• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    prepisuji text z knihy "Radost z jida" od V. Strnadelove...

    U cukrů je třeba připomenout jednu zásadní skutečnost. Jednoduchý cukr je nejvíce zatěžující, pokud je v kombinaci s obilovinami. Tím máme na mysli například buchty z cukrem, chleba s marmeládou, ale i vločky s medem. Je to však ještě složitější, ve smyslu plýsní zde vadí nejen kombinace obiloviny a cukru, ale i obiloviny a ovoce. Neboť jednoduchý cukr (i ten ovocný) zablokuje trávení cukru složitého v obilovinách, ty se nestráví a postupují takto do dalších oddílů střeva, kde jsou vynikající potravinou pro plísně, které pak mají velkou schopnost s přemnožení. Proto ani tak propagované vločky s rozinkami nebo jablíčkem rozhodně nejsou zdravou potravinou a mohou mít při častějším používání i ony samy za následek přemnožení plísní se všemi důsledky, a to i tehdy, když je ostatní strava dobrá a zdravá.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: taky si nestezuju))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: mozna jsem to taky videl v "radost z jidla" ... ted ji tu ale u sebe nemam.
    kazdopadne jsem nepozoroval, ze by memu zaloudku tento mix vadil ;)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    DARJEEL: bylo mi to receno loni, kdyz jsem prochazela joginskym detoxem. mam tucha, ze o tom pise i Strnadelova, tak az budu mit chvilku, tak to zkusim procist a napisu, co jsem zjistila...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: o tom nic nevím, ani jsem to sám nezažil, co si pamatuji. Máš k tomu nějaké podklady, články, texty. Co moje znalosti fyziologie sahají, tak to je hloupost (i vzhledem k tomu, jakým způsobem dochází ke štěpení a resorpci sacharidů), ale rád se přiučím, zas nějaké komplexní znalosti v tomhle oboru nemám.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    DARJEEL: protoze je to slozeny cukr s jednoduchym. kdyz to prijde do pusy, tak ma telo zmatek. nemuze nastavit traveni na obe slozky soucasne. alespon tak mi to bylo vysvetleno...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: ja nasla u Luzny par receptu, kde cpe do kase treba jablecnou stavu a rozinky...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: a plóč?
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    no ona by se nemela ani obilovina michat s ovocem, takze kdyz kase "na sladko", tak max. se seminky, orisky....
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: jj, kůra se nařízne a pak odkapává míza... strom se nařízne v zimě, protože na jaře se mění chuťová kvalita... takže oni ten strom naříznou v období, kdy potřebuje sílu, proto je nejspíš míza chutnější, neboť obsahuje více životní energie...
    na 1l sirupu tedy spotřebují 20 až 50l mízy...
    jinak, dávám přednost rýžovému a pšeničnému sirupu, někdy doslazuji medem...
    no a makrobiotika ranní kaše vlastně ani nesladí, když nepočítám ovoce, které je většinou lehce tepelně upravené nebo malou lžičku bezcukrové marmošky:)) součástí "sladké" ranní kaše by navíc mělo být něco vařeného/na páře, nejlépe zeleného, na vyrovnání.. tzn. brokolice, list kapusty, zelí atp.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Jak se liší bio a nebio javorový sirup?

    * No chemicals or pesticides are used on the trees or in the general area.
    * Records must be kept as to when and where each drop of Organic syrup was made.
    * Tree maintenance and health are considered by enforcing tapping guidelines for the producer and their trees.

    This added inspection and record keeping is really what makes the difference between Organic and Non-Organic Certified Pure Maple Syrup. Although, most Non-Organic maple syrup is also made without any chemicals or pesticides there is no guarantee of it unless you buy Organic Syrup. International guidelines for producing maple syrup are generally the same as the Organic guidelines. It is simply that the Organic Inspection verifies these practices are actually taking place.
    (Organic vs. Non-Organic Pure Maple Syrup)
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: To oni nějak naříznou kůru nebo tak něco..? A jaký sirup bys doporučila?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: způsob získávání javoráku není úplně friendly k přírodě.. je to obdobné jako u palmového tuku, je výborný, dobře se sním pracuje, ale když si uvědomím to, kterak a za jakou cenu se ke mě dostal...:/
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    u javorových sirupů bacha, bývá do natvrdo doslazované cukrem, aspoň podle složení...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: sladenka mozna do kase humus, ale psenicnej sirup pri peceni teda lehce ulizuju ,D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: dejavu, jsi třetí člověk za posledních 24 hodin, který zmiňuje javorový sirup!

    Paní ve zdravce mi onehdá vysvětlovala, že slad je obecně lepší než sirup, protože obsahuje enzymy a další moc zdravý věcičky a je obecně takový živější... tak jsem si zas koupil na pečení sladěnku. I když je fakt, že sladěnka do kaše by teda byl asi pěkný humus, na to zřejmě budou lepší ty cukrově čistší sirupy :)
    Btw. co takovýhle sirupy a homeopatika, tcm a pod.? Jakože vybrat si sirup podle rostliny, která by se nám třeba zrovna hodila do krámu? :o)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: Já jsem se nějak zasekla na javorovém sirupu a asi ho ještě nějakou dobu měnit nebudu, ale sladím obvykle akorát kaši.
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: jeje datlovy sirup to zni perfektne, miluji datle
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: teďka si ujíždím na datlovým sirupu... a medem samozřejmě, to je mana :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam