• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Dýňová polévka či omáčka : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/11/03/dynova-polevka-ci-omacka/

    // po týdnu konzumace víceméně vitariánské stravy opět něco "normálního", byť zatím technologicky mimořádně snadného. Lenost vítězí ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PAULINA: jo, v pohodě.

    Unilever mi podle toho co jsem viděl jako výsledky testů přijde, že má nejpokročilejší výrobní technologii a při těch procesech částečné hydrogenace a spol. dosahuje už léta toho, že má naprosto nejnižší obsah transizomerů nenasycených mastných kyselin (TFA), což je žádoucí efekt. Setuza na tom ještě před 4 lety byla katastrofálně, teď se to už asi výrazně taky zlepšilo. Dokonce i takové ty polské výrobce (vyrobeno pro Tesco, pro Lidl atd.) už něco dokopalo se trochu polepšit.

    Paradoxně tady u těchto věcí na základě testů mám větší důvěru ve velké mezinárodní koncerny než menší firmičky.

    Ale jinak samozřejmě, ztužený pokrmový tuk je normálně směska rostlinných olejů a tuků, rafinovaná, prohnaná dalšími technologickými procesy a s panenským rostlinným olejem to nejde srovnávat. Ale i to má své využití. A tvrdím, že v některých případech to je lepší než ty panenské oleje (smažení, fritování, pečení - tj. kdekoli, kde vzniká vysoká teplota). Dokonce bych ani neopovrhoval přepuštěným máslem nebo vepřovým sádlem!
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DARJEEL: BROZKEFF:
    Muhehe, vyřešila jsem to šalamounským kompromisem a koupila "směskový" olej Olisana (60% řepkový, 20% ze zrníček vinné révy, 10% rýžový, 9% kukuřičný, 1% sezamový). No uvidíme, jak se osvědčí při smažení. :)
    Nebudou ty Unilevery těžká (industrially processed) chemie?! Mám za to, že to v MB ani moc nebrat... Ale třeba se pletu. :)
    SVA
    SVA --- ---
    BROZKEFF: no me fakt delena nebo pseudodelena strava zas tak moc nezajima, akorat uz nejakou dobu pozoruji ze radeji casove oddeluji bilkoviny a sacharidy, drive oblibena cocka s ryzi je ted cocka se salatem nebo ryze se zeleninou, tecka.
    Na druhou stranu kdyz nekomu tohle stravovani sedi, je pro neho vice stravitelne tohle skatulkovani, je spokojen, proc ne? koneckoncu i mb je skatulkovani
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DARJEEL:
    PAULINA:
    Pozor, i ten článek trochu brát s rezervou.

    Dál jsem to trochu studoval a ten cholesterol myth je docela důležitý postřeh, na kterém asi něco bude. Konzumace moc vícenenasycených zejm. omega6 olejů není žádná výhra a cévy z toho nemusí mít moc radost (chronické záměty, viz metafora neustálého "čištění" kůže drátěným kartáčem) a čistě sledování poměru SAFA/MUFA/PUFA je blbost.
    Ono ani ty SAFA nejsou nutně špatně a lepší spíš tuk plný SAFA, který se nepřepaluje případně vyvážený olej typu olivového s převahou MUFA, než oleje typu kukuřičného co má spousty PUFA, ale ne moc v dobrém poměru mezi omega6 a omega3.

    Z olejů doporučuju olivový a řepkový, který je jeho nejpodobnějším variantem. MB ještě často volí sezamový, který je taky v pohodě. Ostatní oleje klidně taky, jen to střídat a spíš na studenou kuchyni.

    Na smažení nicméně vhodnější volit rafinované oleje, ještě lépe však saturované tuky tj. třeba ghí, sádlo, kokosový olej či troufám si tvrdit i technologicky kvalitně ztužené tuky (doporučuji jakékoli výrobky z koncernu Unilever, naopak nedoporučuji moc českou Setuzu). Proč? Protože tyto saturované tuky, které mají tužší konzistenci, už nejsou náchylné k tomu, že se při vysokých teplotách přemění do trans-izomerů až aromatických řetězců, což z něčeho původně "zdravého" činí karcinogen par excellence.

    Dalším průserem je zahřívání škrobů nad sto něco stupňů, zejména ve spojení s dalšími látkami (cukry, tuky, teď přesně nevím). (Maillardova reakce apod.) Tam je to obousečné - chuťová atraktivita "dobře upečeného chleba" či čehokoli jiného "upraženého" vs. zdravotní účinky ;) ale to by bylo zase na dlouho :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SVA:
    INK_FLO:

    Pozor, "dělená strava" a "dělená strava podle Kořínkové" jsou si blízké asi jako "pojem" a "průjem" :-)) Kořínková z relativně smysluplně znějících principů, které tu pastoval INK_FLO udělala trochu vulgárnější verzi a vymyslela ty příšerné "zvířátkové" a "kytičkové" skupiny. IMHO infantilita par excellence. Pokud už dělenou stravu, tak na základě normálních poznatků o způsobu trávení, a pak samozřejmě na tom sebepozorování tělomysli co to dělá. Netahat do toho infantilní škatulkování vycucané z prstu, aby "se to dobře pamatovalo". To už radši tu MB.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: máš-li na mysli pána opilého burčákem v pravo nahoře, ten je pase jako prase
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: zelňák už je pase myslím, od paní (jak jsme se tam tehdá potkali a dělali vyrvál :) jsem bral úplně poslední, třeba i celozelený a omlácený, byly to poslední kousky. A od pána nevím, ale myslím, že ten už má taky padla...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    KAREN: sezamový je dobrý, protože ohřívá, narozdíl např od olivového
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VODA: na zelňáku velký prd, kdykoli tam příjdu
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ahaa, ja je nechavam zatim taky v nevytapeny kuchyni, daleko od sporaku... cekala bych, ze je lepsi je dat do chladu, no tak nekam je snad uskladnim, az je teda nakoupim - snad se mi este podari nejaky sehnat, idealne neporuseny;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: do chladu? já je mám v pokoji kde sice netopím, ale zima tam vyloženě není...radil mi to jeden známej, kterej dýně pěstuje ve velkým, přes zimu nejí téměř nic jinýho a ten je má všude po baráku a vydrží mu celou zimu...hlavní je prý s nima mluvit:)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DARJEEL: Tak jsem jukla na složení ceresu.. 90 % palmový ztužený tuk + 10 % řepkový olej + zašlehaný dusík.
    Tak to už snad radši koupím ten čistě řepkový olej.. snad seženu nějakej lepší, třeba bio? ;)
    Ne, že bych to vyloženě hrotila, ale nějak nad tím nedokážu mávnout rukou. :)
    Dík za rady, všem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: já bych sojovej nebral, obecně se snažím tu soju co nejmíň, i když v mb je prostě nevyhnutelná a nevím no, sojovej olej, to mě nějak odrazuje. Jinak já smažím na nějakým úplně obyč z debilly případně na tom ceresu, na smažení jsou právě tyhle různý vypidlíkovaný za studena lisovaný oleje naprd, hrozně rychle se přepálí. Obyčejnej ceres ustojí v pohodě smažení, ale zase není tolik košér, jako jiné oleje, takže asi i hodně záleží na tom, jak to s mb hrotíš...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: DARJEEL: sakra vy me desite, doufam, ze v praze este naky sezenu a aspon par kousku soupnu nekam do chladu, sklep je k nepouziti;//
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    VODA:
    DARJEEL: ja to cetla (ehm, zbezne:)). Souhlas se sezamovym, jak mi radi i VODA, jenze i kdyz by pro me byl nejvhodnejsi, tak jsme dvouclenna domacnost a druhy clen vse, co jen zavani sezamem, vylozene nemuze ani citit, tak hledam kompromis pro oba. Co ten sojovej.. asi ho prubnu. I kdyz zas dle MB (mam-li spravne informace) by mel byt pouzivan s mirou, asi jako olivovy (a toho se u nas pouziva dost).. Chci to hlavne na tempuru atp.
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: v olomouci dýně koupíš na hodně místech, cena ve zdravých výživách se pohybuje okolo 34kč, bio pak 50kč za kilo, mají je i v normální zelenině, tam bývají dokonce levnější...na trhu prodávají menší kusy za symbolickou cenu, větší ti zváží 20kč/kg...zlatá haná:)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: smažím na řepkovým nebo na ceresu, sezamovej požívám na restování zeleniny a následné dušení, do sladkých jídel
    DARJEEL: to aby sis pospíšil, nebudou...já už zásobu na zimu mám, snáším je domů každý den:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: na zelňáku už nemají, přemýšlím, že bysme udělali výpravu do Olomouce za dýničkama, já bych takových 10 - 15 kilo ještě snesl :)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: doporučuji si pročíst dokument o olejích, který tu pastoval BROZKEFF (použij filtr), tam se dozvíš hromadu zajímavých informací a jistě si pak vybereš pro sebe vhodný olej. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam