• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LABARCHA: http://www.google.cz/search?q=arame&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

    v téhle konkrétní úpravě jako kondiment (chuťově výraznej doplňek jídla, aby se víc slintalo :-)
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    DARJEEL: woow, vypada krasne....co je arame pls?
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: nj nj na dyni je chut skoro porad, mam osobne pocit)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    víkendový obědový freestyle:
    Tempeh na mrkvi a červené cibulce s tymiánem, pečená dýně s cibulí, ledový salát a ředkvičky, arame s vlašskými ořechy a tamari, jáhly.



    hlavně na dýni byla velká chuť, tak je jí na talíři více, než by standardní makrobiotický talíř doporučoval.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: no uvidim, bylo by to ideal - ale ted nas ceka vyhazovani papirovejch krabic (od stehovani), ktery jsou nasakly;(( jinak bych se vubec nezlobila, kdybych si do jinak prazdnyho prostornyho sklepa slozila do pisku nakou zeleninu...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: Možná že to bude i v tom vlhkém sklepě OK - nevím. V lednici je taky vlhko. ZKus a uvidíš, když se začnou dřív kazit tak se budóu holt muset rychleji konzumovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: parada) taky bych potrebovala nejaky skladiste, sklepy tu mame bohuzel tak silene vlhky, ze to nechci riskovat;/
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    BROZKEFF: Ty jsou krasny:-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: áá, výborně, děkujeme pěkně za Váš čas a energii!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---

    prvních 8 kg zásob dýně hokkaido :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Baked Pumpkin Oatmeal | Cooking with My Kid: Teaching My Kid and myself the art of cooking in 365 days
    http://www.cookingwithmykid.com/recipes/baked-pumpkin-oatmeal/
    recept je sice klasika, na sladko s cukrem, ale inspirace fer :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    {reply BROZKEFF|3048za 1924}: no toto:)) díky
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: super, dik!)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Zdravíčko,
    slíbený elaborát na téma tuky a oleje nabízím zde - koho neuspokojí můj článek, najde pod ním bohatou zásobu odkazů na patřičnou (zpravidla odbornou) literaturu. Zejména doporučuji referenci č. 3 (Brát, J. (2008). Tuky ve stravě překvapením? Kardiologie v primární péči 3 (2): 50-54. Staženo 17.11.2008 z http://www.zdravykorinek.cz/data/sharedfiles/pro_media/KVPP_2-08_Tuky_ve_strave_prekvapenim.pdf)

    Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni


    Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/10/09/prospesnost-a-skodlivost-tuku-a-oleju-v-kuchyni/

    Viděl jsem už řadu dogmatických rad a zákazů v knihách o makrobiotice a jiných systémech životosprávy, a nekonečné citování a parafrázování zastaralých a nepřesných informací z populárních médií, prohlašovaných za „vědecké“, že bych chtěl poukázat na trochu aktuálnější informace.
    Axiom: „Zdravá strava“ má oproti té „nezdravé“ zpomalovat proces nevyhnutelného stárnutí fyzického těla a zároveň udržovat organismus funkční k běžným požadavkům okolního světa. Níže se držím ryze hmotařského nahlížení na věc a ignoruji skutečnost, že možná více ovlivňuje fyzické zdraví energetická struktura bytosti a mysl, než všechny tyto hmotné aspekty. Pokud mám ke „zdravé stravě“ mentální odpor, tak její konzumací si spíš víc ublížím než pomůžu. Práce s vlastní myslí, potažmo energií, je prvořadější a vhodná volba stravy je pouhou podpůrnou praxí. Přesto je dobré, pokud se budu při racionálním rozhodování, co jíst, řídit relevantními informacemi než bludy a polopravdami... »pokračování»


    Je tam
    - zpočátku jakési chemické vademecum, neboli definice základních pojmů z chemie, se kterými se tam potom opakovaně pracuje
    - info o tom co to jsou ty "nasycené", "nenasycené", "transmastné" atd.
    - postřeh že někdy je nasycený tuk lepší než nenasycený (tehdy když jej dám na pánev a rozpálím na 250 stupňů)
    - info že palmový a kokosový olej mají složením poměr mastných kyselin podobný sádlu a máslu a není to nic "zdravého"
    - info o přepalování, smoke pointech atd.

    ENJOY! Věcná diskuse vítána spíše pod článkem, ať je vidět i dalším než členům tohoto auditka.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    takto upravený zázvor taky napomáhá trávení...
    VODA
    VODA --- ---
    SOUTHGOER: tady slupka nevadí, ale nejlíp se zázvor loupe čajovou lžičkou, jde to snadno, žádný ztráty:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    děkuji budu ždímat.)
    zázvor miluju
    IFKA
    IFKA --- ---
    PSICHE23: nastrouhat najemno na nesavý povrch (talířek) a mezi krajem talířku a prsty vyždímat (elegantnější varianta), nebo vyždímat v hrsti:)

    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    PSICHE23: Nastrouhat najemno, klidne i se slupkou, a normalne "vyzdimat". :-) Kdyz ji pridavas do teplych pokrmu, tak nakonec, jen na prohrati, stava by se nemela varit... Dobra je treba i do dezertu (pudinku, napoju apod.)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    IFKA: a jak ten zázvor mačkáš?:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam