) je z nasi krajinny oblasti, kdyz neni dovezenej z ciny (a ai ten asi pouzivam, kdyz nevim, odkud je) a kdyz muzem jist soju, tak proc ne cesnek .)

    a kmin taky v cajku .) tedka ho zvykam ze sejtanu .))

    polevky delam skoro porad, zeleninove vyvary nezahustuju a kdyz, tak maizenou a nekdy celozrnnou moukou, ktera by se ale asi mela provaret nakych 20 minut.. myslim si. a u polevek na "mlecne" bazi zahustuju taky maizenou nebo tim samotnym ovesnym mlikem, jejich kombinacemi, nekdy zas moukou a nebo kukuricnou kasi v prasku taky. kuzu jsem jeste nezkousela, ale snad taky nekdy vyzkousim..

    DARJEEL: me pripada, ze se zahustuje proto, aby jidlo nabylo vyssi energetickou hodnotu. v lete zahustovat polevky min a taky se spis zamerit na lehke vyvary, kolikrat bez zavarky a v zime zahustovat, davat zavarky atd.

    zda se, ze krom jakesi zabehnutosti polevek v jidelnicku maji zpestrujici ukol mezi jidly, jsou jakymsi tekutym predkrmem, ale hlavne me pripada, ze jsou dulezite prave pro tu rozmanitost behem jidla a takovy jidelni "ritual", pdobne jako je zakusek, prikrm a tyhlety vecicky kolem.

    imo je dulezite jist tekutou stravu, mam takovy dojem, jakoby se zaludek lepe pripravil na hlavni jidlo, navic se lepe travi diky tekutemu stavu (bez ohledu na ingredience). a pak taky toho nesnime tolik, jako bez polivky..

    SVA: po te repove polevce jsem se malem uktloukla :D a diky za tvuj post .)


    HOMOLKA: to souhlasim, ale podle me pomuze ukazat, co v zivote zmenit, mozna prave tim, ze odlehci, idealni je kombinace a kdyz se clovek dostane tak nak ke vsemu, co s ni souvisi.. .)
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    kazdopadne makrobiotika je fajn, clovek se po ni citi opravdu dobre a lehce, ale podle me to nefunguje tak, ze zacnu jist makrobio, a za chvili budu zdravy jako ryba, stastny, plny elanu a sily...:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam