KAREN: našla jsem ještě tenhle recept:) místo cukru můžeš dát med, místo pektogelu agar...bezinky by neměly přijít do kontaktu s kovem!!!lisovat se dá v látce, plastu
Bezinková povidla:
Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech
neuralgiích,
ischiasu,
zánětu trojklaného nervu,
zánětu mezižeberního nervu ,
neuralgických bolestech hlavy ,
revmatizmu
a proti zácpě.
Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pozor aby se povidla nepřipálila - zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem. Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí.