• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    MEA: oni mi zadnou nepotvrdili (krome na par typu atb)... i kdyz treba v prazskym smogu po par minutach zacinam mit jak alergickou rymu, pak to leze smerem dolu krkem na prudusky a semtam dochazi k lehkymu duseni;) ale s tim mi uz trochu pomohla homeopatie (neco s tuberkuli-cosi;)), pak se to nastehovalo do mocovejch cest, mam to podezreni

    hmm nevim, ja semtam snim rybu, v sushi nebo nekde kousek nejaky upeceny, ale jinak nic. nezvladatelnejma chutema na maso sem nikdy netrpela, vubec mi to nechybi... ted spis mam este tendenci osekavat jidelnicek o nejaky prvky, ale ted sem tak celkove naladena a taky mam pocit, ze jaro/leto je moje sezona a mam z jidla lepsi pocit, cerstvy ovoce zeleniny, vsechno... a mam pocit, ze si lip vyberu a lip se sklada kvalitni jidlo.

    jo? taky mas pocit, ze se ti to jakoby prestehovalo jinam? ja to u sebe nejak pozoruju... uz nemivam zanety prudusek nebo to odezenu pomerne rychle, ale usadilo se to asi u mocovejch cest... no, po pravde nevim, co je horsi;)
    MEA
    MEA --- ---
    Jinak maso jím poměrně málo, na chuť nebo k některým příležitostem a snažím se jej nahradit rybama, ty by měly mít schopnost pomoct tělu B12 pořádně využít. Doufám.
    MEA
    MEA --- ---
    KAREN: díky! a k tý imunitě, možná ještě alergie, trpíš?

    Imho není úplně vhodné být striktní a dlouhou dobu nejíst např. maso - i když je třeba ho jít minimálně, je třeba ho občas jíst, co si pamatuju, že nás učili ve škole, že B12 z masa nenahradí vůbec nic, z rostlinné stravy prý není možné ji využít, tělo to prý neumí. Ale na kolik to je pravda nebo školní strašení, aby se lidi stravovali harmonicky, tj. jsme-li všežravci, měli bychom jíst vše poživatelné - zdravé a zdravě a s mírou, nicméně mi to připadá jaksi logické, pokud neberu v potaz jinou filofosfii vegetariánství. Toť můj názor, třeba dlouhodobí vegetariáni nepozorují v rámci omezení svého jídelního přístupu přílišná negativa, ale já je na sobě pozorovala (např. zvýšena náchylnost k tvorbě modřink, častější pocity na omdlení nebo nezvladatelné chutě na maso po několika měsících).

    VODA: přesně to jsem měla v dětství taky.. Ale mě to vytáhnutí mandlí pomohlo, téměř každoměsíční angíny byly fuč. Antibiotika minimálně, vlastně až s nástupem puberty a zánětů. Ale co zpětně pozoruju, zdá se mi, že mi ty viry sedly na jiné části těla. A přesně jak píšeš, alergií, zánětů apod. neduh jsem se zbavila hlavně díky vyloučení mléka z jídelníčku.
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: postupovat klidně pomalu, ale jistě:)...kozí mlíko je hodnější než kravský a když to není často...tak potom ještě doplnit vytamínky a minerály kvašenou zeleninou pickles, to je nálož! taková kvašená brokolice se zázvorem je geniální, má spoustu vápníku, céčka...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: nj nj, ono to jde postupne, +/- vege sem tak 8 let, ted se zbavuju pomalu, ale jiste mlecnejch vyrobku, i kdyz ocekavam sem tam nejakejten "kiks" v podobe kvalitniho syra, koziho syra... bilou mouku se snazim eliminovat a jim jiny obiloviny a celozrnny veci, ciste mb nebudu asi nikdy, rekla bych;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: já jsem od malička trpěla na angíny, antibiotika jsem jedla každej druhej měsíc, vzali mi mandle, ale překvapivě to nefungovalo...úplně jsem se toho zbavila teprve, když jsem přestala jíst mléčný výrobky, maso, pečivo (mouku) a přešla na makrobiotiku, tohle jídlo vrácí mýmu tělu energii...základ je celozrnné obilí, zdroj sacharidu - energie, bílkoviny z luštěnin - stavební materiál a samozřejmě zelenina, tepelně upravená, kvašená, čerstvá...dlouho jsem žila v iluzi, že dát si čerstvý zeleninový salátek se sýrem je vrchol zdravé výživy...jsou to legendy:)

    malé opakování, jistě znáte:)
    http://www.prirodnivyziva.cz/mleko.htm
    http://www.prirodnivyziva.cz/maso_maso_maso.htm
    http://www.prirodnivyziva.cz/ostatni_nevhodne_produkty.htm
    KAREN
    KAREN --- ---
    MEA: je to tak. prej;)

    mam pocit, ze sem dneska zahlidla u nas v dejvicich v country lifu, v pondeli vozej novy zasoby...
    MEA
    MEA --- ---
    KAREN: zdá se mi, že taky záleží, jakou máš imunitu.. nemáš ji sníženou celoživotně třeba?

    A ještě jednou k tomu tempehu, víte, kde sehnat neochucený po Praze?
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hmmm ted jen vedet, co z toho by to presne mohlo bejt, mam to celozivotni, a to sem v prubehu dost radikalne - k lepsimu - menila stravu./ asi to stale nestaci...
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: si poradíš:)) pokud se vaší meruňce daří je to jedině dobře, koukám, že mají divoké opylovače:)
    vznik koutku je výslednicí dlouho trvajícího procesu v těle, nesprávných poměrů uvnitř těla, přetěžování střeva, ledvin a jater...je to následek nesprávných návyků, pojídání sladkostí, užívání opakovaných antibiotik, ale svou roli sehrává i psychický stav a narušený biologický rytmus...kyseliny v ovoci a zelenině, oslabené místo rozleptají
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: susicku prave nemam, tak si zatim delam koktejly z ryzovyho mlika (zajimavy, ze uplne normalni syrovy merunky nepozru, takhle rozmixovany s troskou toho rejzovyho ml. mi to i chutna), zbyla mi nejaka ta omacka (se zazvorem), tak sem to zmrazila na dren jj)
    no ja nevim, vsichni to rikaj, ale rodice v praze maj urodu velice solidni... pod merunkou ze zeme vylitaj vcely (asi maj nekde pod zakladama hnizdecko), merunka je castecne pod okrajem strechy... no nevim, v cem to tkvi, ale ja dostala zlomecek, asi 3 kila (je to 1 strom), sou pekne velky - jako takovy mensi broskve.) no tak holt budu pekne zdrava a budu tenhle tejden jist samy merunky,D a snad mi z toho nepopraskaj koutky este vic, nejak mi vsechno mozny kysely ovoce (vcetne jahod, nekdy i jablka, o rajcatech mluvit ani nemusim, to je asi celkove nak agresivni plod...) dela+zhorsuje tenhle problem
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jestli máš těch oranžových koulí hodně, můžeš něco nasušit nebo udělat dřeň:)ale letos prý nebude dobrá úroda meruněk, včely nestihly opylovat stromy, dlouho pršelo a potom hodně květů opadalo, když bylo jeden týden celkem chladno, jinak meruňky jsou velmi detoxikační, mají hodně zinku... tak dobrou chuť :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hmm taky pekny) vcera sem teda mela shodou okolnosti totalne nemakrobio (ortodoxni prominou) bramborovy sisky s merunkovou omackou, tak uvidim, jak dlouho se timhle "sladkym" dokazu cpat;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: no a tohle je klasika a úplně jednoduchá:)
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=692
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ok dik)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: nevím přesně, cca 3 vetší naběračky rýže/jahel...těžko odhadovat, dělám to se zbytků...nemusí toho být moc, pak tam přidáš ještě mišutku a tím to nadstavíš, do formy těsto tlač mokrou rukou ve vrstvě 1 - 1,5cm, polož meruně, zasypej posypkou a znovu lehce přitlač, aby se to spojilo:)
    MEA
    MEA --- ---
    Prosím vás, prodává se v Praze někde obyčejný tempeh? Většinou ho stahli a je na objednávku, prodávaj jen upravené.
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ok, jestli to snese celou noc, tak fajn, to je nejlepsi) ty 2 lzice jsou na kolik rejze/jahel/... cca?
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: topit nemusíš:) jj, s moukou (2 PL) smíchat za studena a nemusí být výhradně špaldová, používám celozrnou pšeničnou, rýže se dá nahradit jáhlama...nic na tom není, prostě to necháš ležet v kuchyni přes noc, přikrytý a na druhej den přidáš zbytek surovin...nemělo by to zkysnout, když je všechno ok, rozvine se příjemná obilná vůně
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hmmm to asi zkusim - to se studena rejze, co zbyla, jentak smicha s tou spaldovou moukou a necha se to jen tak lezet? staci ty letni vedra, nebo se tomu musi nejak pritopit?;) ja si moc neumim predstavit, ze to jentak polozeny na stole kvasi, takovy "testo" sem nikdy nedelala)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam