DARJEEL:
PAULINA:
Pozor, i ten článek trochu brát s rezervou.
Dál jsem to trochu studoval a ten cholesterol myth je docela důležitý postřeh, na kterém asi něco bude. Konzumace moc vícenenasycených zejm. omega6 olejů není žádná výhra a cévy z toho nemusí mít moc radost (chronické záměty, viz metafora neustálého "čištění" kůže drátěným kartáčem) a čistě sledování poměru SAFA/MUFA/PUFA je blbost.
Ono ani ty SAFA nejsou nutně špatně a lepší spíš tuk plný SAFA, který se nepřepaluje případně vyvážený olej typu olivového s převahou MUFA, než oleje typu kukuřičného co má spousty PUFA, ale ne moc v dobrém poměru mezi omega6 a omega3.
Z olejů doporučuju olivový a řepkový, který je jeho nejpodobnějším variantem. MB ještě často volí sezamový, který je taky v pohodě. Ostatní oleje klidně taky, jen to střídat a spíš na studenou kuchyni.
Na smažení nicméně vhodnější volit rafinované oleje, ještě lépe však saturované tuky tj. třeba ghí, sádlo, kokosový olej či troufám si tvrdit i technologicky kvalitně ztužené tuky (doporučuji jakékoli výrobky z koncernu Unilever, naopak nedoporučuji moc českou Setuzu). Proč? Protože tyto saturované tuky, které mají tužší konzistenci, už nejsou náchylné k tomu, že se při vysokých teplotách přemění do trans-izomerů až aromatických řetězců, což z něčeho původně "zdravého" činí karcinogen par excellence.
Dalším průserem je zahřívání škrobů nad sto něco stupňů, zejména ve spojení s dalšími látkami (cukry, tuky, teď přesně nevím). (Maillardova reakce apod.) Tam je to obousečné - chuťová atraktivita "dobře upečeného chleba" či čehokoli jiného "upraženého" vs. zdravotní účinky ;) ale to by bylo zase na dlouho :)