• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: me na prvni moment napadla kukuricna "vtipna kase" ...ale jinak to co pises bude urcite taky fungovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    zacatecnicky dotaz: kdyz vyrabite jablecnej strudl nebo kolac, no spis ten strudl - co se da soupnout pod tu napln, aby to nasaklo prebytecnou tekutinu, misto klasicky pouzivany strouhanky nebo drcenejch piskotu?
    napadaj me nejaky vlocky, rozemlety vlocky, ovesna mouka, mozna kukuricna? ale netusim, jestli je neco z toho vubec dobrej napad, poradite?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    a doplňující info v angličtině, česky jsem bohužel nic rozumného nenašel, http://www.anh-europe.org/news/anh-feature-eu-herb-laws
    TAR
    TAR --- ---
    Prodám nový přístroj na výrobu mléka z ořechů, soji, máku, rýže atd.
    Cena 2000 Kč.

    KAREN
    KAREN --- ---
    taky sem rada, ze sem vrazila aspon do toho zrni, mouku nevim, kde sehnat... asi si ji namlit) i kdyz mistni velkej country life sem este celej neprozkoumala...

    VODA: dik, nejaky to "rizoto" asi udelam)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: kamutovou mouku jsem snad ani v obchodě nikdy nepotkal, to jsou mi teda věci :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: .))
    joj papinak vuubec vuuubec nemam, budu muset varit dlouho dlouho pod poklickou;/ no zkusim najit naky recepty, mozna anglicky, protoze ceskejch vychytavek sem zatim moc neobjevila
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: namáčet dobré jest neb i po uvaření bývá zrno tvrdší než by si gurmánský jazýček přál :)
    A vařím většinou v papiňáku, cca hodinu, možná o něco déle. Osobně si ale myslím, že existuje nějaký způsob, jak kamut připravit rafinovaněji, more smooth ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: jo, ja to taky vidim na prilohu) ja to mela nedavno poprvy, kdy mi to predlozili uz hotovy... namacis to pres noc? a pak se to vari jak dlouho cca? mam takovou nakou predstavu, ze to bude trvat min. hodinu, ale rada budu vyvedena z omylu)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: Jsem úplně neodpověděl, používám ho jako přílohu, z něj nic nevyrábím...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: kamut je super, má podobný nebo snad i větši obsah bílkovin neř tofu ;)
    Jen je třeba ho dlouho dělat a i potom mi pořád zůstává, tak nějak... zrním, což není úplně přitažlivé. Ale i tak si ho čas od času dám :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    varite nekdo neco z kamutu? nevim teda, jestli vubec to ma sanci bejt mb - ale kdyby nahodou...;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    MEA:


    ja jich mela asi 3 4 kila, zadny desetikilovy pytle;) dopadly tak, ze sem z toho udelala jedno jidlo, dren a zbytek sem zpracovala syrovej, rozmixovala vzdycky ponornym mixerem (zacinam ho uz uctivat!,D) s rejzovym mlikem nebo s jinym ovocem jen tak do koktejlku nebo takovyho smoothie (dneska meloun+merunka, predtim merunka+jahody+ryz. mliko nebo jen merunka s ryz. ml.)
    MEA
    MEA --- ---
    KAREN: jojo, mám pocit, že to všecko často leze dolů. a nebo cestuje jak kolem světa. .))
    já měla nepotvrzený alergie na mlíko, slunečnice v některých formách a potvrzený mám na všecko možný. Homeopatii bych časem taky zkusila, pokavaď by přišly problémy..

    Jo, ty řasy všemožný (nori, arame, wakame nebo tak nějak) vlastně asi taky umí plnit funkci masa, co se té B12 týče, jeslti se nepletu.. Ale protože je jím výjimečně, tak jsem zapomněla na podrobnosti.

    nj! teď je jídelní ráj na zemi :D
    a co meruňky, už jsi zpracovala? Napadlo mě, kdyby ti nějaké zbyly a nevěděla jsi co s nimi, tak že bych si nějaké od tebe koupila nebo vyměnila za něco jiného.. .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    MEA: oni mi zadnou nepotvrdili (krome na par typu atb)... i kdyz treba v prazskym smogu po par minutach zacinam mit jak alergickou rymu, pak to leze smerem dolu krkem na prudusky a semtam dochazi k lehkymu duseni;) ale s tim mi uz trochu pomohla homeopatie (neco s tuberkuli-cosi;)), pak se to nastehovalo do mocovejch cest, mam to podezreni

    hmm nevim, ja semtam snim rybu, v sushi nebo nekde kousek nejaky upeceny, ale jinak nic. nezvladatelnejma chutema na maso sem nikdy netrpela, vubec mi to nechybi... ted spis mam este tendenci osekavat jidelnicek o nejaky prvky, ale ted sem tak celkove naladena a taky mam pocit, ze jaro/leto je moje sezona a mam z jidla lepsi pocit, cerstvy ovoce zeleniny, vsechno... a mam pocit, ze si lip vyberu a lip se sklada kvalitni jidlo.

    jo? taky mas pocit, ze se ti to jakoby prestehovalo jinam? ja to u sebe nejak pozoruju... uz nemivam zanety prudusek nebo to odezenu pomerne rychle, ale usadilo se to asi u mocovejch cest... no, po pravde nevim, co je horsi;)
    MEA
    MEA --- ---
    Jinak maso jím poměrně málo, na chuť nebo k některým příležitostem a snažím se jej nahradit rybama, ty by měly mít schopnost pomoct tělu B12 pořádně využít. Doufám.
    MEA
    MEA --- ---
    KAREN: díky! a k tý imunitě, možná ještě alergie, trpíš?

    Imho není úplně vhodné být striktní a dlouhou dobu nejíst např. maso - i když je třeba ho jít minimálně, je třeba ho občas jíst, co si pamatuju, že nás učili ve škole, že B12 z masa nenahradí vůbec nic, z rostlinné stravy prý není možné ji využít, tělo to prý neumí. Ale na kolik to je pravda nebo školní strašení, aby se lidi stravovali harmonicky, tj. jsme-li všežravci, měli bychom jíst vše poživatelné - zdravé a zdravě a s mírou, nicméně mi to připadá jaksi logické, pokud neberu v potaz jinou filofosfii vegetariánství. Toť můj názor, třeba dlouhodobí vegetariáni nepozorují v rámci omezení svého jídelního přístupu přílišná negativa, ale já je na sobě pozorovala (např. zvýšena náchylnost k tvorbě modřink, častější pocity na omdlení nebo nezvladatelné chutě na maso po několika měsících).

    VODA: přesně to jsem měla v dětství taky.. Ale mě to vytáhnutí mandlí pomohlo, téměř každoměsíční angíny byly fuč. Antibiotika minimálně, vlastně až s nástupem puberty a zánětů. Ale co zpětně pozoruju, zdá se mi, že mi ty viry sedly na jiné části těla. A přesně jak píšeš, alergií, zánětů apod. neduh jsem se zbavila hlavně díky vyloučení mléka z jídelníčku.
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: postupovat klidně pomalu, ale jistě:)...kozí mlíko je hodnější než kravský a když to není často...tak potom ještě doplnit vytamínky a minerály kvašenou zeleninou pickles, to je nálož! taková kvašená brokolice se zázvorem je geniální, má spoustu vápníku, céčka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam