• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: hmm to je fakt) ja se temhletem chladicim vecim ted celkove spis vyhejbam)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: pohanka je extrém jang, se s jinovou kukuřicí poperou a bude dobře:) ale určitě by se dala použít hraška místo kukuřičné mouky...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: pouzivas kukurici jeste ted? co nejaka hraska, vlocky, skrob... ?
    VODA
    VODA --- ---
    TURF: pohanková sekaná: uvaříš pohanku (ta tmavá je lepší) necháš vychladnout, přidáš kukuričnou strouhanku, na drobno strouhanou mrkev (vymačkat vodu) a na spojeni kukuřičnou mouku, najemno nakrájenou cibuli, sojovku nebo sůl, česnek, majoránku (aby sekaná po upečení dobře držela pohromadě, nakonec těsto projeď párkrát tyčovým mixérem a nebo použij pohankovou lámanku)

těsto by mělo být tuhé, mokrýma rukama vytvaruješ šišku, pečeš cca 40 minut na 280 (v půlce mužeš zmírnit) ve vymazaném pekáči, v průběhu 2x podliješ vodou, potřeš olejem, aby byla křupavá
    TURF
    TURF --- ---
    BROZKEFF: jak se jmenuje ta knizka?:) jsou na netu i jiny fotky z ty souteze?dik;)
    DARJEEL: hmm jahlovy knedlicek, to zni dobre..

//nemate nekdo recept na dobrou sekanou s mrkvi?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    vaclavky varit aspon pul hodiny
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ID_0: jj, dlouho vařit... já je třeba v hrnci povařím nakrájené tak 15-20 minut, pak si nachystám základ z kořenové zeleniny a cibule, začnu to smažit i s povařenými václavkami a pak to prdnu do papiňáku a nechám tam ještě pořádně uvařit. Výborné je to třeba s fazolemi jako guláš, jako přílohá jáhlový knedlíček nebo klidně jen rýže.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    DARJEEL: václavky bylo jediné co jsem teď našel a 3 obrovské trsy na starém jasanu... Zajímalo by mě jak to připravit. Prý se musí dlouho vařit aby byly jedlé...Někde jsem slyšel že mají podobné účinky jako shitake?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SCHWEPZ:
    tak tahle fotka to vyhrála (9.8.2011)

v plné kráse jsem je fotil 31.8.:

a tuhle jsem nechal přezrát, 24.9. už byla za zenitem:
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF: Já měl letos taky nádherný, ale celé mi je vyzobali ptáci, nenechali ani semínko. Tak trochu jsem tomu nechal volný průběh.
    /nahoďte foto pane brozkvičko!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AIM_FREEMAN: ale slunečnice zase rostly pořádně. Vyfocené ze zahrady mi teď vyhrály fotosoutěž a knihu o přírodních zahradách ;) Fukušimě zdar :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SCHWEPZ: zase je to dobrý znamení, že to s tou Fukušimou asi nebylo tak zlý, když málo rostou:)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: my o víkendu potkali václavky tady na pařezu, takže rostou... - http://g.co/maps/7pa4w
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: choroše jsou charismatický, hodně jich je léčivých :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: To máš pravdu, dobrý houbař najde jedlou houbu v každém ročním období. A jíst se dají i choroše, když je povaříš ...dal jsem si letos osobní závazek naučit se pár nových druhů rozpoznávat a upravovat, ....co já vím třeba takové čirůvky a stročky :)
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Ale v Beskydech jsme našli mraky obřích praváků uprostřed léta, v životě jsem takový hřiby neviděla. Opravdovej houbař najde jedlou houbu i pod sněhem:) Mě fascinují takový ty pokrouceniny, jako Ucháč obecný alias kačenka, v lese jsem nikdy neviděla. A prý se dá jíst i hadovka smrdutá, teda její vajíčka, smažený prý chutnají jako hermelín:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: Letos bylo prý nejméně hub za posledních deset let, což je divný, protože jednu část léta dost pršelo. Ale je to o tom, že lidi (teda u nás určitě) co ví, jam jít, najdou i v takových letech. To jsem se pak večer u korbelu dozvěděl, že soused Karel donesl včera koš křemenáčů a hřibů, ...ráno jsem si přivstal a vyrazil s košem do lesa. A jak to dopadlo už jsem psal (pár klouzků, pár bedel a starší babka :) Největší radost jsem měl z těch pýchavek, koule jako grapefruity a byli moc moc chutné, dělal jsem je poprvé.

Každopádně jsi mě velmi pobavila bio-měšťákama :))
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: Na hřiby už to nevidím:( václavky jsem našla nějaký malý, něco snad doroste...

SCHWEPZ:Taky letos žádný zásoby hub nemáme, jenom nějaký v octě naložený klouzky, těch bylo hodně hned za barákem. V Olmiku na trzích prodávají sušený houby i různý čalamády z nich pohádkoví dědáčci, za celkem rozumný peníz. Někteří už mají dokonce naučený bio-slogany, na který lákají bio-měšťáky:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Využití, pěstování a skladování tykví | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/tykve/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: hub je letos málo, skoro nepršelo... nicméně krápání za oknem dává tušit novým možnostem. Letos jsem třeba ani nenašel václavky.
    Měl jste je někdo letos?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: ...každopádně zkusíme! Dodám ořech - ale houby jsem letos nesušil, těch pár pýchavek a klouzků a bedel jsem hned sežral :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam