• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SELLIGAN: Klasické kysané zelí: nakrouhat, trochu soli, kmínu, pěchovat do sklenic nebo větší kameninové nádoby nebo rovnou do sudu.

    Teď jsem dojídal jednu sklenici, kterou jsem měl původně kvašenou v té kameninové nádobě někdy LONI v lednu, tj. bylo to víc jak rok a půl starý. Silný ale dobrý. Tehdy jsem to dělal ze směsi bílé zelí, červené zelí, mrkev, cibule. Teď jsem vyráběl novou várku, jak plnou kameninovou nádobu, tak i pár obyč.okurkových sklenic, a čistě z bílého zelí.

    DAWYT: Ničení zubů bude u cukru asi to poslední co je podstatné.
    - Cukr tlumí reakci sympatiku, tj. je takovým sedativem. Na tomhle efektu vzniká závislost, protože si organismus odnaučí řešit stres dovednějším způsobem.
    - Cukry, ale to nejen sacharóza, ale všechny sacharidy, mohou potencovat růst candidy albicans. Ta je v organismu normálně, ale např. zapařeným pečivem se dostává do organismu ve vyšších množstvích, a vyšší konzumace sacharidů takového typu pak vede k přemnožení candidy v organismu a o dlouhodobých následcích, jako i obtížnosti dostat tělo zpátky do normy, asi může mnoho lidí, patrně i ze zdejšího osazenstva, vyprávět
    - Cukr zejm. ten bílý, což je rafinovaná potravina bez vitaminů/minerálů, brutálně zvyšuje potřebné množství vitaminů a minerálů až k nedosažitelným dávkám. To samé ale dělá i řada další stravy. I když ne zrovna nejaktuálnější, pořád jako základní literatura IMHO vynikající: Jiří Janča - Co nám chybí
    http://download.brozkeff.net/ebooks/vyziva/Janca%20-%20Co_nam_chybi.PDF
    Cukry, ale i takový čaj/kafe k jídlu nebo alkohol - to všechno jsou věci, co by se měly konzumovat a rovnou si k tomu koupit tablety minerálů, které budou tělu chybět ...

    DARJEEL: Identifikovat ty nedostatky minerálů může pomoct ten Janča, který uvádí některé z těch vzájemných závislostí jednotlivých minerálních látek. Hořčík, zinek, železo, dlouhodobě též kobalamin/vitamin B12 - to jsou takoví "favoriti" ;) I když vůbec, ten Janča je geniální v tom, jak ukazuje provázanost všeho. Že dodávání takového vápníku může být samo o sobě větším průserem než jeho deficit, a jaká to je vlastně alchymie tomu tělu dodat vše potřebné. (Přičemž docházím k závěru, že ty makrobio diety a spol. hypoteticky mohou fungovat, ale pokud nejsou fakt výborně vyladěné, s potravinami špičkové kvality tj. pěstované na nevyčerpaných půdách a bez konzumace toho, co radikálně zvyšuje potřebné dávky minerálů, tak je po čase deficit různých minerálů takřka nevyhnutelný - to ale platí i pro normální českou dietu, jen pro jiné minerály/vitamíny) Ať už jde o takový hořčík, nebo vstřebatelný vitamin B12, jehož podávání v doporučených mikrogramových množstvích platí při několika malých dávkách denně, ale při nárazové konzumaci jsou nutné dávky tisícinásobné, což jinak než pilulema moc nejde)
    VODA
    VODA --- ---
    znáte nějaký osvědčený fígl na zpracování křenu? třeba s jabkama?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: klidně i deset porcí, respektive standardní hospodská je 0,33 litrů, někdy i míň...
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN: na porci se dává čtvereček velikosti poštovní známky, 3l může být kolik porcí, 6 - 8?
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: jinak kombu se dava pri vareni lustenin a neji se (vetsinou). Luzna ma na 150 g bilych fazoli 5 cm kombu, na 250 g barevnejch fazoli 6 cm kombu, na 200 g zl. hrachu nebo hn. cocky 8 cm kombu... to by mohlo stacit) podle me ty kombu k lusteninam staci i o dost min, ale muzes s tim experimentovat)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: a nejaky hlavni jidlo jsi mela?)
    SELLIGAN: 3 litry? to jis sama?)) davej to od oka proste - nejde o to mit "zarostlou" polivku, ale mit to tam jako blahodarny doplnek;) Luzna ma u polivky miso s wakame psany 8 cm rasy na 1,5 litru vyvaru, jak tak koukam...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    jeste dotaz
    jite pravidelne umeboshi?

    kdyz davate wakame do misa, kolik ho davate na rekneme 3 litry? ja proste nevim kolik toho mam davat...

    az si koupim kombu, bude to ten samy problem :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    SELLIGAN: posledne zminovane amasake byl des - nepovedlo se...klicky jsem si koupila susene v obchode. Takze predpokladam, ze to byl kamen urazu
    Takze mam hromadu ryze s jahlami
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak jsem se o vikendu vrhla na makrobioticke vareni a uvarila mraky jidla (pozn.-byla jsem doma sama :)
    agarové želé
    pečená hokkaido v troube
    polévka z hokkaido
    miso polévka
    dezert z rozmixovane varene adzuki+nesirene merunky+datle a trochu sladenky
    zelenina varena v pare
    a amasaké

    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    tyjo jsem dostal chut na cukr jak vas tu ctu. ale posledni dva dny jsem nemel ni krupicku a par dni predtim nejakej ten ctverecek extrahorky cokolady. dneska mi helfly 2 jablka. musim rict ze se cejtim lip. kdyz jim cukr, mivam velky vykyvy energie. najednou slabo, ospalo. to bez cukru a jeste na delene strave spolehlive mizi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: vinnej kamen by meli mit, amonium je takova oblibena exotika tuhle Brozkeffa, to sezenes spis ve vybranejch "rodinnejch" drogeriich (napr. Teta ci jak se to jmenuje)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    YEETKA: krasny:) bilek zkusime a KAREN: o tomhle jsem jeste nikdy neslysel:) dneska jdu do bioobchodu tak se zkusim pozeptat
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: nebo vinnej kamen ci amonium ("cukrarske drozdi")
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tohle je dort s kypřákem bez fosfátu a bez cukru:) kypřák se taky může nahradit rozšlehaným bílkem, tak to dělala moje babička teda..

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAWYT: kypřícím práškem bez fosfátů třeba ,)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, včera jsme dělali babovku bez cukru, al pak jsme zjistili, že nevíme čím nahradit kypřící prášek, takže to nebylo úplně 100 % :)

    Čím se to dá nahradit, prosím :)
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    KRALIK: Měsíc bez cukru, to docela respekt. :)

    Už si přesně nepamatuju, jak dlouho trval dojezd, ale pamatuju si, že jsem pak neměl vůbec žádnou chuť na "zdravé" jídlo - to bylo taky zajímavé... Každopádně ale, člověku moc příjemně a dobře není.

    Já to mám jinak podobně, jako ty asi..."jízda na horské dráze"...problém je právě v tom, že cukr je fakt všude, stačí číst složení jídel...a když se pak sejde kombinace toho, že je člověk hodně zaměstnaný (a nemá čas na sebe - uff), je více stresu, napětí, tak to tíhnutí k rychlé energii v podobě cukru (tělo si o to prostě řekne, ví, jak to funguje), je opravdu silné... Snažím se mít u sebe sušené ovoce, mandle, praženou nori řasu, zdravé sladkosti na bázi obilných sladů...

    Je to ale často boj
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    sugarholics anonymous
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    TAJAK: stav, co jsi po dni na sladkym prisel, jsi vycitil hned vecer? druhej den rano? sladky mam rad, ale z tohoto extremu bych mel obavy (nechci ani myslet na to, jak by mi bylo)

    ja si zkusil dat mesic bez cukru. slo to, pokud jsem to nekdy porusil, bylo to spis z nepozornosti. pravdou je, ze je to FAKT TEZKY, neb cukr mas i na mistech, kde ho necekas. nedas si suseny banany, jsou s cukrem (ok, dost exotickej priklad), brusinky jsou taky proslazeny (pokud si nekoupis slazeny jablecnou stavou, nekrestansky drahy).
    uplne v klidu jsem nebyl :) -- bylo to nastesti v lete, takze kompenzace ovocem, pak jsem porad neco pekl.. susenky s ovesnejch vlocek (zaklad rozinky, ty jsou sladky jak cyp, az je ti z toho zle).

    zkusenost vynikajici, kez bych mel silu vydrzet. zatim jsem ale ve stavu „jizdy na horske draze“. mesic nic, pak zas moc. ale co... padalo to tu porad a klidne to zvopakuju: klid, nebicovat se a bejt spokojenej.
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    VODA: Máš hezký nick...:)

    Já si dávám pravidelné týdenní jednodenní půsty a z tohoto pohledu to mohu doporučit každému...max. mám za sebou půst, který trval 3 dny, pil jsem pouze vodu. Idea je právě ta, že pokud pijeme pouze vodu (pouze stolní, ideálně však destilovaná), tak se v určitém bodě zastaví funkce trávícího systému a energie, která je takto ušetřena, se automaticky dostane do detoxikačních orgánů a tím nastane očista - a to na všech úrovních... Půsty jsou 1, 3, 7, 15, 21, 40 denní... Pokud k tomu člověk nemá důvěru, je dobré, jako vždy, si o tom něco přečíst z dobrého zdroje a pak to na sobě vyzkoušet.
    Mně se stalo to, že při posledním dnu 3 denního půstu jsem byl na pohřbu své babičky a byla to tedy opravdu silná zkušenost...
    Při půstu je člověk klidný tak, jako nikdy, všímá si věcí, které normálně přehlíží, nic ho nevyvede z míry.

    Shodou okolností existuje jeden pán z Francie, kterému je okolo padesáti let a půstem se rozhodl vyléčit své nemoci, kterých měl svého času požehnaně. Tento pán si své problémy opravdu vyřešil a k tomu se stala ještě jedna zajímavá věc... Zjistil, že nepotřebuje jídlo...a pak zjistil, že nepotřebuje ani pití.
    Tento pán už 9 let nic nejí ani nepije, jeho tělo (resp. pročištěný čakrální systém) si bere vše potřebné z energie, která je v prostoru všude okolo...stejně tak jako vodu, kterou si "tahá" ze vzduchu, jeho přirozené vlhkosti.

    Více tady

    A s další shodou okolností bude tento pán na podzim v ČR, kde bude mít několik seminářů...kdo nevěří, ať tam běží.:)

    Termíny tady

    Takže pak vlastně nakonec zůstává otázkou, jak je to s těma ledvinama, jak dokonale vlastně známe to, jak tělo funguje, co vše s námi a okolo nás děje na různých rovinách...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam