• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    GABBIANO: aha... no, mne prijde jednodussi si koupit sacek sezamu a udelat si doma kolik potrebuju, neni problem oprazit sezam do stavu, kdy se seminko rozetre mezi prsty, sesypat do hmozdire, na tu panev dat ohrat jeste sul, a pak spolecne pohmozdit :)
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    KERRAY: že jsem si ho od té doby ještě nekoupila
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    malou nadobku a do lednice, kde je problem? :)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    GABBIANO: :D mnamy mnam, červíčci, tak to musím zkontrolovat, aby se mi to nestalo taky! i když třeba jsou červíci taky MB..
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    MLIBREVIRGEA: mně se do něj jednou dali červíčci -a taky poměrně rychle. ;)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SVA: gomasio jsem přestala používat, protože mi jaksi rychle žluklo nebo co.. nevím, jakou má tvrvanlivost, ale asi moc dlouho ne .)..

až tě uvidím, přihlásím se u tebe na popovídání :) ) )
    SISTA
    SISTA --- ---
    SVA: gomasio..
    SVA
    SVA --- ---
    MLIBREVIRGEA: vším možným. mamka je babka kořenářka...ale mb to není...s Mb zbožnuji sezam se soli, teď mi vypadl ten název

Tak dej vědět až mě zhlédneš někde, ať to můžem probrat:)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SISTA: nevím jak teď, ale kolem vánoc mi gugl mlčel.. zkusím.
    SVA: jj, na sunsáře ráno jsme si kreslily, ale na rainbow jsem nebyla .) tak se těším zase brzy nakreslenou :D
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: joaha, díky..
    SVA: kořením jen někdy kmínem, česnekem syrovým i jinak, porkem syrovým, červenou paprikou - kořením a makrobio dochucovadlama.. a čím kořeníš?
    Nedávno jsem pražila nori s kokosem, mno tyjo!! mnam .)

Prosím ještě o radu, dělám poprvé s shitake, naložila jsem je na dýl do vody a tedka je vařím, jenže ta voda, co se v ní máčely smrdí jak plyn! A ty houbičky taky.. To je běžné? A dá se ta voda po shitake využít nebo ji mám vylít? Ale už začínají docela dost vonět tedy.. .)

SVA
    SVA --- ---
    MLIBREVIRGEA: taky uvažuji, že se necham inspirovat nějakými receptíky na netu, poslední dobou mi chybí takové to mb zapálení, možná pro že byla tak dlouho sněhová pokrývka a můj plamínker skoro zhasnul..:) Ty nekořeníš, já nějakou dobu jo, ale je to individuální, jestli si něco slyšela o prvcích které představujeme, že jsme na takové přímce od vody (1) přes strom života(5) po oheň (9). Třeba to s tím nějak souvisí.
    Na sansařě jsem byla a ráno v neděli si přišla zamalovat do artterapi kroužku, nejsu si jistá zda jsem tě nepotkala i na rainbow, UK?
    SISTA
    SISTA --- ---
    MLIBREVIRGEA: vyuzit a upravovat se daji stejne jako brambory, plus se daji jist i syrovy a davat treba do salatu. kdyz zagooglis, urcite se vsechno doctes.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: u nekterých složek potravy, třeba u luštěnin a obilovin jsou dle Kushiho vhodnější potraviny ze stejného podnebného pásu, ale ze vzdálenějších lokalit....
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SISTA: jj, asi jooo .) nemohla jsem k tomu tehdy najít víc info, tak jsem se ptala tady a asi taky nikdo nic moc nevěděl.. Máš s nimi zkušenost?

DARJEEL: mno jo, asi jo, tak nám to osvětlíš?

SVA: kombinace a kombinace mě na tom baví nejvíc, jen už začínám mít překombinováno, tak budu muset šáhnout po nějakých pěkných receptech (ideálně pikantnějších, začíná mi chybět koření .)) btw. mám dojem, že jsme spolu kreslily na sunsáře v létě, jeslti se nepletu..
    SVA
    SVA --- ---

SOUTHGOER: Jo pohanka a brambory (ale jen takové vykopane malé s vysočiny:)
    ID_0: mb tak trochu po český, české suroviny a nechat se inspirovat technologiemy, fermentace, způsoby úpravy, a také kombinace, kombinace a kombinace a kom...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA, ID_0: je vidět, že jste četli málo nebo nepozorně makrobiotickou literaturu... :/
    SISTA
    SISTA --- ---
    MLIBREVIRGEA: topinambury?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    JJ, ta soja mi taky moc nejde do hlavy, když to není původní přirozená potravina našeho pásma.. A k těm bramborám, existují nějaké makrobio brambory, co jsem se někde zběžně dočetla, ale nic o nich nevím a ani jsem zatím nepátrala..
    ID_0
    ID_0 --- ---
    WANDA: SOUTHGOER: děkuju. to mě zajímá, jak to vyrovnat s čím to kombinovat, popř kdy to konzumovat...
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: prokoukl si mě:-)! moc mb literatury jsem nenačet ale přišlo mi že jde hlavně o rovnováhu... jsem skeptický vůči tvrzením to se smí, to se nesmí, jěště když to káže nějaký japonec, a doporučí mi shoyu miso ume tempeh a kdovi co ještě s čím se naše trávící ústrojí dostavá do kontaktu poprvé, nehledě na to že sója se narozdíl od rajčat a brambor u nás vypěstovat nedá...aby to nakonec nebylo jak s tím trávením alkoholu u indiánů...
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    ID_0: Nebo taky jinak: brambory jsou extremni jin, tedy hodne ochlazuji, take uvolnuji steny zil, a mimo jine tak (v nadbytku) zpusobuji krecove zily.
    Andsti Indiani taky ziji v docela jinych klimatickych podminkach.. V MB stredniho pasma se obecne nedoporucuji lilkovite rostliny (rajcata, cukety, aj.)
    Setkala jsem se s nazorem, ze kdyz uz je konzumovat, tak v lete, ale jen dvakrat az trikrat do sezony. Daji se pak smichat s varenou pohankou (ktera je naopak hodne jangova) a zeleninou do salatu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam