• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    tyjo jsem dostal chut na cukr jak vas tu ctu. ale posledni dva dny jsem nemel ni krupicku a par dni predtim nejakej ten ctverecek extrahorky cokolady. dneska mi helfly 2 jablka. musim rict ze se cejtim lip. kdyz jim cukr, mivam velky vykyvy energie. najednou slabo, ospalo. to bez cukru a jeste na delene strave spolehlive mizi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: vinnej kamen by meli mit, amonium je takova oblibena exotika tuhle Brozkeffa, to sezenes spis ve vybranejch "rodinnejch" drogeriich (napr. Teta ci jak se to jmenuje)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    YEETKA: krasny:) bilek zkusime a KAREN: o tomhle jsem jeste nikdy neslysel:) dneska jdu do bioobchodu tak se zkusim pozeptat
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: nebo vinnej kamen ci amonium ("cukrarske drozdi")
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tohle je dort s kypřákem bez fosfátu a bez cukru:) kypřák se taky může nahradit rozšlehaným bílkem, tak to dělala moje babička teda..

DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAWYT: kypřícím práškem bez fosfátů třeba ,)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, včera jsme dělali babovku bez cukru, al pak jsme zjistili, že nevíme čím nahradit kypřící prášek, takže to nebylo úplně 100 % :)

Čím se to dá nahradit, prosím :)
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    KRALIK: Měsíc bez cukru, to docela respekt. :)

Už si přesně nepamatuju, jak dlouho trval dojezd, ale pamatuju si, že jsem pak neměl vůbec žádnou chuť na "zdravé" jídlo - to bylo taky zajímavé... Každopádně ale, člověku moc příjemně a dobře není.

Já to mám jinak podobně, jako ty asi..."jízda na horské dráze"...problém je právě v tom, že cukr je fakt všude, stačí číst složení jídel...a když se pak sejde kombinace toho, že je člověk hodně zaměstnaný (a nemá čas na sebe - uff), je více stresu, napětí, tak to tíhnutí k rychlé energii v podobě cukru (tělo si o to prostě řekne, ví, jak to funguje), je opravdu silné... Snažím se mít u sebe sušené ovoce, mandle, praženou nori řasu, zdravé sladkosti na bázi obilných sladů...

Je to ale často boj
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    sugarholics anonymous
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    TAJAK: stav, co jsi po dni na sladkym prisel, jsi vycitil hned vecer? druhej den rano? sladky mam rad, ale z tohoto extremu bych mel obavy (nechci ani myslet na to, jak by mi bylo)

ja si zkusil dat mesic bez cukru. slo to, pokud jsem to nekdy porusil, bylo to spis z nepozornosti. pravdou je, ze je to FAKT TEZKY, neb cukr mas i na mistech, kde ho necekas. nedas si suseny banany, jsou s cukrem (ok, dost exotickej priklad), brusinky jsou taky proslazeny (pokud si nekoupis slazeny jablecnou stavou, nekrestansky drahy).
    uplne v klidu jsem nebyl :) -- bylo to nastesti v lete, takze kompenzace ovocem, pak jsem porad neco pekl.. susenky s ovesnejch vlocek (zaklad rozinky, ty jsou sladky jak cyp, az je ti z toho zle).

zkusenost vynikajici, kez bych mel silu vydrzet. zatim jsem ale ve stavu „jizdy na horske draze“. mesic nic, pak zas moc. ale co... padalo to tu porad a klidne to zvopakuju: klid, nebicovat se a bejt spokojenej.
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    VODA: Máš hezký nick...:)

Já si dávám pravidelné týdenní jednodenní půsty a z tohoto pohledu to mohu doporučit každému...max. mám za sebou půst, který trval 3 dny, pil jsem pouze vodu. Idea je právě ta, že pokud pijeme pouze vodu (pouze stolní, ideálně však destilovaná), tak se v určitém bodě zastaví funkce trávícího systému a energie, která je takto ušetřena, se automaticky dostane do detoxikačních orgánů a tím nastane očista - a to na všech úrovních... Půsty jsou 1, 3, 7, 15, 21, 40 denní... Pokud k tomu člověk nemá důvěru, je dobré, jako vždy, si o tom něco přečíst z dobrého zdroje a pak to na sobě vyzkoušet.
    Mně se stalo to, že při posledním dnu 3 denního půstu jsem byl na pohřbu své babičky a byla to tedy opravdu silná zkušenost...
    Při půstu je člověk klidný tak, jako nikdy, všímá si věcí, které normálně přehlíží, nic ho nevyvede z míry.

Shodou okolností existuje jeden pán z Francie, kterému je okolo padesáti let a půstem se rozhodl vyléčit své nemoci, kterých měl svého času požehnaně. Tento pán si své problémy opravdu vyřešil a k tomu se stala ještě jedna zajímavá věc... Zjistil, že nepotřebuje jídlo...a pak zjistil, že nepotřebuje ani pití.
    Tento pán už 9 let nic nejí ani nepije, jeho tělo (resp. pročištěný čakrální systém) si bere vše potřebné z energie, která je v prostoru všude okolo...stejně tak jako vodu, kterou si "tahá" ze vzduchu, jeho přirozené vlhkosti.

Více tady

A s další shodou okolností bude tento pán na podzim v ČR, kde bude mít několik seminářů...kdo nevěří, ať tam běží.:)

Termíny tady

Takže pak vlastně nakonec zůstává otázkou, jak je to s těma ledvinama, jak dokonale vlastně známe to, jak tělo funguje, co vše s námi a okolo nás děje na různých rovinách...
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Nejlepší znalosti člověk získává praktikováním na sobě samém... Tělo je odolný aparát, pokud chce někdo zkusit, jak např. působí cukr, zkuste jít jeden den jenom sladké. Je to extrém, to ano, ale zkušenost je to dobrá...zkoušel jsem to a stav, který se dostavil, příjemný nebyl... Veliká roztěkanost, depresivní stavy, agresivita (pokud jí někdo maso a cukr a cítí se občas agresivní, toto je s velkou pravděpodobností ta hlavní příčina), studené ruce a nohy, netrpělivost, zrychlenost po požití, zpomalenost a útlum při odeznívání...

Pokud člověk přestane jíst cukr, okamžitě pozná prospěšnost tohoto svého rozhodnutí...lidé často nevěří, je to každého věc. Život je dlouhá zkušenost, vyštípnout si z něho jeden týden, kdy vyjedu ze stereotypu, který už mě možná podvědomě stejně deptá, může být nakonec příjemné.

Jedno je jisté - všechno souvisí se vším, vše je propojeno...jedna věc se prolíná s druhou, atd. Nemoc se dá léčit z různých pohledů a směrů. Vše ale nakonec vede k tomu, že se člověk dostane do určité jednoty, a to nejenom v sobě samém, ale také externě, je v jednotě s celkem, řekněme s Přírodou a Vesmírem.
    Jak se k tomuto stavu dopracujeme, je každého vlastní rozhodnutí. Kdo předčasně umírá na nemoc, je to jeho podvědomé vlastní rozhodnutí, je to neochota a nevůle se sebou něco dělat.
    Když špatně jím, špatně se cítím, mám nepříjemné psychické stavy, které zpětně a přímo ovlivňují funkci celého těla, všech orgánů...tím se pak opět zpětně a ještě hlouběji prohlubuje můj nepříjemný psychický stav, což vede k dalšímu negativnímu ovlivňování tělesných funkcí. Čím více jsem mimo sebe, tím více jsem ne-mocný, tím méně jsem tady a teď, tím více jsem v minulosti či budoucnosti (v myšlenkách; tělo je však z přirizenosti přítomné a každý takovýto výlet zpět či dopředu ho oslabuje). Toto vše také určuje, jaké vztahy máme s okolím, se svojí rodinou, s přáteli, s partnery, atd...jaký máme vztah k přírodě a v první řadě - JAK SE MÁME ČI NEMÁME RÁDI...

Chtěl jsem vlastně říct to, že člověk se k nějakému kroku rozhoduje na základě toho, že je s něčím (sám se sebou, se svojí existencí v tomto životě) nespokojený... Nezáleží tedy v konečném důsledku, na jakou cestu vykročí, protože v určitém bodě se všechny cesty opět sbíhají v jednu. Důležitý je ten krok, rozhodnutí něco změnit. Tam všechno začíná...:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: to se nesmí přehnat nic...
    jj, jakože chybějící... třeba nějaký minerál nebo vitamín
    KAREN: nepřibereš :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jj souhlas) nebo treba suseny ovoce, orisky... a ted jedu v hruskach) nebo si upict neco zdraveho;) pak tu mam ale darovany vyborny domaci marmeladky a pampeliskovej sirup (mnammmm) nebo semtam neco z mistni pekarny, ale vseho s mirou) jinak ja po cukru nejak ultra (uz) netouzim a nechybi mi, ale obcas si telo rekne, no... a taky semtam si rikam, ze po tech sladkejch (+tucnejch) pecivkach treba priberu))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: jj, ale nesmi se to s tim slanym prehnat ;) ... kazdopadne je to porad takovy balancovani a vyvazovani neceho nekde jinde. kdybych byl schopnej to rovnou nevychylit, to by bylo hezky. ale asi by to potom nebyla takova zabava :))

karentni?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: jj, mně docela funguje i něco slaného, když mám chuť na sladké...
    Jinak chuť na sladké může být také nespecifický (či spíše nespecifikovaný) požadavek těla po nějaké karentní látce. Akorát se ten signál blbě čte...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TAJAK: sam nevim jestli uz jsem si odvyknul. tak pred rokem jsem zacal cejtit, ze cukr je pro me fakt neprospesnej. sice si ho primo nedavam do niceho, ale porad jsou tu buchty od babicky:) ruzny susenky, marmelady, kupovany jidlo a pecivo...
    vyvoj je u me asi takovej, ze postupne se snizuje potreba toho cukru, jak telo rika stale duraznejsi NE :) posledni dobou je to takovej docela blbej telesnej pocit, hlavne z vylozene cukrem doslazovanejch pochutin treba. kdyz mam chut na sladky, resim to stavou z jablecnyho koncentratu, ovocem, nebo trochou javorovyho sirupu kdyz je nejhur :) dalsi trik je dat si misto sladkyho treba kysany zeli, okurky, nebo tempeh ci trosku misa nebo miso natto. anebo se pripadne hodne napit vody a jit se projit :)
    AKAM
    AKAM --- ---
    VODA: Dík. Stejně bude nejlepší to vyzkoušet :)
    VODA
    VODA --- ---
    AKAM:myslí se tím spíš čaje čené a zelené, které jsou hodně stimulační nebo silné bylikové nálevy...možná bych dala přednost slabému a teplému čaji bancha, než vodě z kohoutku třeba v olomouci, kde poslední dobou tak neuvěřitelně smrdí chlorem, že se nedá pít.
    AKAM
    AKAM --- ---
    VODA: jj, mě právě přijdou ty čaje dost podobné. Jen jsem různě čet, že při půstu čaje radši ne, tak by mě to právě zajímalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam