BROZKEFF,
DAWYT: tak asi nejviditelnejsim produktem ty demineralizace, kterou cukr zpusobuje, je prave kazeni zubu :)
pred casem jsem koukal do nejaky zpravy WHO o pitny vode a mj. jsem se docetl, ze ve spolecnostech, kde je prijem cukru na osobu a rok nizsi nez 15 kg, je nizky riziko vyskytu zubniho kazu, naopak pres 40 kg na osobu a rok je to riziko vysoky. co jsem koukal, tak v CR je spotreba cukru okolo nejakejch 45 kg. tohle celkem jasne mluvi proti cukriku a ma to presvedcovaci potencial :)
nad situaci s mineralama jsem zrovna vcera premejslel z globalnejsiho pohledu, kdyz jsem si cetl o
liebigove zakone (rust omezujou nedostatkovy zdroje). kdyz mame 7 miliard lidi na uziveni, vycerpavajici se ornou pudu, co budou nebo jsou ty prvni zasadne nedostatkovy ziviny, ktery budeme mit problem dostat.
libi se mi co rika brozkeff s makrobio i "ceskou" dietou a pripadnym nedostatkem mineralu. me prijde, ze nejdulezitejsi i nejzabavnejsi je tu stravu porad a dlouhodobe menit, upgradovat, vychytavat. tim se predchazi tomu, ze se clovek napoji na urcity omezeny pole zdroju, ktery se casem muze vycerpat. ruznorodost, pestrost. kdyz hledam na internetu informace o vsemoznejch dietach, ktery jsou vzajemne naprosto protichudny, tak vidim akorat to, ze lidi si pochvalujou, jak jim prospela ta
zmena. :)
dalsi vec co me napada je, ze kdyz treba nekdo je vegetarian, zacne se mu libit makrobio, prestane solit, neji ryby, tak se musi objevit nedostatek jodu, kterej se pridava do soli, ze? :) ... vlastne vypadava z takovy jakoby ochranny site spolecnosti co se vyzivy tyce.