• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    FILOMENA: Rodinný recept na perníčky, jak jsem jej dnes po telefonu vytahal od maminky, která jej zdědila od babičky, která jej zdědila od prababičky, která... (však to znáte -- od časů bez počátku, nezrozen, neumírá, věčný λόγος ;))

    Běžně se dávky zdvojují, ztrojují, tady je naopak zpravidla potřeba dělit, aby výsledku nebyl celý kamión:

    - 1 kg medu
    - 1 kg žitné a pšeničné mouky hladké, s dominantní převahou žitné; v případě volby celozrnné zde bych doporučil ty z Alberta, které jsou velmi jemně mleté, případně AlNatura z DM Drogerie
    - Perníkové koření či jeho jednotlivé složky v poměru dle chuti a individuelních preferencí.

    V míse nechat do druhého dne.

    Celkem řídké těsto postupně dávat na zamoučený vál (opět žitná mouka), a válet, vykrajovat a strkat na plech. Válením se do objemu 2kg těsta přidá ještě dalších cca 0,5kg mouky.

    Žádná vejce, žádný tuk, žádné kypřidlo.

    Vejce lze použít až před pečením na potření vykrojených kousků, aby to bylo krásně lesklé. Případně lze asi zvolit nějakou náhražku, ale neznám jakou.

    Peče se tak akorát.

    Nesmysly jako zdobení atd. dle libosti následovně.

    První měsíc po upečení jsou perníčky jako skála, když se nechají ve vlhké spíži, tak zvláční a pak je to nejlepší typ perníčků, co existuje :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: jen otravuj, jen otravuj dál :)
    Tyhle koule jsou super, tím že jsou nepečené je to taková "rychlovka" a ještě k tomu v podstatě ze zbytků, mám jáhlové kouličky moc rád. Ještě se dá dělat varianta s náplní: karob, yannoh, ovesné mléko a trochu vody rozmíchat do krémovité konzistence (té vody opravdu jen pár kapek, aby směs nebyla moc tekutá), uválet kuličku a před obalením v kokosu do ní prstem udělat ďolík, malou lžičkou vložit trochu krému a zadělat. Potom obalit v kokosu a popřát dobrou chuť :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    FILOMENA: a abych byla fer, tak recept je z biokucharky od Hanky Zemanove
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    pratele ze tu tak otravuju s tim cukrovim....ted jsem udelala dalsi neskutecnou mnamku....

    NEPECENE JAHELNE KULICKY

    200g syrovych jahel
    3/4 jablecneho mostu
    spetka soli
    100g rozinek
    100g oloupanych nasekanych mandli
    250g kokosu
    4 lzice suseneho ovesneho napoje
    cca 10 lzic ryzoveho nebo javoroveho sirupu (jde to asi nahradit i jinym)
    mlety kardamom, vanilka (to je muj vymysl a je to super)

    potup: jahly uvarte v pomeru 1:2 v jablecnem mostu spolecne s rozinkami, muze to byt i mirne rozvarene. nechat vychladnout. v mise k uvarenym jahlam s rozinkami prisypeme mirne oprazene nasekane mandle, cca pul mnozstvi kokosu, suseny napoj, sirup, koreni. rukama vytvorte testo, dle chuti a konzistence jeste pridejte sirup. pokud je testo ridke, pridejte kokos. z testa tvarujte kulicky (ideal mokryma rukama) a obalte je v kokosu(nejprve jsem ukoulela koule a pak jsem je teprve obalila...imho praktictejsi). samozrejme ze jde vytvorit ruzne alternativy...

    tim, ze jsou jahly uvarene v mostu je to opravdu vyborne. kardamom to dotahl do dokonalosti.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    ok, neco vyzkousim. diky
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: někdo davá i caro nebo špaldový instantní kafe, je to pak malinko ostřejší a karob se trochu upozadí
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: Tak jsem ji dělala. Občas se krásně povedla, občas se ten tuk oddělil.
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: susenej karob+suseny ovesny mliko a trosicka vody, takova zakladni poleva - ale kdybys chtela nakou "solidnejsi", hustou, tak to bude chtit nakejten alsan nebo neco k tomu, sladidlo podle me neni nutny - zalezi, jak sladkej je ten korpus
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: jak delate tu karobovou polevu? ja bych ji zkusila asi tak...palmovy tuk, karob + nejake sladidlo...ale nemam zkusenost...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: marokánky, mňam, marokáánky!! To je moje oblíbená mlska y dětských let. :o)
    A to jsem dnes v obchodě koukal na kokosové mléko a říkal si, jestli ho nekoupit, měl jsem, jediné co mi na to tady chybí... :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    VODA: jsou takove mekke, zadny zubyvylamujici ;)
    VODA
    VODA --- ---
    FILOMENA: na marokánky se taky chystám a vyzkouším podle tvýho receptu:)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BROZKEFF:
    VODA: diky za tipy. pernicky jsem nakonec upekla baj voko. nejsou sice uplne mekkoucky, ale daj se ;)
    vcera jsem delala marokanky, upravila jsem mamin recept a jsou vyborne!

    MAROKANKY

    250ml sojove smetany Provamel
    100ml kokosoveho mleka
    50g celozrnne mouky
    neco sladkeho (javorovy sirup, sladenka...)
    1 lžíce tuku
    - v hrnci s neprilnavym povrchem svarit na hustou kasi
    do ni nasypat:
    160g suseneho ovoce dle vlastniho vyberu (ja dala rozinky, fiky, merunky)
    160g orechu (idealne vice druhu nebo npar. slunec. seminka)
    ingredienci muze byt i krapet vice...
    -lzici davat na plech na pecici papir bochanky, ktere vidlickou trochu zplacatet. peci do zlatova (pozor spodek placek ma tendenci k pripalovani, takze hlidat, at to neni ze spoda cerne). nechat na plechu zchladnout, ztuhnout. daji se namazat ze spoda polevou, ale jsou dobre i bez ni.

    rychle a mnamka!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    A je tu další pokus o zatažení "vědy" :)

    “Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/12/15/tibi-vodni-kefir-biochemicke-vlastnosti/
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: aaa to vypada dobre) ja mam natrenovany kosicky ze spaldovyho testa s mrkvi, do toho oriskovej krem (z alsanu) a navrch karobova poleva, tak je mozna zopaknu... to linecky je klasika, pak zkusim v luzny objevit naky zazraky;) jestli na to teda vubec dojde,D
    VODA
    VODA --- ---
    VODA: recept na laskonky je taky ze stránek http://makrobiotika.aspone.cz, můj nekonečný zdroj inspirace
    Makrobiotické recepty - Detail receptu
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=210
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN:zatím dva, linecký a laskonky. Dneska jdu na tyhle
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=544
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: no a kolik uz mas napecino druhu?;)) nebyly by nejaky tipy? o vikendu mozna neco zkusim vyrobit, aby se nereklo))
    VODA
    VODA --- ---
    FILOMENA: a tyhle ze špaldové mouky taky ujdou
    Makrobiotické recepty - Detail receptu
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=336
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    FILOMENA: u nás se perníčky odjakživa dělaly čistě ze žitné mouky, pšeničná vůbec. Navrhoval bych zkusit bio žitnou jemně mletou celozrnnou co mají v Albertu a dál postupovat jako u běžného receptu.

    My jsme vždycky do perníčků dávali pouze med, a sice na kilo mouky kilo medu - ne moc úsporné, ale ve výsledku famózní ;)

    Přesný recept teď neposkytnu, neboť se nachází v místě bydliště rodičů, kde teď nejsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam