• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: To je standardní postup výroby povidel - mamka to vařila 16 hodin. Chce to plynový sporák, ne elektrický, samozřejmě. Nějakou energii to spálí, ale pár kilometrů v autě spolkne víc než 16 hodin vaření na minimální plamen.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no obořanky hrušky jenom rozvařily, nasázely do sklenic a zavařily.. jakmile je ale otevřeš jedou, takže je třeba je sníst..
    KAREN
    KAREN --- ---
    delate nekdo hruskovy povidla nebo nakej rozvar? na dvore je pod stromem hromada hrusek)

    tady to nechavaj odparovat 13 (svestky), resp. 6-8 hodin. asi je to takovy poctivy, ale prijde mi to jaksi ekologicky/ekonomicky narocny;) zkousel jste to nekdo?
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Pěkná úrodička!:)
    na povrchu zeleniny, ovoce tohu bude asi hodně, co oko nevidí a s čím mozek nepočítá. hlavně, když je nejíš přímo utržené, ale někde je uskladňuješ. podle mě je to přirozený stav. rozklad, který nastoupí v momentě, kdy něco odřízneš od života. cibule a česnek jsou přírodní antibiotika, takže mi příjde celkem logické, že je Ferda chválí:) pít ráno prvně teplou vodou mi doporučila i akupunkturistka, v číně tím začínají den všichni, aktivujou tak čchi žaludku, už si bez toho ráno nedovedu představit...
    DAWYT: nejlépe konzumovat všechno čerstvé, ale když to nejde, tak se aspoň těch potvůrek nebát:)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    VODA: plati to i s porkem nebo vseobecne s veskerou zeleninou?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: ....to jsem slyšel z více stran.
    A páter Fra Ferda varoval v souvislosti s (nejen) cibulí před plísněmi, které oko nevidí, ale dělají (často plíživě a dlouhodobě) bordel v trávícím ústrojí.
    Paradoxně ale čerstvou cibuli a česnek doporučuje :)

    ("(...) Zmiňoval i syrovou cibuli a česnek, i potřebu mít tělo v rovnováze a bránit se zbytečným nákazám, například požíváním špatné stravy. Podle něj by měl prý každý začínat svůj den pozřením teplého nápoje, rozhodně ne studenou vodou. Varoval před plísněmi a uváděl mnoho zdrojů, které mohly být jejich původem. Plísně se vyskytují všude. Požíváme je i s léky a jejich záludnost je v tom, že prý na ně téměř nic nezabírá. Tedy, prý až na očistu dubovou kůrou.")

    Apropos:

    Letošní sklizeň hokaido se vyvedla, ...děkuji všem brněnským přátelům za semínka, jež ji umožnili. Plody jsou již ve slepě, ochutnávky budou :o)

    ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
    http://imageshack.us/photo/my-images/171/img2745g.jpg/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    VODA
    VODA --- ---
    BROZKEFF: HA!!

    Cibule se musí užívat vždy jen čerstvá!! I pouze rozkrojená je po 24 hodinách
    již toxická!!

    jiří Janča, Co nám chybí
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: jéé, tak byla letos na retreatu, žejo? :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AYUNTAMIENTO: Máš štěstí, podařilo se mi to náhodným googlením najít:
    Keith Michell's Practically Macrobiotic Cookbook

    Na bookdepository.com (.co.uk), abebooks.com nebo i amazonu (second-hand) se i s poštovným dá sehnat za cca 250 korun.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: jj, pravda, tohle mě taky zarazilo.. nicméně chápu, že už je to starý pán..
    zaujala mě hlavně ta část o parazitech..
    jinak souhlasím se zuzkaou v tom, že cukrovka vzniká nadměrným příjmem jednoduchých sacharidů, ale taky je nutno zohlednit fakt, že se nedá nic globalizovat.. takže teorie o tom, že by mohla pocházet od parazita, minimálně stojí za zamyšlení:)
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    BROZKEFF: z jaký knihy jsou ty tvé obrázky jin a jangu? jak je máš na ftp?
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: k tomu cukru jsem se ptala id Zuzkaou, pise:

    mno - celej organismus jede na glukózu (občas fruktozu). Otázkou je, z čeho si ji naštípá (z jakékoliv škroboviny - od krystalického hroznového cukru, po ketonické reakce v bílkovinách.)

    Tuším že vysoký příjem jednoduchých sacharidů dost úzce souvisí s cukrovkou 2. typu je poměrně spolehlivě dokázáno.

    Takže jeho adorace přislazování mi přijde stejně mimo, jako cukrofobie.
    ...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    KAREN: od 7 stranky píše o té cole a cukru, jak je to super, je to doktor, tak ted nevim a takhle to je pořád :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: to je frajer)) ten cukr a coca cola me teda ale mate... .)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    DARJEEL: Ale preci jen bych se rad dostal do nemenneho stavu :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: to není jen dnes, to je obecná psychická vlastnost nejen lidí, snaha zabránit změně, změna s sebou nese rizika :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tak tohle vřele doporučuju pročíst..
    http://www.relaxxx.cz/soubor/trochu.o.strave.a.jinem.pdf
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    TADEAS: "lidi si pochvalujou, jak jim prospela ta zmena" - jojo, a imho to plati i obecneji, nejen o jidle... o to vic je s podivem, jak obvykle dnes je se jakekoliv zmene branit :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF, DAWYT: tak asi nejviditelnejsim produktem ty demineralizace, kterou cukr zpusobuje, je prave kazeni zubu :)

    pred casem jsem koukal do nejaky zpravy WHO o pitny vode a mj. jsem se docetl, ze ve spolecnostech, kde je prijem cukru na osobu a rok nizsi nez 15 kg, je nizky riziko vyskytu zubniho kazu, naopak pres 40 kg na osobu a rok je to riziko vysoky. co jsem koukal, tak v CR je spotreba cukru okolo nejakejch 45 kg. tohle celkem jasne mluvi proti cukriku a ma to presvedcovaci potencial :)


    nad situaci s mineralama jsem zrovna vcera premejslel z globalnejsiho pohledu, kdyz jsem si cetl o liebigove zakone (rust omezujou nedostatkovy zdroje). kdyz mame 7 miliard lidi na uziveni, vycerpavajici se ornou pudu, co budou nebo jsou ty prvni zasadne nedostatkovy ziviny, ktery budeme mit problem dostat.


    libi se mi co rika brozkeff s makrobio i "ceskou" dietou a pripadnym nedostatkem mineralu. me prijde, ze nejdulezitejsi i nejzabavnejsi je tu stravu porad a dlouhodobe menit, upgradovat, vychytavat. tim se predchazi tomu, ze se clovek napoji na urcity omezeny pole zdroju, ktery se casem muze vycerpat. ruznorodost, pestrost. kdyz hledam na internetu informace o vsemoznejch dietach, ktery jsou vzajemne naprosto protichudny, tak vidim akorat to, ze lidi si pochvalujou, jak jim prospela ta zmena. :)

    dalsi vec co me napada je, ze kdyz treba nekdo je vegetarian, zacne se mu libit makrobio, prestane solit, neji ryby, tak se musi objevit nedostatek jodu, kterej se pridava do soli, ze? :) ... vlastne vypadava z takovy jakoby ochranny site spolecnosti co se vyzivy tyce.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    BROZKEFF: DIKY ! ty knížky od tebe nestíhám číst :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam