Zdravíčko,
slíbený elaborát na téma tuky a oleje nabízím zde - koho neuspokojí můj článek, najde pod ním bohatou zásobu odkazů na patřičnou (zpravidla odbornou) literaturu. Zejména doporučuji referenci č. 3 (Brát, J. (2008). Tuky ve stravě překvapením? Kardiologie v primární péči 3 (2): 50-54. Staženo 17.11.2008 z http://www.zdravykorinek.cz/data/sharedfiles/pro_media/KVPP_2-08_Tuky_ve_strave_prekvapenim.pdf)
Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni
Prospěšnost a škodlivost tuků a olejů v kuchyni : Brozkeff vaří
http://malec.borec.cz/vareni/2010/10/09/prospesnost-a-skodlivost-tuku-a-oleju-v-kuchyni/
Viděl jsem už řadu dogmatických rad a zákazů v knihách o makrobiotice a jiných systémech životosprávy, a nekonečné citování a parafrázování zastaralých a nepřesných informací z populárních médií, prohlašovaných za „vědecké“, že bych chtěl poukázat na trochu aktuálnější informace.
Axiom: „Zdravá strava“ má oproti té „nezdravé“ zpomalovat proces nevyhnutelného stárnutí fyzického těla a zároveň udržovat organismus funkční k běžným požadavkům okolního světa. Níže se držím ryze hmotařského nahlížení na věc a ignoruji skutečnost, že možná více ovlivňuje fyzické zdraví energetická struktura bytosti a mysl, než všechny tyto hmotné aspekty. Pokud mám ke „zdravé stravě“ mentální odpor, tak její konzumací si spíš víc ublížím než pomůžu. Práce s vlastní myslí, potažmo energií, je prvořadější a vhodná volba stravy je pouhou podpůrnou praxí. Přesto je dobré, pokud se budu při racionálním rozhodování, co jíst, řídit relevantními informacemi než bludy a polopravdami... »pokračování»
Je tam
- zpočátku jakési chemické vademecum, neboli definice základních pojmů z chemie, se kterými se tam potom opakovaně pracuje
- info o tom co to jsou ty "nasycené", "nenasycené", "transmastné" atd.
- postřeh že někdy je nasycený tuk lepší než nenasycený (tehdy když jej dám na pánev a rozpálím na 250 stupňů)
- info že palmový a kokosový olej mají složením poměr mastných kyselin podobný sádlu a máslu a není to nic "zdravého"
- info o přepalování, smoke pointech atd.
ENJOY! Věcná diskuse vítána spíše pod článkem, ať je vidět i dalším než členům tohoto auditka.