• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    LILY
    LILY --- ---
    INK_FLO: Mně to zrovna před pár dny pouštěl z webu muž a pravda je, že byli krapet nezdraví (tak obecně, nemluvím o příjímání potravy).
    Viz tento poměrně trefný komentář situace: SLAUGHTER
    KAREN
    KAREN --- ---
    třeba já... už se začínám utíkat k drogám, a to je přestupní stanice na antidepresíva, jak víme.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: makrobiotika je symptom! A vy všichni, všichni vám povídám, budete jednou žrát tuny antidepresív!
    KAREN
    KAREN --- ---
    http://archiv.nova.cz/multimedia/vymena-manzelek-iii-10-dil.html ze by? no jsem zvedava, ja na to hroceni taky moc nejsem;) konfrontace s tezkotonazi asi bude hustsi, no tyhlety kontrasty jsou divacky nejvdecnejsi;)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    INK_FLO: třeba makrobio, stejně jako většina ezo zájmů není příčina, ale projev problému?! :-)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    online to už asi není, tady akorát nějaký povídání a šokující fotka zkoncentrákovaných makroušů

Výměna manželek - Óda na makrobiotickou stravu | Gorilla.cz - vše o filmech a televizi
    http://www.gorilla.cz/article/1813-vmna-manelek-da-na-makrobiotickou-stravu.html
    KAREN
    KAREN --- ---
    jj, ten makrobiotickej nihilismus je neco otresnyho...

btw. prijde vam taky, ze kdyz se zelenina osmahne/podusi na sezamovym oleji, ze to pak chutove pripomina lysohlavky?? uz si nevzpominam, co presne za kombinaci ingredienci jsem mela, ale bylo to dost vyrazne citit;/
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    žádní kamarádi, diskotéky, prostě nic!
    KAREN
    KAREN --- ---
    by meli videt nasi sobotu, kdy probehlo skoroprecpani trema klasickejma teplejma jidlama za den... no chybel dezert teda, okok) ale jinak teda samosebou me opreli o zed v predsini a vcera jsem se z poslednich sil nak vzchopila a dosla si na zachod... kde sedim doted, aha! behem zejtrka se snad nejak seberu a zkusim si poprvy dojit na diskoteku, prej se tam hraje hudba neboco
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    hehe, komentáře k jednomu dílu "výměny manželek", kde byli nějací makrobiotici:

"Nemám nic proti zdravé výživě, ale nic se nemá přehánět. Nechápu, že můžou říkat, že ta jejich strava je super když celá rodina vypadá jako by právě vyšli z koncentráku. Takhle si teda zdraví nepředstavuju. Tý ženský je mi teda fakt líto"

"Jako ten makrouš byl hroznej, vyzáblej z toho zrní.."

"Hlavně bych řekla, že si spousta lidí uvědomila, že nejlepší je zlatý střed. Ani zrní, klíčky a hledání tukových minioček v polívce,ani slanina na rohlík, buřty pro malé děti apod. My jsme si doma řekli, že vlastně jíme dobře.
    jinak ta rodinka vypadala fakt jak kdyby rok nejedli pořádné jídlo. Mylsím, že ten makro taťka tím žil až moc, děti byly takové mdlé a hubené a vypadaly nezdravě.
    Paní mi přišla taková afektovaná, že všechno moc citově prožívá a libuje si v gestech (chci být dokonalá, ale nejde mi to - o to se normální sebevědomá ženská ani nesnaží). "

"Ten makro- mikro taťka byl fakt otřesnej! Tuhle přednášku by mi dal jednou a šel by! To bych tomu mýmu dala na talíř jen jednou a šla bych! Nebo by šel on, ale na jídlo do hospody!"

"taťka - magor, mamka - myslím, že fajn ženská nebýt toho magora, která se přizpůsobila manželovu životnímu stylo, děti - nic jiného jim nezbylo, když jim to cpali od malička, přišli mi jak těla bez duše, kde je postavíš, tam je najdeš. To asi měli tou stravou, nebyli po ní agresivní, jak řekla ta paní Asi seděli jen na zadku doma, žádní kamarádi, diskotéky, prostě nic. "

DACHAU POWER!!
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    a komu se to bude líbít, tak doporučuju ještě kick-ass, a to už je uplně OT
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    KERRAY: Jo! To me hodne pobavilo. Doporucuju, i kdyz mirne OT. :-)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    jestli chcete videt, co zvladna veganska dieta, zkouknete Scott Pilgrim vs. The World ,)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL: dík za tipy
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: do dýňových polévek je ještě výborné přidat kousek petržele nebo celeru, udělá jí to tak trochu pokantní ;)
    -- a pokud chce člověk zvýšit množství bílkovin v omáčce, tak skvělé je tofu natural
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Dýňová polévka či omáčka : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/11/03/dynova-polevka-ci-omacka/

// po týdnu konzumace víceméně vitariánské stravy opět něco "normálního", byť zatím technologicky mimořádně snadného. Lenost vítězí ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PAULINA: jo, v pohodě.

Unilever mi podle toho co jsem viděl jako výsledky testů přijde, že má nejpokročilejší výrobní technologii a při těch procesech částečné hydrogenace a spol. dosahuje už léta toho, že má naprosto nejnižší obsah transizomerů nenasycených mastných kyselin (TFA), což je žádoucí efekt. Setuza na tom ještě před 4 lety byla katastrofálně, teď se to už asi výrazně taky zlepšilo. Dokonce i takové ty polské výrobce (vyrobeno pro Tesco, pro Lidl atd.) už něco dokopalo se trochu polepšit.

Paradoxně tady u těchto věcí na základě testů mám větší důvěru ve velké mezinárodní koncerny než menší firmičky.

Ale jinak samozřejmě, ztužený pokrmový tuk je normálně směska rostlinných olejů a tuků, rafinovaná, prohnaná dalšími technologickými procesy a s panenským rostlinným olejem to nejde srovnávat. Ale i to má své využití. A tvrdím, že v některých případech to je lepší než ty panenské oleje (smažení, fritování, pečení - tj. kdekoli, kde vzniká vysoká teplota). Dokonce bych ani neopovrhoval přepuštěným máslem nebo vepřovým sádlem!
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DARJEEL: BROZKEFF:
    Muhehe, vyřešila jsem to šalamounským kompromisem a koupila "směskový" olej Olisana (60% řepkový, 20% ze zrníček vinné révy, 10% rýžový, 9% kukuřičný, 1% sezamový). No uvidíme, jak se osvědčí při smažení. :)
    Nebudou ty Unilevery těžká (industrially processed) chemie?! Mám za to, že to v MB ani moc nebrat... Ale třeba se pletu. :)
    SVA
    SVA --- ---
    BROZKEFF: no me fakt delena nebo pseudodelena strava zas tak moc nezajima, akorat uz nejakou dobu pozoruji ze radeji casove oddeluji bilkoviny a sacharidy, drive oblibena cocka s ryzi je ted cocka se salatem nebo ryze se zeleninou, tecka.
    Na druhou stranu kdyz nekomu tohle stravovani sedi, je pro neho vice stravitelne tohle skatulkovani, je spokojen, proc ne? koneckoncu i mb je skatulkovani
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL:
    PAULINA:
    Pozor, i ten článek trochu brát s rezervou.

Dál jsem to trochu studoval a ten cholesterol myth je docela důležitý postřeh, na kterém asi něco bude. Konzumace moc vícenenasycených zejm. omega6 olejů není žádná výhra a cévy z toho nemusí mít moc radost (chronické záměty, viz metafora neustálého "čištění" kůže drátěným kartáčem) a čistě sledování poměru SAFA/MUFA/PUFA je blbost.
    Ono ani ty SAFA nejsou nutně špatně a lepší spíš tuk plný SAFA, který se nepřepaluje případně vyvážený olej typu olivového s převahou MUFA, než oleje typu kukuřičného co má spousty PUFA, ale ne moc v dobrém poměru mezi omega6 a omega3.

Z olejů doporučuju olivový a řepkový, který je jeho nejpodobnějším variantem. MB ještě často volí sezamový, který je taky v pohodě. Ostatní oleje klidně taky, jen to střídat a spíš na studenou kuchyni.

Na smažení nicméně vhodnější volit rafinované oleje, ještě lépe však saturované tuky tj. třeba ghí, sádlo, kokosový olej či troufám si tvrdit i technologicky kvalitně ztužené tuky (doporučuji jakékoli výrobky z koncernu Unilever, naopak nedoporučuji moc českou Setuzu). Proč? Protože tyto saturované tuky, které mají tužší konzistenci, už nejsou náchylné k tomu, že se při vysokých teplotách přemění do trans-izomerů až aromatických řetězců, což z něčeho původně "zdravého" činí karcinogen par excellence.

Dalším průserem je zahřívání škrobů nad sto něco stupňů, zejména ve spojení s dalšími látkami (cukry, tuky, teď přesně nevím). (Maillardova reakce apod.) Tam je to obousečné - chuťová atraktivita "dobře upečeného chleba" či čehokoli jiného "upraženého" vs. zdravotní účinky ;) ale to by bylo zase na dlouho :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam