• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hmm to je fakt) ja se temhletem chladicim vecim ted celkove spis vyhejbam)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: pohanka je extrém jang, se s jinovou kukuřicí poperou a bude dobře:) ale určitě by se dala použít hraška místo kukuřičné mouky...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: pouzivas kukurici jeste ted? co nejaka hraska, vlocky, skrob... ?
    VODA
    VODA --- ---
    TURF: pohanková sekaná: uvaříš pohanku (ta tmavá je lepší) necháš vychladnout, přidáš kukuričnou strouhanku, na drobno strouhanou mrkev (vymačkat vodu) a na spojeni kukuřičnou mouku, najemno nakrájenou cibuli, sojovku nebo sůl, česnek, majoránku (aby sekaná po upečení dobře držela pohromadě, nakonec těsto projeď párkrát tyčovým mixérem a nebo použij pohankovou lámanku)

    těsto by mělo být tuhé, mokrýma rukama vytvaruješ šišku, pečeš cca 40 minut na 280 (v půlce mužeš zmírnit) ve vymazaném pekáči, v průběhu 2x podliješ vodou, potřeš olejem, aby byla křupavá
    TURF
    TURF --- ---
    BROZKEFF: jak se jmenuje ta knizka?:) jsou na netu i jiny fotky z ty souteze?dik;)
    DARJEEL: hmm jahlovy knedlicek, to zni dobre..

    //nemate nekdo recept na dobrou sekanou s mrkvi?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    vaclavky varit aspon pul hodiny
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: jj, dlouho vařit... já je třeba v hrnci povařím nakrájené tak 15-20 minut, pak si nachystám základ z kořenové zeleniny a cibule, začnu to smažit i s povařenými václavkami a pak to prdnu do papiňáku a nechám tam ještě pořádně uvařit. Výborné je to třeba s fazolemi jako guláš, jako přílohá jáhlový knedlíček nebo klidně jen rýže.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: václavky bylo jediné co jsem teď našel a 3 obrovské trsy na starém jasanu... Zajímalo by mě jak to připravit. Prý se musí dlouho vařit aby byly jedlé...Někde jsem slyšel že mají podobné účinky jako shitake?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SCHWEPZ:
    tak tahle fotka to vyhrála (9.8.2011)

    v plné kráse jsem je fotil 31.8.:

    a tuhle jsem nechal přezrát, 24.9. už byla za zenitem:
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF: Já měl letos taky nádherný, ale celé mi je vyzobali ptáci, nenechali ani semínko. Tak trochu jsem tomu nechal volný průběh.
    /nahoďte foto pane brozkvičko!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AIM_FREEMAN: ale slunečnice zase rostly pořádně. Vyfocené ze zahrady mi teď vyhrály fotosoutěž a knihu o přírodních zahradách ;) Fukušimě zdar :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SCHWEPZ: zase je to dobrý znamení, že to s tou Fukušimou asi nebylo tak zlý, když málo rostou:)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: my o víkendu potkali václavky tady na pařezu, takže rostou... - http://g.co/maps/7pa4w
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: choroše jsou charismatický, hodně jich je léčivých :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: To máš pravdu, dobrý houbař najde jedlou houbu v každém ročním období. A jíst se dají i choroše, když je povaříš ...dal jsem si letos osobní závazek naučit se pár nových druhů rozpoznávat a upravovat, ....co já vím třeba takové čirůvky a stročky :)
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Ale v Beskydech jsme našli mraky obřích praváků uprostřed léta, v životě jsem takový hřiby neviděla. Opravdovej houbař najde jedlou houbu i pod sněhem:) Mě fascinují takový ty pokrouceniny, jako Ucháč obecný alias kačenka, v lese jsem nikdy neviděla. A prý se dá jíst i hadovka smrdutá, teda její vajíčka, smažený prý chutnají jako hermelín:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: Letos bylo prý nejméně hub za posledních deset let, což je divný, protože jednu část léta dost pršelo. Ale je to o tom, že lidi (teda u nás určitě) co ví, jam jít, najdou i v takových letech. To jsem se pak večer u korbelu dozvěděl, že soused Karel donesl včera koš křemenáčů a hřibů, ...ráno jsem si přivstal a vyrazil s košem do lesa. A jak to dopadlo už jsem psal (pár klouzků, pár bedel a starší babka :) Největší radost jsem měl z těch pýchavek, koule jako grapefruity a byli moc moc chutné, dělal jsem je poprvé.

    Každopádně jsi mě velmi pobavila bio-měšťákama :))
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: Na hřiby už to nevidím:( václavky jsem našla nějaký malý, něco snad doroste...

    SCHWEPZ:Taky letos žádný zásoby hub nemáme, jenom nějaký v octě naložený klouzky, těch bylo hodně hned za barákem. V Olmiku na trzích prodávají sušený houby i různý čalamády z nich pohádkoví dědáčci, za celkem rozumný peníz. Někteří už mají dokonce naučený bio-slogany, na který lákají bio-měšťáky:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Využití, pěstování a skladování tykví | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/tykve/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: hub je letos málo, skoro nepršelo... nicméně krápání za oknem dává tušit novým možnostem. Letos jsem třeba ani nenašel václavky.
    Měl jste je někdo letos?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam