• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: mne i korenova zelenina prijde v tomhle smeru lehce "zakerna", taky bych toho tam nervala tolik)
    VODA
    VODA --- ---
    AIM_FREEMAN:jo, detoxikace štávama je učinná, v knížkách od dr. wolkera jsou tucty kombinací na všechny neduhy lidstva a myslím, že zrovna červená řepa, mrkev, okurka byla hodně komplexní...já jen spekuluju nad tím, že učinek štáv je docela výrazně cítit a osobně bych si vzala volno v práci, ale s rýží přežiju i v běžným provozu:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    VODA: tak řepa je hodně silná, s tou se musí opatrně. mrkev celer okurka imho cajk. mě přijde že ty šťávy dobře protáhnou střeva a celkově pročistí, takže samotný půst je pak účinnější a příjemnější. le rejže je určo v pohodě.)
    VODA
    VODA --- ---
    AIM_FREEMAN: já doporučuji rýži, jako zdroj energii. zeleninový a ovocný štávy jsou agresivní na žaludek, kor, když je nevalíš normálně...jednu dobu jsem hodně odšťavňovala a vím, že mi to až zamotalo hlavu, když jsem vypila větší množství štávy třeba z červené řepy, mrkve a celeru...
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Ideálně poslední jídlo v 18:00, dával bych hodně syrový zeleniny a ovoce. A čerstvý zeleninový šťávy (z odšťavovače) ftw.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    obecně ubrat bílkovin, smažeností a těžkostí :)
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    sic to jde i bez "pripravy", ale resili jste nekdo, jakou stravou, den pred, se nejlepe pripravit na jednodenni pust?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: no jak chceš, jak chceš... Tvůj dvorní kuchař samozřejmě vyslyší žádané preference :DDD
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zaplat pambu za kolinka s uho ;)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    japonské obědy ve škole :)
    http://i.imgur.com/PRrcD.jpg
    VODA
    VODA --- ---
    lidé dobří, jak konzervujete kopr? máte nějaký osvědčený recepis?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: bicepsy jsem mela jak melouny - ok, spis ananasy - jeste druhej den;) ...pak uz ne,D
    LILY
    LILY --- ---
    KAREN: hehe, tenhle pořad taky znám. Pan moderátor tomu říká zábava pro masochisty.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: tak nejak bych to videla;)
    VODA: nojoo pani, ale to je uuplne jina konstituce))
    DARJEEL: jojooo, sama telka... zrovna jsem prisla z nataceni zabavneho poradu Udelej co nejvice vinyas za 90 minut;))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: což o to, valaši, ale co my nakynutí od televize ,)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: valaši jedli kysaný zelí po kilech, kolikrát nic jinýho než zelí neměli a jak byli odolní a nelámaví:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: ty kyselý věci se ani po sběračkách jíst nedoporučuje, měknou z nich kosti, zvlášť pro pohybově aktivní lidi nic moc vyhlídka. Ale tak polívková lžíce denně je v pohodě :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: jj, tak nejak jsem to taky tipovala) pro zacatek nejakou mensi pixlu, zas to nebudu jist denne po sberackach;) sympatictejsi mi jsou mensi okurky vcelku a ta krupavost)) tak se k tomu snad conevidet dostanu)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: tenhle recept je dobrej! okurky jsou brzo hotový, ale taky se rychle promění na kaši...buď si jich nedělej moc do zásoby nebo je zkus naložit celý, hlavně ty malinký, bude to trvat dýl, ale budou křupavější...u vodního ředkvičkovýho pickles se mi to osvědčilo:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak tak koukam po trzisti, zaujaly me nakladacky - nemate nekdo osvedcenej recept na rychlokvasky?

    jinak asi pujdu do tohohle receptu

    Makrobiotické recepty - Detail receptu
    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=463
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    SELLIGAN: my jsme delali obal z hladke pohankove mouky, vajec, vody a jabl.octa, soli
    3 vejce, 250 g mouky, lžíce octa/vína, 200 ml vody (v receptu bylo mléko.), sůl

    do toho se to jen namáčelo a smažilo.

    bylo to super :
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    SELLIGAN: A tak spis takovy jednoobal. Moc se s tim neparu.. Oplachnu pod kohoutkem, vyvalim v mouce a hodim na rozpalenou panev s olejem. Vezsinou tak bokem a pak to jeste otocim..

    A mam zkusenost ze chutove je to nejlepsi kdyz to necham trochu vychladnout :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    ISATAG: nejaky recept osvedceny? asi to nebude klasika trojobal, ze? :)

    CHESUS
    CHESUS --- ---
    KAREN: vsak to zase prijde.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: tyhle stary knizky jsou vubec super.)) za komancu vsichni kutili, pestovali, zavarovali o sto sest (ve starejch casopisech Kvety ze 60. 70. let najdes navody na konstrukci domaci sauny, hydroponicky pestovani a podobny srandy)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: a dá se dělat i ze sušených květů!! nedávno ke mě totiž přišla knížka o zahradničení ze 70týho roku a tam je na úpravu bezových květu, bezinek a dalších plevelů nespočet receptů...
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: jasně!!! na 3l převařené schládlé vody příjde: 250g medu, jeden citron na kolečka, 7 polorozkvetlých umytých/opršených květů...přikrýt alobalem, týden ponechat vlastnímu životu na teplém místě, sem tam zamíchat...po týdnu naplnit flašky, zašpuntovat, uložit do chladu na 14 dní...vydrží do konce léta:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: takze budou na party rychly spunty joo?;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: z bezinek kvasím perlivou limošku s citronem, místo cukru davám med...dnes jí budu točit do flašek a ještě 14 dní si poleží ve sklepě, potom bude perlit jako šampíčko:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    //ad stravitelnost lepku - pohled fundovanyho prirodovedce

    FROM: ZUZKAOU --- --- 10:11:26 2.6.2011
    No jen že je u základu většiny škrobovin a pro toho kdo nemá intoleranci je to normální sacharid, který ničím neškodí. A vylučovat ho jen tak preventivně je blbost - ale taky to nikomu neublíží. Jen to dá dost práce při vaření a dost se to prodraží, pokud člověk nechce být jen na kaších.

    FROM: ZUZKAOU --- --- 10:25:26 2.6.2011

    Pokud tělo neumí zpracovávat lepek, tak to skutečně poškozuje i nervovou soustavu. Jenže drtivá většina lidstva lepek zpracovávat umí. A pokud jedí nějak rozumně a pak na nějakou dobu vynechají lepek a jinak stravu nezmění, tak žádné změny na sobě pozorovat nebudou. Samozřejmě, že pokud jím jak prase a pak na tři měsíce pojedu bezlepkově a s čerstvými surovinami a spoustou zeleniny, tak se mi zlepší ledacos...
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Ja teda bezinkove kvety obaluju a smazim. Pochoutka :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: lepek lepi?)) a mas nakej zdroj, co to teda v tele dela, pokud jde o stravitelnost? to nema bejt atak, ja bych si v tom rada udelala aspon trochu jasno a furt s tim lepkem nevim, jak to teda to telo zvlada zpracovavat nebo nezvlada) jinak mi to lehce zavani "teorii zahlenovani" apod. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam