• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    KAREN: vsak to zase prijde.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: tyhle stary knizky jsou vubec super.)) za komancu vsichni kutili, pestovali, zavarovali o sto sest (ve starejch casopisech Kvety ze 60. 70. let najdes navody na konstrukci domaci sauny, hydroponicky pestovani a podobny srandy)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: a dá se dělat i ze sušených květů!! nedávno ke mě totiž přišla knížka o zahradničení ze 70týho roku a tam je na úpravu bezových květu, bezinek a dalších plevelů nespočet receptů...
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jasně!!! na 3l převařené schládlé vody příjde: 250g medu, jeden citron na kolečka, 7 polorozkvetlých umytých/opršených květů...přikrýt alobalem, týden ponechat vlastnímu životu na teplém místě, sem tam zamíchat...po týdnu naplnit flašky, zašpuntovat, uložit do chladu na 14 dní...vydrží do konce léta:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: takze budou na party rychly spunty joo?;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: z bezinek kvasím perlivou limošku s citronem, místo cukru davám med...dnes jí budu točit do flašek a ještě 14 dní si poleží ve sklepě, potom bude perlit jako šampíčko:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    //ad stravitelnost lepku - pohled fundovanyho prirodovedce

    FROM: ZUZKAOU --- --- 10:11:26 2.6.2011
    No jen že je u základu většiny škrobovin a pro toho kdo nemá intoleranci je to normální sacharid, který ničím neškodí. A vylučovat ho jen tak preventivně je blbost - ale taky to nikomu neublíží. Jen to dá dost práce při vaření a dost se to prodraží, pokud člověk nechce být jen na kaších.

    FROM: ZUZKAOU --- --- 10:25:26 2.6.2011

    Pokud tělo neumí zpracovávat lepek, tak to skutečně poškozuje i nervovou soustavu. Jenže drtivá většina lidstva lepek zpracovávat umí. A pokud jedí nějak rozumně a pak na nějakou dobu vynechají lepek a jinak stravu nezmění, tak žádné změny na sobě pozorovat nebudou. Samozřejmě, že pokud jím jak prase a pak na tři měsíce pojedu bezlepkově a s čerstvými surovinami a spoustou zeleniny, tak se mi zlepší ledacos...
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Ja teda bezinkove kvety obaluju a smazim. Pochoutka :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: lepek lepi?)) a mas nakej zdroj, co to teda v tele dela, pokud jde o stravitelnost? to nema bejt atak, ja bych si v tom rada udelala aspon trochu jasno a furt s tim lepkem nevim, jak to teda to telo zvlada zpracovavat nebo nezvlada) jinak mi to lehce zavani "teorii zahlenovani" apod. ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NYA: bezinky... ze bych sklidila spravcovi ten strom na dvorku?)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: tak seitan jednou za čas, takhle v lednu nebo únoru když mrzne, hmhm, myslím, že v pohodě... ale jíst ho několikrát týdně, no nevím :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: jsem pamelišky odšťavoval a dával alkalizující drink, ale taky mě někdo vystíhoval že to je toxický:) ono určitě s mírou o tom žádná, už jenom proto, že to čistí játra. ale jó smetánka je kámoška.:)

    článek o lepku výbornej. já už si nepamatuju proč jsem se rozhodl ho nejíst, ale nějak jsem si to zpamatoval takhle: lepek lepí a já nechci bejt zalepenej. pak mám ještě jednu vyspělejší verzi: lepek lepí střeva, který jsou základnou veškerýho zdraví a já nechci mít zalepenou základnu.
    no, po seitanu se občas zasteskne:))

    ricinovej olej jo, ten je v pořadí. máš nějakej dobrej levnej zdroj, že bych vzal rovnou nějakej ten litr?
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    DARJEEL: a jakej mas osvedcenej recept?

    jsem ze sirupu, co jsem dneska dodelala dost zklamana.
    Pritom jsem ho pripravila presne podle receptu, ktery jsem si vyzadala po ochutnavce sirupu z lonske sklizne. je to kys. citronova, cukr a kvety a voda. A prijde mi, ze chutna malo po bezinkach (opršelé nebyly:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LEPEK: ne mb bez sladidla a citrónu? No to nevím, já teda mám hodně tradiční recept... I tak mi domácí bezinkový sirup příjde hodně v pohodě :o)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    já jsem bezinkove kvety dala dneska susit a sirup tady varim, ale je teda tezce neMB :)

    máte recept na nejakej MB bezinkovej sirup?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: přečti si ten článek pozorně až do konce, autor nedává nic zadarmo ,)

    bezinky, kdy kde!!! jasně, bude syrup a čaj... bezinky jako bylinkový čaj mám moc rád :)))
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    NYA: bezinky me taky zajimaj ! :)
    NYA
    NYA --- ---
    DARJEEL: děkuju, vím co je celiakie, ale stejnak nevidím důvod, proč by se nealergik měl lepku vyhýbat :)
    pražení by imho karcinogenní být nemělo, narozdíl od připálení, klídek :)

    nj, ne nadarmo se jmenuje "smetanka lékařská", taky si nějakou vykopnu.
    a bezinky jste si natrhali? co s nimi děláte?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: jj, to je jasný, lžička ricinového oleje denně je taky velmi zdravá :)))

    njn, roste to všude, tak se o tom radši moc nemluví, že je to super nadupaná bylinka. Pamatuju si, že mi máma jako malýmu zakazovala pampelišky jíst a pít to "mlíko", co je ve stvolu, prý že je to jedovaté. A to je lékařka :)

    gomasio nevím, taky záleží jak dlouho to pražíš a co, semínko není bylinka ,)

    jinak go for it, všema deseti, rozhodně!!! :)))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: Heh já tě hned nepoznal;) To máš určitě pravdu, že je to škoda pražit. Čaj se dá dělat i z nepraženejch kořenů samozřejmě. Nicméně:

    Although roasting increases advanced glycation endproducts (AGEs) of a food, having a cup of roasted dandelion tea once a day should not appreciably cause the production of rampant AGEs that destroy your health.
    Dandelion Root Tea - How to Buy
    http://www.amazing-green-tea.com/dandelion-root-tea.html

    Já bych to pražit ani nechtěl, max. kousek na zkoušku a to mě inspiroval až lepek tu - spíš sušit a pak baštit nějakou tu lžičku namletýho před jídlem, nebo ten čaj. Říkal jsem si že to je škoda nevyužít když to tu všade roste. Když vidim že to prodávaj nakapslovaný, musim se smát:)

    A když už jsme u toho pražení a karcina;), co takové gomasio? Není to škoda sezamu?;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: no jasně, zase jsem trochu večerně zapřeháněl.. nicméně to pražení Ti z většiny těhle skvělých věcí udělá karcinogeny ,)

    Jo a Silvo, thx to Karen, hele ho, docela přehledný článek: http://www.drkaslow.com/html/gluten-brain_connection_.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam