• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KAREN: a nemate z toho potom spatny sny treba?

    kazdopadne si dejte bacha, aby nebyla nekde z pobrezi japonska...ryby tam ted budou si hodne zarivy a levny....ne ze by ryba ze stredozmniho more byla nak vyhra...zejo...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZIKE: proboha!!!! a je ryba maso?;)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: chrestova omacka... rozsmelcuje to jen barbar! on ten falicky symbol takhle zjara ma neco do sebe pekne vcelku)))) ortodoxni uzivatele snad odpusti.... ,DD myslim staci na pare nebo lehce povarenej jako priloha... nebo v rizotku se pekne vyjima)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    DARJEEL: ty jis maso nekdy?? :-OOO
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: no prosimtě jestli nebude do 14ti dnů na stole ryba s chřestovou omáčkou, tak si bal kufry ,)

    Ne teď vážně, párkrát v sezóně si dát chřest určitě jenom prospěje, navíc myslím, že chřest je docela v klidu a nutričně zajímavá zelenina ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: rybí tuk a bobule jsou dost rozdíl kvůli stopovým prvkům a dalším věcem, který jsou v tuku jako přírodním "produktu" rozložený optimálně, bobule je už extrémizace... Ono vlastně vůbec nějaký specifický prášky (b-komplex apod.) jsou z hlediska mb dost sporný, protože mb jde po harmonii a vyváženosti a tu vyváženost dělá dlouhodobým jemným nasazováním vyvážených a harmonizovaných jídel, jde se na to holisticky. Kdežto bobule jsou symptom oriented a jdou na to opačnou cestou, nasadit nějaký specifikum, který je daleko od rovnováhy a snaží se jakoby převážit opačnou nerovnováhu někam plus minus doprostřed. Jde i o tenhle zásadní princip... Jinak osobně nějaký vitamíny a minerály moc neřeším. Řešil jsem dřív, než jsem si tak nějak najel pravidla ohledně potenciální karence železa, vápníku, b12,... ale to stačí dodržovat určitý pravidla (listová zelenina, oříšky,...), taky jím jednou za čas maso což dost pomáhá, a vlastně se to řeší samo .)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    K tomu rybymu tuku, jsem uvarila kapri polevku koikoku kvuli vyzive pri kojeni. Tak zkus kouknout,jestli je dobra i na Tvuj "problem".
    KAREN
    KAREN --- ---
    IFKA: noo jak pise treba tady RAPAL - jinak myslim, ze lokalni/slovenskej parkrat za sezonu nebude az takovej problem;)
    IFKA
    IFKA --- ---
    KAREN: chceš naznačit, že chřest by měl bejt nedoporučovanej na mb? jestli není, tak proč? kvůli kyselosti třeba?
    KAREN
    KAREN --- ---
    jite chrest, nebo ho zcela odmitate?;) cicham cicham, ze se blizi sezona, tak mozna neodolam)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LEIOUT: na místech, kde se kopřivy vyskytují v takovém množství je více než pravděpodobné, že je místo zamořeno dusičnany atp. (příroda se hojným výskytem kopřiv snaží vyrovnat určité znečištění)
    ELIZHANNAH: s daty do kdy sbírat bych teda byla opatrnější.)
    např. Janča tvrdí, že kopřivu není radno sbírat v době květu.. přičemž největší sílu má do deseti cm vzrůstu.. po odkvětu ji lze zase sbírat s obdobným blahodárným účinkem, jen nesbírat celou, ale pouze vrchní část..
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: no tak ale uz od mala nam maminky rikali o rybim oleji (ci tuku? ted nevim), nebo ne? ze me to prijde castecne jako marketingovy tah toho, jak pojmenovat stare a zname nove a objevne
    LEIOUT
    LEIOUT --- ---
    KAREN: ja chodim na kopřivy v praze do "přírodního parku košíře".. je to v podstatě na vidoulích a na některých zapadlejších místech jich rostou fakt přímo pole.. asi není ideální, že jsou městský, ale na chuť si nemůžu stěžovat:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: na bobule z lékárny se vykašli, zkus radši nějaký bylinky, co tu holky propírají, naši předci o omega 3 nikdy neslyšeli a jak byli a jsou zdraví ,)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    k tem praskum + omega 3 nikdo nic?
    VODA
    VODA --- ---
    ELIZHANNAH:však jo, ale znám blázny co jí do sebe lijou půl roku v kuse:)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    VODA: hm, tak nevím, i to je možný, kopřiva by podle TČM měla podporovat a vyživovat jin jater a ledvin, tj. ochlazuje, to jo... ale snad ta dvou- až třítýdenní jarní kopřivová kúra by ještě nebyla škodlivá...
    VODA
    VODA --- ---
    ELIZHANNAH: mě zas akupunkturistka tvrdí, že kopřiva není pro každýho, hlavně teda čaj z ní, že ochlazuje a lidi, co mají slabý ledviny by ji neměli pít ve velkým...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: jinak u těch kopřiv bacha, dají se sbírat jenom cca do 20. května, pak už jsou myslím moc tuhý a mají v listech moc dusíku nebo dusičnanů nebo čeho
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    AIM_FREEMAN: kopřivy jsou zase plný železa, byly mi doporučeny na kažododenní konzumaci po dobu 2-3 týdnů na krvetvorbu, takže já se asi taky vydám na sběr kopřiv a budu to jíst ve velkým :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam