DARJEEL: osobně jedu spíš pocitově, když jsem jedla pohanku, tak jsem si k tomu neudělala kukuřici no, dávala jsem luštěniny, kysaný zelí, cibuli atd., vyvažuju do rovnováhy až teďka na jaře. Jo, syrovou zeleninou a ovocem jsem taky trochu vyvažovala. V zimě jsem se ale spíš potřebovala zahřívat (pomalý krevní oběh) a neřešila jsem rovnováhu, taky to pak možná byly ty reakce, kdy jsem měla chutě na to a to a nevěděla proč a řešila to tu, ale to nevím dodnes.. .)
odkaz na jinjang luštěniny nemůžu najít,
ale hodím sem odkaz, odkud jsem čerpala, může se hodit
http://www.prirodnivyziva.cz/nase_zelenina.htm
ještě toto bych tu zopakovala, i když většina asi stejně ví nebo jinak tuší.. .)
" 1. Základní součástí jídelníčku by měly být potraviny neutrální, teplé a osvěžující.
2. Podle tradiční čínské medicíny jsou slezina a žaludek tzv. orgány „středu“, rozdmychávají a vyživují „oheň“ trávení. Posílíme je neutrálními potravinami, zvláště plnohodnotnými obilovinami.
3. Vaříme podle ročních období: Na jaře a v létě bychom měli používat více osvěžujících přísad, které doplníme malým množstvím chladných potravin, nebo pít čaje a šťávy s osvěžujícím až chladným účinkem. Na podzim a v zimě zase musíme zvýšit podíl teplých potravin a přidat malé množství horkých.
4.
Pokud máme v létě jako hlavní jídlo salát, podáme nejdříve horkou polévku, pokud podáváme pečené maso, doplníme je výhonky, ovocem nebo zeleninou.
Dbáme na vyváženost: Všechny pokrmy by měly mít celkový harmonický účinek z hlediska termického i chuťového. Proto kombinujeme přísady s rozdílným tepelným účinkem.
5. Jíme vařené pokrmy. Vařené a teplá jídla jsou nejlépe stravitelná, dodávají energii a zanechávají skutečný pocit nasycení."