• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: osobně jedu spíš pocitově, když jsem jedla pohanku, tak jsem si k tomu neudělala kukuřici no, dávala jsem luštěniny, kysaný zelí, cibuli atd., vyvažuju do rovnováhy až teďka na jaře. Jo, syrovou zeleninou a ovocem jsem taky trochu vyvažovala. V zimě jsem se ale spíš potřebovala zahřívat (pomalý krevní oběh) a neřešila jsem rovnováhu, taky to pak možná byly ty reakce, kdy jsem měla chutě na to a to a nevěděla proč a řešila to tu, ale to nevím dodnes.. .)

    odkaz na jinjang luštěniny nemůžu najít,
    ale hodím sem odkaz, odkud jsem čerpala, může se hodit
    http://www.prirodnivyziva.cz/nase_zelenina.htm

    ještě toto bych tu zopakovala, i když většina asi stejně ví nebo jinak tuší.. .)

    " 1. Základní součástí jídelníčku by měly být potraviny neutrální, teplé a osvěžující.
    2. Podle tradiční čínské medicíny jsou slezina a žaludek tzv. orgány „středu“, rozdmychávají a vyživují „oheň“ trávení. Posílíme je neutrálními potravinami, zvláště plnohodnotnými obilovinami.
    3. Vaříme podle ročních období: Na jaře a v létě bychom měli používat více osvěžujících přísad, které doplníme malým množstvím chladných potravin, nebo pít čaje a šťávy s osvěžujícím až chladným účinkem. Na podzim a v zimě zase musíme zvýšit podíl teplých potravin a přidat malé množství horkých.
    4.
    Pokud máme v létě jako hlavní jídlo salát, podáme nejdříve horkou polévku, pokud podáváme pečené maso, doplníme je výhonky, ovocem nebo zeleninou.
    Dbáme na vyváženost: Všechny pokrmy by měly mít celkový harmonický účinek z hlediska termického i chuťového. Proto kombinujeme přísady s rozdílným tepelným účinkem.
    5. Jíme vařené pokrmy. Vařené a teplá jídla jsou nejlépe stravitelná, dodávají energii a zanechávají skutečný pocit nasycení."
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: skvělý Markétko, nicméně mně šlo spíše o osobní poznatky a zkušenosti...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: přesně tak.. v zimě nakombinovat třeba se zeleninou nebo luštěninami, které jsou jinové a neochlazují (což je otázka, jeslti to platí stejně jako u obilovin).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: z extrému do extrému... a co v zimě?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: kukuřicí

    Dneska se mi povedlo udělat šťávu s lehkou příchutí kečupu nebo rajčatového protlaku .))

    Toto byl postup (kdyby někdo chtěl zkusit):
    - osmažila jsem na pánvi bez oleje
    -- petržel kořen (pastinak), cibuli, česnek, pórek
    --- pak sejtan
    ---- pak po chvíli zalila trochou vody (aby to vytvořilo "omáčku") a lehce povařila
    ----- přidala jsem kys. zelí s trochou jeho šťávy, nemíchala a ředkvičky, nemíchala
    ------ nakonec ochutila sojovkou, podávala s rýží a ozdobila čerstvým pórkem.........
    co vytvořilo tu chuť rajčat či kečupu netuším jistě, připadalo mi, že asi koření, co je v seitanu s česnekem a sojovkou..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    mimochodem, když už jsme u té pohanky, čím vyvažujete to, že je extrémně jangová?
    SISTA
    SISTA --- ---
    me chutna lamanka nejvic kdyz se oprazi nasucho na panvi a potom se zaleje, par minutek vari a pak jen necha dojit.. kdyz jsem neprazila, mela tendenci se rozpliznout v kasi..
    neloupanou je lepsi den predem namocit a pak staci varit cca 15-20 minut? taky jsem delala od oka..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ORIKA: a to ještě záleží na tom, jestli máš lámanku, nebo neloupanou nebo jakou...

    Jinak čím méně to vaříš, tím víc rutinu ti v tom zůstane. Lámanku stačí nasypat do horké vody a nechat odstát, když dáš poměr voda: pohanka 1:2, tak prostě do té doby, než se ti to vsákne. U "neloupané" (tj. je celá hnědá a má celistvý tvar, ne že je ještě ve šlupce) větišnou chvíli vařím a pak nechám odstát - dokud to nevsákne vodu a nebo dokud to není měkké. Tak od oka. Rozhodně to ale netrvá hodinu.

    Vidíš - jdu vyzkoušet, co se stane, když pohanku namočím do studené vody a nechám pár hodin. Třeba to bude dobré.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ORIKA: tak jestli máš 4 plotny a 4 hrnce, tak můžeš vyzkoušet všechny čtyři způsoby zaráz a zjistit, kterak připravená Ti nejvíce vyhovuje ;]
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    zdravím, potřebovala bych nějaký universální návod na přípravu pohanky...na netu jsem našla asi 4 různé způsoby, v jednom je vařit, v dalším zas nevařit, nechat odstát hodinu vs. 20min, tak jsem z toho poněkud zmatena...děkuju
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SOUTHGOER: neco o tom, ze kakao plesnivi, nebo se napousti chemkama aby neplesnivelo
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Prislo mi mailem (pro Prazaky):

    Milí přátelé makrobiotického vaření,



    Mám tu radost pozvat vás do svých nových prostor v Sázavské 14 na Královských Vinohradech. Od února zde již pořádám pravidelné kurzy vaření. A od úterý 20.dubna zde bude možno, zatím pouze 2 dny v týdnu, mít makrobiotickou stravu. V úterý bude vždy kompletní MB talíř, ve středu zatím jen „velká“ polévka + sushi nebo sendvič a dezert. Až si s Milanem (kuchař ze Skalky 22) novou kuchyň a taky sami sebe „ošaháme“, rádi vařící dny rozšíříme.

    Zároveň bude možné si zakoupit doma vyrobené gomasio, pickles a další MB pochutiny.



    Jídla bude nutné si předem objednat mailem, neb naše limity a limity hrnců jsou omezené. Na úterý budeme pro začátek chystat 30 porcí, na středu cca 40.

    Vyzvedávat si je („take away“ systém) bude možné mezi 12. a 14.hodinou, vchod do domu vpravo od Obchodu se zdravou stravou (2.zvonek vlevo nahoře), v suterénu. Nosit si můžete buď vlastní obaly/krabičky/skleničky/termosky, nebo vám za úplatu poskytneme termoobaly.



    Rovněž jsme schopní poskytnout cateringové služby na oslavu narozenin, svatby, party, firemní akce.



    Pokud víte o někom, kdo v blízkém okolí bydlí nebo pracuje a měl by o tento druh stravy zájem, budeme rádi, pošlete-li mu tento mail. Děkujeme.



    Nechcete-li, aby vám byly jídelníčky zasílány, dejte mi prosím vědět.



    Těšíme se na vás a přejeme vám krásné jarní dny.



    Zuzana a Milan

    www.macrobios.cz

    605238539





    Úterý :

    Miso polévka

    Rýže/kroupy + gomasio

    Humus

    Mrkev v pánvi Wok

    Blanšírovaná zelenina

    Salát z kysaného zelí, daikonu a mořských řas



    Moučník : jablečný koláč s polevou



    Cena : oběd 110,-- Kč

    moučník 20,-- Kč





    Středa :

    Bílá polévka s fazolí 40,-- Kč

    Sendvič/sushi 30,-- Kč/ 45,-- Kč

    Makový jáhelník s povidly 25,-- Kč
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    DARJEEL: Dekuju, ale nemam to z vlastni hlavy! .)

    Setkala jsem se s nazorem, ze kvalitni kakao je vhodnejsi nez karob... samozrejme jen obcas.) (Bohuzel teda presne nevim proc.)
    LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    Zdravím vás,

    provádím průzkum pro diplomovou práci (nikoli vlastní, ale off-nyxové studentky) v oblasti správného a zdravého stravování. Vzhledem k zaměření této diskuse, bych vás rád požádal, zda by jste se na test nemohli podívat a pokud možno i vyplnit.

    http://mira-zajmu-o-spravne-stravovani.vyplnto.cz/

    Pokud máte známé, kteří se zabývají správnou nebo zdravou stravou, tak prosím neváhejte a odkaz na dotazník jim zašlete. Test vychází z Bratmanova testu pro zjišťování ortorexie, koho by téma více zajímalo rád mu zprostředkuji kontakt s autorkou.

    Může se stát, že se s touto prosbou setkáte ve více klubech. Snahou bylo pokrýt co nejvíce potenciálních respondentů a tak se vám za případné nepohodlí omlouvám.

    Děkuji
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SOUTHGOER: +1 :)
    MARTIN_KOHOUT: voda + několik druhů mouky, ideálně tak tři. Používám pohankovou, pšeničnou, špaldovou, žitnou a použít se dajíi všechny druhy vloček. Vždycky mrknu do špajzu, co tam zrovna je za mouku a nějak nakombinuji, možností je mnoho, každá mouka se chová trochu jinak, cílem je tekuté těstíčko, které drží na panvičce.. Chce to parkrát zkusit, která mouka jak drží nebo nedrží a pak už to jde samo :) Nejlíp drží pohanková, ovesné vločky (jemné), pšeničná jak která a žitné dávám jenom trochu, když už jí dávám. Dá se přidat třeba trocha jablečného koncentrátu přímo do těsta, palačinky jsou pak sladší, jinak se dají použít i naslano, třeba plněné pickles, uzeným tofu + nějakou zeleninou (a k tomu tahini-tofunéza majonézku, mňam :)
    Ty nasladko pak můžeš plnit jak máš chuť, marmeládou, nějakým krémem z yannohu, karobu, tahini, lehce povařenými nastrouhanými jablky či hruškami, k tomu rozinky či švěstky...
    Mají ale nevýhodu, že jsou smažený, takže jednou za čas, zvlášť když je chladněji, jsou v pohodě, ale nedají se jíst příliš často.
    Ad čokoláda - tam je těžký určit důvod, kakao je širokospektrální nootropikum, může jít o nějakou "psychickou potřebu" a nebo třeba máš málo hořčíku v těle + x dalších důvodů... :/
    Já byl abuzér čokolády a nedávno mě to samo pustilo, aniž bych cokoliv zřejmého udělal. Občas si dám čokoládu, ale spíš proto, že jí dostanu nebo mi někdo nabídne, modus aktivního vyhledávání mi úplně vyhasnul... z toho tedy vyvozuji, že je asi lepší zkusit poznat, proč mám chuť na čokoládu, a to dyžtak měnit, než se snažit si omezovat jezení čokolády "přímo" nebo jak to říct.
    MARTIN_KOHOUT: tahini je dobrý, ale samotný je nevyvážený, je hodně tučný, to chce k tomu ještě nějakou brzdu :]
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    jo, s tou čokoládou hřeším už několik měsíců.. a někdy už ani to nezabírá. díky všem za tipy!
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: jak delas palacinky? me trebas pri chuti na sladky uspokoji casto i hnedej tahin, ale je teda rozdil od kteryho vyrobce. avsak cerny cokolade se obcas neubranim ani tak
    SOUTHGOER: tez ozkousim! diky!
    SVA
    SVA --- ---
    SOUTHGOER: jo to zní hodně dobře, hlavně teď z jara mi to příjde vhodné, určitě ozkouším. Díky:)
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    SOUTHGOER: Celkove mnozstvi vody je 1-2 salky, podle toho, kolik si delame porci.
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    SVA: Na chut na sladke je taky dobre pravidelne si delat SLADKY ZELENINOVY NAPOJ: Tri druhy sladke zeleniny (cibule, mrkev, petrzel, pastinak, dyne Hokkaido, zeli, kedlubna...) nakrajime na vetsi kusy a varime v trojnasobnem mnozstvi NEosolene vody 20 minut, scedime.
    Pijeme nejlepe mezi 10-11 a 14-15, kdy nejvice poklesa hladina cukru v krvi. Napoj si pripravime vzdy rano cerstvy, vydrzi asi 6 hodin. Nenosime ho v termosce, ale treba ve sklenicce, je dobre si ho pred pitim ohrat.
    Doporucuje se klidne denne, nebo aspon obden. Je dobry na slezinu a pomuze cloveku dostat se "do stredu".
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: díky:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam