• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: pravda, jdu si uvařit klacky, snad tu ještě nějaké vyštrachám. :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL: jasan, kukicha je vhodnější pro zimní období..
    mnohem víc mi ale chutná bancha a někdy ji klidně vařím hrst ve skle 10 až 15 min.
    chutná a vyhovuje mi tak...

    BONIE: pokud máš na něco chut, pak si to v rozumné míře dopřej.. (i když banchi jsem schopná ve 24 týdnu vypít i 1,5l denně)
    bancha má mino jiné ph vyrovnávající účinky, což je v období, kdy sdílíš s další bytostí svůj krevní oběh žádoucí..
    choulostivým obdobím je hlavně první trimestr a poslední měsíc těhotenství, kdy by se měli hlídat potraviny a nápoje vyvolávající kontrakce
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BONIE: jj je vhodná, spíš si ohlídej její sílu (jakože kolik lístků používáš na jaké množství vody) a dělej si jí radši slabší a jemnější. Jinak takhle jemná bancha (ona se dá totiž dělat i docela výrazná) je vhodná i pro děti.
    A propos, je stále zima, takže spíš to chce pít čaj z větviček než z lístků :o)
    (tj. ne banchu ale kukichu)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    BONIE: v těhotensví je bancha v pohodě...
    BONIE
    BONIE --- ---
    prosím vás.. nevíte, jestli je bancha vhodná v těhotenství? mám tendence ji pořád pít po litrech a nejsem si jistá, jestli je to uplně dobré..
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: nj, jenze kdyz koupis napr. moravsky rajcata v sezone (nebo jsi stastlivec se zahradkou a vlastni sklizni), jsou v pohode a kvalitativne uplne jinde nez ty spanelsky ci jaky ze skleniku, co tu vidis po celej rok. podle me staci se stravovat sezonne a da se)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BTW ... konzervovaný nebo mražený zeleniny jsou někdy kvalitativně vyšší jakosti než ty čerstvé v obchodech. Zejména třeba rajčata v dnešní době. Otázkou, jestli konzervovaná červená rajčata ještě nemají lepší čchi než ta lesklá, vyblitá a bez chuti čerstvá. (Chvála vlastním vypěstovaným na zahrádce.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: polévka je grunt a luštěnina špunt :)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KAREN: jo, to můj většinou taky.) polévky taky miluju!

    DARJEEL: no jasne.))
    proste mam na nem zavislost makrobio jde stranou.))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: jo to může být, většinou když si to někdo dával v mý přítomnosti, tak to bylo v pohodě rizito... no a zelenina z pytlíku třeba v polívkách.. tomu se takhle nevyhneš i když je to hnus.
    Je pravda že pstruh s přílohou je jistější varianta :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL:

    hm hmm ale je to dost osemetnej pokrm takhle ve verejnym stravovani, tuhle kamaradovi prinesli hromadu bily rejze, na tom byla placla povarena zelenina z pytliku a nakej syr - nic moc;/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSICHE23: vzhledem k tomu, že jsme v makrobiotickém auditku, tak je ten sýr samozřejmě sojový, viď? :o)

    Jinak musím říct, že mně na tomhle jídle primárně vyhovuje, že ho mívají za poměrně nízké peníze občas v restauraci a často v kontextu různých hovězích pečínek je to docela dobrá volba.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: jo, vyvar by byl ideal, ale toho moc nemivam - vetsinou skonci v polivce, a na kostky kaslu) nejak jsem si na tohle vzpomnela a docela bych si to dala) klidne i radsi nez italskej typ rizota, ale to taky stoji za to)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KAREN: já dělám tyhle rizota docela často, miluju rýži.)
    střídám různý zeleniny, který nejdřív osmahnu pak přidam rýži a zaliju vývarem a dusim nebo dám do trouby..
    a jelikož jsem sýrožrout tak nakydam este půl kila sýra.))
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: no zasadni je pomer vody k ryzi a ostatnim ingrediencim;) vse od oka.))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KAREN: vidis, to bych i zvlad. te budu muset vyzpovidat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    SISTA: aaa nejaky rizotko by slo, to je pravda, dik)

    vubec me nedavno napadlo, ze proc nedelat takovyty cesky rizota, kdy se soupe mix zeleniny a cehosi s nevarenou rejzi v pekaci do trouby)
    SISTA
    SISTA --- ---
    KAREN: ja delam rizoto: hlivu nejdriv prudce osmahnout, potom dusit v zel. vyvaru dokud nezmekne (cca pul hod.), pridat kukurici, hrasek, ryzi varenou s kurkumou nebo kari a kmin. ja si to jeste teda zasypavam syrem, ale i bez toho je to fajn.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    // nemate nekdo nejakej zajimavej tip, co s hlivou? kousek mi tu zbyl a gulas uz byl)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF: jj. zatim jenom domaci :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    TADEAS: aha supr :) tak v tom případě objednávku zatím ruším, počkám až ti to dorazí a pokud ti to povalí tak se domluvíme ... půl tuny asi hned tak nevyrobíš předpokládám (nebo rozjíždíš tempehový byznys ve velkém? ;))
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: ten zenovy mnich tu jeste je?.. ja myslela ze se uz odstehovali...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam