• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    DARJEEL: Ale preci jen bych se rad dostal do nemenneho stavu :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: to není jen dnes, to je obecná psychická vlastnost nejen lidí, snaha zabránit změně, změna s sebou nese rizika :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tak tohle vřele doporučuju pročíst..
    http://www.relaxxx.cz/soubor/trochu.o.strave.a.jinem.pdf
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    TADEAS: "lidi si pochvalujou, jak jim prospela ta zmena" - jojo, a imho to plati i obecneji, nejen o jidle... o to vic je s podivem, jak obvykle dnes je se jakekoliv zmene branit :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF, DAWYT: tak asi nejviditelnejsim produktem ty demineralizace, kterou cukr zpusobuje, je prave kazeni zubu :)

    pred casem jsem koukal do nejaky zpravy WHO o pitny vode a mj. jsem se docetl, ze ve spolecnostech, kde je prijem cukru na osobu a rok nizsi nez 15 kg, je nizky riziko vyskytu zubniho kazu, naopak pres 40 kg na osobu a rok je to riziko vysoky. co jsem koukal, tak v CR je spotreba cukru okolo nejakejch 45 kg. tohle celkem jasne mluvi proti cukriku a ma to presvedcovaci potencial :)


    nad situaci s mineralama jsem zrovna vcera premejslel z globalnejsiho pohledu, kdyz jsem si cetl o liebigove zakone (rust omezujou nedostatkovy zdroje). kdyz mame 7 miliard lidi na uziveni, vycerpavajici se ornou pudu, co budou nebo jsou ty prvni zasadne nedostatkovy ziviny, ktery budeme mit problem dostat.


    libi se mi co rika brozkeff s makrobio i "ceskou" dietou a pripadnym nedostatkem mineralu. me prijde, ze nejdulezitejsi i nejzabavnejsi je tu stravu porad a dlouhodobe menit, upgradovat, vychytavat. tim se predchazi tomu, ze se clovek napoji na urcity omezeny pole zdroju, ktery se casem muze vycerpat. ruznorodost, pestrost. kdyz hledam na internetu informace o vsemoznejch dietach, ktery jsou vzajemne naprosto protichudny, tak vidim akorat to, ze lidi si pochvalujou, jak jim prospela ta zmena. :)

    dalsi vec co me napada je, ze kdyz treba nekdo je vegetarian, zacne se mu libit makrobio, prestane solit, neji ryby, tak se musi objevit nedostatek jodu, kterej se pridava do soli, ze? :) ... vlastne vypadava z takovy jakoby ochranny site spolecnosti co se vyzivy tyce.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    BROZKEFF: DIKY ! ty knížky od tebe nestíhám číst :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SELLIGAN: Klasické kysané zelí: nakrouhat, trochu soli, kmínu, pěchovat do sklenic nebo větší kameninové nádoby nebo rovnou do sudu.

    Teď jsem dojídal jednu sklenici, kterou jsem měl původně kvašenou v té kameninové nádobě někdy LONI v lednu, tj. bylo to víc jak rok a půl starý. Silný ale dobrý. Tehdy jsem to dělal ze směsi bílé zelí, červené zelí, mrkev, cibule. Teď jsem vyráběl novou várku, jak plnou kameninovou nádobu, tak i pár obyč.okurkových sklenic, a čistě z bílého zelí.

    DAWYT: Ničení zubů bude u cukru asi to poslední co je podstatné.
    - Cukr tlumí reakci sympatiku, tj. je takovým sedativem. Na tomhle efektu vzniká závislost, protože si organismus odnaučí řešit stres dovednějším způsobem.
    - Cukry, ale to nejen sacharóza, ale všechny sacharidy, mohou potencovat růst candidy albicans. Ta je v organismu normálně, ale např. zapařeným pečivem se dostává do organismu ve vyšších množstvích, a vyšší konzumace sacharidů takového typu pak vede k přemnožení candidy v organismu a o dlouhodobých následcích, jako i obtížnosti dostat tělo zpátky do normy, asi může mnoho lidí, patrně i ze zdejšího osazenstva, vyprávět
    - Cukr zejm. ten bílý, což je rafinovaná potravina bez vitaminů/minerálů, brutálně zvyšuje potřebné množství vitaminů a minerálů až k nedosažitelným dávkám. To samé ale dělá i řada další stravy. I když ne zrovna nejaktuálnější, pořád jako základní literatura IMHO vynikající: Jiří Janča - Co nám chybí
    http://download.brozkeff.net/ebooks/vyziva/Janca%20-%20Co_nam_chybi.PDF
    Cukry, ale i takový čaj/kafe k jídlu nebo alkohol - to všechno jsou věci, co by se měly konzumovat a rovnou si k tomu koupit tablety minerálů, které budou tělu chybět ...

    DARJEEL: Identifikovat ty nedostatky minerálů může pomoct ten Janča, který uvádí některé z těch vzájemných závislostí jednotlivých minerálních látek. Hořčík, zinek, železo, dlouhodobě též kobalamin/vitamin B12 - to jsou takoví "favoriti" ;) I když vůbec, ten Janča je geniální v tom, jak ukazuje provázanost všeho. Že dodávání takového vápníku může být samo o sobě větším průserem než jeho deficit, a jaká to je vlastně alchymie tomu tělu dodat vše potřebné. (Přičemž docházím k závěru, že ty makrobio diety a spol. hypoteticky mohou fungovat, ale pokud nejsou fakt výborně vyladěné, s potravinami špičkové kvality tj. pěstované na nevyčerpaných půdách a bez konzumace toho, co radikálně zvyšuje potřebné dávky minerálů, tak je po čase deficit různých minerálů takřka nevyhnutelný - to ale platí i pro normální českou dietu, jen pro jiné minerály/vitamíny) Ať už jde o takový hořčík, nebo vstřebatelný vitamin B12, jehož podávání v doporučených mikrogramových množstvích platí při několika malých dávkách denně, ale při nárazové konzumaci jsou nutné dávky tisícinásobné, což jinak než pilulema moc nejde)
    VODA
    VODA --- ---
    znáte nějaký osvědčený fígl na zpracování křenu? třeba s jabkama?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: klidně i deset porcí, respektive standardní hospodská je 0,33 litrů, někdy i míň...
    VODA
    VODA --- ---
    SELLIGAN: na porci se dává čtvereček velikosti poštovní známky, 3l může být kolik porcí, 6 - 8?
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: jinak kombu se dava pri vareni lustenin a neji se (vetsinou). Luzna ma na 150 g bilych fazoli 5 cm kombu, na 250 g barevnejch fazoli 6 cm kombu, na 200 g zl. hrachu nebo hn. cocky 8 cm kombu... to by mohlo stacit) podle me ty kombu k lusteninam staci i o dost min, ale muzes s tim experimentovat)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: a nejaky hlavni jidlo jsi mela?)
    SELLIGAN: 3 litry? to jis sama?)) davej to od oka proste - nejde o to mit "zarostlou" polivku, ale mit to tam jako blahodarny doplnek;) Luzna ma u polivky miso s wakame psany 8 cm rasy na 1,5 litru vyvaru, jak tak koukam...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    jeste dotaz
    jite pravidelne umeboshi?

    kdyz davate wakame do misa, kolik ho davate na rekneme 3 litry? ja proste nevim kolik toho mam davat...

    az si koupim kombu, bude to ten samy problem :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    SELLIGAN: posledne zminovane amasake byl des - nepovedlo se...klicky jsem si koupila susene v obchode. Takze predpokladam, ze to byl kamen urazu
    Takze mam hromadu ryze s jahlami
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak jsem se o vikendu vrhla na makrobioticke vareni a uvarila mraky jidla (pozn.-byla jsem doma sama :)
    agarové želé
    pečená hokkaido v troube
    polévka z hokkaido
    miso polévka
    dezert z rozmixovane varene adzuki+nesirene merunky+datle a trochu sladenky
    zelenina varena v pare
    a amasaké

    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    tyjo jsem dostal chut na cukr jak vas tu ctu. ale posledni dva dny jsem nemel ni krupicku a par dni predtim nejakej ten ctverecek extrahorky cokolady. dneska mi helfly 2 jablka. musim rict ze se cejtim lip. kdyz jim cukr, mivam velky vykyvy energie. najednou slabo, ospalo. to bez cukru a jeste na delene strave spolehlive mizi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: vinnej kamen by meli mit, amonium je takova oblibena exotika tuhle Brozkeffa, to sezenes spis ve vybranejch "rodinnejch" drogeriich (napr. Teta ci jak se to jmenuje)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    YEETKA: krasny:) bilek zkusime a KAREN: o tomhle jsem jeste nikdy neslysel:) dneska jdu do bioobchodu tak se zkusim pozeptat
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: nebo vinnej kamen ci amonium ("cukrarske drozdi")
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    tohle je dort s kypřákem bez fosfátu a bez cukru:) kypřák se taky může nahradit rozšlehaným bílkem, tak to dělala moje babička teda..

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAWYT: kypřícím práškem bez fosfátů třeba ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam