• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Ja delam "hrnkovou buchtu", ktera ma jenoduchej zakladni recept a da se delat v mnoha obmenach:

3 hrnky mouky (CZ psenicna, polohruba kukuricna, bila polohruba), šptka soli, 1/2 sacku prdopece od alnatury (DM drogerie), psenicny sirup (max. 1 hrnek), zadelat obilnym mlekem (cca 1/2 l) na hustotu hustsi krupicove kase, nalit na vymazany plech a pect asi 40 min na 160-180.

Varianty:
    kokos, kokosove mleko
    mak
    jablicka, skorice
    orechy, rozinky
    pernikove koreni, melta, rozinky
    kandovane ovoce, coko poleva
    atd.

S makem jsem ji jeste nezkousela, ale v jinych variantach je moc dobra! ;-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo nakej fajn recept na makovec/makovnik?

koukam na recept na aspone.cz - ale radsi bych neco podobajici se klasice mouka - vic maku (20 30 deka) - asi kapka sladenky - a cim to nakyprit? do kvasku se mi prave moc nechce, orisky v tom znej fajn, nebo co treba rozinky??
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: Nebál bych se toho, pochybuji, že chlorella jako sladkovodní řasa bude mít dramaticky jiné složení než řas mořské, které jsou integrální součástí makrobiotického jídelníčku. Navíc užívání chlorelly jako doplňku stravy nelze imho považovat za dietu sui generis. A do třetice: smrtelné to určitě nebude, tak vyzkoušej a pozoruj své tělo, co na to bude říkat, při mb se výrazně zvyšuje citlivost těla a myslím, že bys určitě včas poznal signály, že něco není ok. :)

Já osobně jsem chlorellu užíval dříve, než jsem se dal na mb (společně s mladým ječmenem) a po najetí na striktní mb mi tak nějak samovolně vypadla z jídelníčku, tak nevím, neužíval jsem dohromady dlouhodobě, ale žádné problémy jsem nepozoroval.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemá zkušenost či info ohledně dlouhodobého užívání chlorelly při makrobiotickém stravování?....od chlorelářů se člověk nic nedozví, protože pro ně je to univerzální lék na všechno a např. Kushi se akorát vyjadřuje k nevhodnosti kombinace s jinými dietami a systémy, což úplně nevím jestli je tento případ
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: jj, doporučuju na youtube zadat "protein myth" a trochu se pokouknout... ale reflektivně, některým pánům totiž erudice evidentně nic neříká... :/
    KERRAY
    KERRAY --- ---

:))
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: joo, tak na tu analyzu sem zvedava taky))

YEETKA: ok dik) ja do zavinu nakonec davala omegu (udajne pouze 100% ztuzenej rostl. tuk), ceres nemeli... testo v pohode)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ad oleje a tuky: požádal jsem předního nyxovského experta o stručný výklad výhod a nevýhod jednotlivých tuků a olejů. Snad se maestro uvolí a něco nám napíše, což bude pro vás doufám příjemným zpestřením k zde nabízeným osobním zkušenostem.

Za mě osobně můžu říct, že z běžně dostupných olejů a tuků mi na smažení příjde fajn klasický slunečnicový jednodruhový, případně i ten ceres a na pečení potom ceres. V létě jsem používal také kukuřičný olej (klasický olitalia) a přišel mi moc fajn na svou "kategorii" olejů. Kukuřičný olej lze použít i na studeno.
    Ze zdravovýživových tuků a olejů potom u mě jasně vede alsam na pečení, práce s ním je i mnohem příjemnější než s ceresem a na smažení sezamový olej případně kukuřičný v letních měsících. Oba je potom používám i do studené kuchyně, volím dle typu salátu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: opražené sáknou víc, vločky normálně zabalený stále obsahují nějakou reziduální tekutinu (tj. mají vyšší vlhkost než opařené ;)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    když tady padla zmínka o palmovém oleji, tak jsem si vzpoměla, kterak jsem byla překvapena z celkem jasné rovnice:
    http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/palmovy-olej-neni-ekologickou-alternativou-fosilnim-palivum
    počtěte si a snad i přestanete používat palmový olej ..
    KAREN: ceres by měl být v pohodě.. jediné co u něj nejni úplně košér je to, že je našlehaný.. ale používal se i v dobrušské kuchyni.. takže pokud neřešíš vyloženě léčebnou makro stravu, pak s ním klidně pracuj.. do těst na závin je ale lepší dávat slun. olej, těsto je pak vláčnější a lépe jde rozválet..
    jinak pod závin dávám obilné klíčky, u závinu tím docílíš lehkosti a stravitelnosti..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SOUTHGOER: aha diky))
    FILOMENA: dik za info)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: ne jak pisu je to jako bys rozemlela krupky, takze uz je to urcite nejak tepelne upraveny (nevim jak se vyrabej krupky). ja to pouzivala na zahusteni rozmixovaneho ovoce pro male dite.
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    KAREN: Na strudl/tazenej zavin mam vybornej recept, kterej jsem nedavno vyzkousela: 1/2kg cz mouky, sklenka vlazne vody, PL umeocta, 4-5 PL oleje (bez "zapachu", nejlepe kukuricny) nebo Alsanu (i ten Ceres by asi sel). Propracovat, nechat pul hodiny odlozit v lednici, naplnit a pect pri 160 st. asi dvacet minut. Delala jsem ho s tim alsanem a moc mi chutnal, ale s olejem by to taky melo jit.
    Jinak vim, ze do peceneho se pouziva take kokosovy nebo palmovy tuk, ten bude nejspis kvalitnejsi nez ceres:-) Na druhou stranu MB je spis nedoporucuje. Ty oleje...:-)
    At se ti to povede!
    KAREN
    KAREN --- ---
    WATTEVILLE: no zkusim, uvidime, co z toho vznikne) dik)
    KAREN
    KAREN --- ---
    WATTEVILLE: ja budu delat ten strudl, tak prave vaham, co tam mrsknout)
    KAREN
    KAREN --- ---
    WATTEVILLE: taky mi to prijde lepsi... nevim teda, jak s mnozstvim, kdyz to v receptu maj v g tuku, tak asi od oka)
    KAREN
    KAREN --- ---
    davate do peceni radsi rostlinnej olej (slunecnicovej?) nebo ztuzenej tuk typu ceres, omega? nejak se mi ty ztuzeny tuky nelibej./ ceres, co se u nas jed za totace ve velkym, me tak nejak odpuzuje, mozna je dneska uplne jinej, nez bejval, nevim...
    KAREN
    KAREN --- ---
    WATTEVILLE: super, dik!) s nekterejma materialama este neumim moc zachazet, jak nahrazuju driv hojne uplatnovane suroviny)
    KAREN
    KAREN --- ---
    WATTEVILLE: super) no chutove to bude rozhodne mnohem lepsi) budu se ptat este blbejs - flaknout pod napln, nebo vsechno promichat? ja zatim umim jen klasickej strudl a nevim, jak se takovyhle vlocky chovaj))
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: chapu to spravne, ze mezi kukuricnou moukou, timhle a treba polentou je rozdil jen v hrubosti? nebo tam je este neco navic, je to nak "predpripraveny", aby to bylo rychlejs hotovy ci co? nejak tapu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam