• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SISTA
    SISTA --- ---
    MLIBREVIRGEA: vyuzit a upravovat se daji stejne jako brambory, plus se daji jist i syrovy a davat treba do salatu. kdyz zagooglis, urcite se vsechno doctes.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: u nekterých složek potravy, třeba u luštěnin a obilovin jsou dle Kushiho vhodnější potraviny ze stejného podnebného pásu, ale ze vzdálenějších lokalit....
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SISTA: jj, asi jooo .) nemohla jsem k tomu tehdy najít víc info, tak jsem se ptala tady a asi taky nikdo nic moc nevěděl.. Máš s nimi zkušenost?

    DARJEEL: mno jo, asi jo, tak nám to osvětlíš?

    SVA: kombinace a kombinace mě na tom baví nejvíc, jen už začínám mít překombinováno, tak budu muset šáhnout po nějakých pěkných receptech (ideálně pikantnějších, začíná mi chybět koření .)) btw. mám dojem, že jsme spolu kreslily na sunsáře v létě, jeslti se nepletu..
    SVA
    SVA --- ---

    SOUTHGOER: Jo pohanka a brambory (ale jen takové vykopane malé s vysočiny:)
    ID_0: mb tak trochu po český, české suroviny a nechat se inspirovat technologiemy, fermentace, způsoby úpravy, a také kombinace, kombinace a kombinace a kom...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA, ID_0: je vidět, že jste četli málo nebo nepozorně makrobiotickou literaturu... :/
    SISTA
    SISTA --- ---
    MLIBREVIRGEA: topinambury?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    JJ, ta soja mi taky moc nejde do hlavy, když to není původní přirozená potravina našeho pásma.. A k těm bramborám, existují nějaké makrobio brambory, co jsem se někde zběžně dočetla, ale nic o nich nevím a ani jsem zatím nepátrala..
    ID_0
    ID_0 --- ---
    WANDA: SOUTHGOER: děkuju. to mě zajímá, jak to vyrovnat s čím to kombinovat, popř kdy to konzumovat...
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: prokoukl si mě:-)! moc mb literatury jsem nenačet ale přišlo mi že jde hlavně o rovnováhu... jsem skeptický vůči tvrzením to se smí, to se nesmí, jěště když to káže nějaký japonec, a doporučí mi shoyu miso ume tempeh a kdovi co ještě s čím se naše trávící ústrojí dostavá do kontaktu poprvé, nehledě na to že sója se narozdíl od rajčat a brambor u nás vypěstovat nedá...aby to nakonec nebylo jak s tím trávením alkoholu u indiánů...
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    ID_0: Nebo taky jinak: brambory jsou extremni jin, tedy hodne ochlazuji, take uvolnuji steny zil, a mimo jine tak (v nadbytku) zpusobuji krecove zily.
    Andsti Indiani taky ziji v docela jinych klimatickych podminkach.. V MB stredniho pasma se obecne nedoporucuji lilkovite rostliny (rajcata, cukety, aj.)
    Setkala jsem se s nazorem, ze kdyz uz je konzumovat, tak v lete, ale jen dvakrat az trikrat do sezony. Daji se pak smichat s varenou pohankou (ktera je naopak hodne jangova) a zeleninou do salatu.
    WANDA
    WANDA --- ---
    ID_0: kdyz pouzijes strouhanej brambor na zahusteni polivky, je to zpestreni a pokud se stravujes stridme, mb, atd., asi nemas problem.. jinak ale mb uci mit v nejvetsi mire na taliri zastoupeny obiloviny, zdroj sacharidu (tedy energie), v pripade obili jsou to polysacharidy - slozita forma cukru, co se stepi delsi dobu a taky je asi nejak provazana s vlakninou v zrnu, takze ve vysledku se tento cukr uvolnuje v prubehu nekolika hodin, tim nezatezujes slinivku a vlastne ani dalsi organy, protoze vse je provazane.. brambory oproti tomu jsou z jednodussich skrobu, tento cukr jde do krve rychleji, tedy vetsi zatez ... z tohoto pohledu brambory vs. obili na taliri nevychazeji brambory uplne cool ...a jde asi i o jine veci, ..solanin?
    doporucuju napr. knihu Radost z jidla (V.Strnadelova, J.Zerzan)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: nástěnka, literatura... to furt dokola...
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: mám v tom docela guláš...proč není brambor mb?...třeba pro andské indiány je to základní potravina...u naší populace po několik generací též hojně konzumována??
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DARJEEL: jo to máš vlastně recht:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PETEKKA: jj, na ovesné vločky jsem zapoměl, ty taky používám a brambory nejsou mb, jen tak btw.

    SOUTHGOER: mňam, zkusím! dobrý tip...

    hele, tak navrhuji pro Brno/Moravu nějakou objednávku via zemědelci z Kerrayova seznamu... navrhuji biofarmu Machovi: http://www.biofarmamachovi.cz/o-nas/produkce pokud se ozve pár lidí, tak jim rád napíšu, zjistím co mají (asi to takhle na jaře nebude úplně slavné, ale kdoví) jsou z Osové Bytýšky, tudíž kdyby se jelo pro zeleninu pro více lidí, tak by dovoz nemusel být ani moc drahý. Na logistice by jsme se dyžtak domluvili, je tu více možností, jak to udělat.
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Tuhle jsem měla moc dobrou hustou polévku, vhodnou na přechod zimy do jara:
    Podusit 4-5 druhů zeleniny (já použila cibuli, mrkev, petržel, růž. kapustu), přidat uvařené ječné kroupy a společně vařit cca půl hodiny, aby se prolnuly chutě (vim, vim, bude to lehce kyselinotvorné...tak to doženeme hlavním jídlem;), dochutit misem/ shoyu, příp. zázv. šťávou. Byla výborná!
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DARJEEL:
    VRINDAVAN: Polívky zahušťuju ovesnými vločkami nebo najemno nastrouhanou bramborou
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    (tedy po technické stránce)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    BUBBLE: otázka pěti minut :)
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    KERRAY: to je fér. ještě by to chtělo dát dohromady nějakou komunitu kde by se organizovaly hromadné nákupy...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Registrovaní farmáři :: Farmář
    http://www.najdisisvehofarmare.cz/nas-tym/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VRINDAVAN: s tím koji to bude nejlíp vědět sunrise, jestli tu na nyxu ještě přebývá, dyžtak zkus jí... Já s fermentací zas tak moc zkušeností nemám, vyráběl jsem jednou amazake, ale jinak si miso, tempeh a další fermentovaný produkty normálně kupuju.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SOUTHGOER: rozmíxovaná luštěnina je zajímavý nápad! Já třeba ještě zahušťuji tahinim, nicméně to pak dělá jídlo od dost sytější a těžší... Nicméně taková zelňačka zahuštěná tahinim, to je mňamka...
    VRINDAVAN: já myslím, že jo, že je to všude ta stejná...
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Ahoj, jeste k tem polivkam: ja obcas zahustuju mochi placickama, jsou dobry na ledviny a dodaj polevce prijemne sladkou chut. Nebo treba pomixovanou lusteninou...
    Kuzu pouzivam spis do omacek a pudinku, je sice nejlepsi ze skrobu, ale take by se nemelo naduzivat, muze pak zpusobovat zacpu... Rekla bych, ze tak trikrat tydne a dost..)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    VRINDAVAN: ok., tak to mozna ozkousim casem
    SVA
    SVA --- ---
    RAPAL: přesně tak
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: to chce husu se zelim a s knedlíkem.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    MARTIN_KOHOUT: mně na ledviny a celkove na látkovou výměnu pomohlo Mumio.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    LAANIMETH: wow., no ledviny bych mel posilit i z jinejch duvodu, takze asi trefa. zrovna obe tyhle rasy nedavno dosly, takze doplnim. a na ten recept zkusim poridit potrebne ingredience.,
    dekuju!!!
    LAANIMETH
    LAANIMETH --- ---
    MARTIN_KOHOUT zkus posilit ledviny.. rasa Arame nebo Hijiky.. take tekutiny a snad masaz pri ktere by ses mohl uplne rozpustit:))jinak trezalka super, ale sama o sobe bez dalsich podpurnych bylin k tvemu ucelu takrka nevhodna..ale je pouzitelna a osvedcena v nasledujici kombinaci: 30g kozliku, trezalka 30g, medunka 20g, chmel otacivy 20g z teto smesi se bere 1 pol. lzice na 1 salek vody, necha se 12 hod. louhovat..pak pripravit odvar z druhe pol.lzice smesi a sparit jednim salkem vrouci vody, nechat stat 10 min..spojit horky a studeny pripravek/zalivku a odvar/dohromady a pit denne 2 az 3 salky caje..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam