• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    ESL: přepuštěnec (šmolc) a ghí je jedno a to samé. akorát indové vyrábí máslo jinak než my tak bude možná chutově jiné.
    ESL
    ESL --- ---
    DAWYT: Dobré plátýnko je třeba ze starší bílé košile (samozřejmě důkladně vyprané a vyvařené a schovávané pouze za účelem cezení). A neboj se ani utěrky, i když je hustá, horké rozpuštěné máslo tím rozhodně proteče. Rozhodně a zásadně nedoporučuju nahrazovat plátýnko třeba filtrem do kávovaru - vyzkoušeno a a je to totálně slepá a hodně špinavá ulička s velkými zbytečnými ztrátami.

Prosím Vás, pokud to někdo víte, je nějaký zásadní rozdíl mezi přepuštěným máslem (jaké dělávaly babičky) a ghí? Nějaká speciální technologická vychytávka? Já jsem na ghí našla nějaký recept, ale tam to nechali vřít snad osm hodin, což jsem teda u přepouštění másla nezažila - do tří hodin mám hotovo včetně zchlazení a slití podmáslí před samotným přečišťováním - čistého vaření tak na hodinu a půl, ať nežeru - a to bylo z kila másla. Je v tom teda nějaký fígl? Nebo je to prakticky totéž?
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAAKA: LADUSE: my mame kvasak z tehle dilny:

Kosí hnízdo - Výrobce keramiky
    http://kosihnizdo.vyrobce.cz/index.htm

fungujou i na fleru
    LADUSE
    LADUSE --- ---
    KAAKA: Přes tu hůlku se dává ta guma, tlačí to na vnitřní pokličku a udržuje to tak zeleninu pořád stlačenou. Nad vnitřní pokličkou musí být stále voda, aby k zelenině nemohl vzduch a nezačala se kazit...
    Ježíšek to prý koupil někde na trhu, žádný čitelný podpis ani web u toho není..
    Nevím, kde to koupila KAREN
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DAWYT: stačí malé jemné plastové sítko na čaj seženeš skoro všude. Přepuštěnec but v troubě, nebo v zavařovačce ve vodní lázni, nebo v hrnci (woku) na mírném ohni můžeš máslo přepustit
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    LADUSE: to vypadá skvěle! jen nevím, proč je tam ta hůlka tak dlouhá? nestačil by prostě špunt? a kde se to dá sehnat?
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    DAWYT: moje babi ghí cedí přes čajové sítko co má jen k tomuto účelu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: nezbyva nez to vyzkouset)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    KAREN: moje milá koupila nějaké plátýnko v textilu, ale přijde mi to docela husté, na druhou stranu daleko řidší než utěrka, která mě taky napadla, ale měl jsem obavu, aby tím něco proteklo.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DAWYT: se stav, ti nejaky prenecham :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: bych rekla, ze staci nejaky vhodny platno, ktery mas po ruce... treba cista uterka, mama na to pouzivala i kus stary cejchy apod.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, rád bych si udělal ghí, v instrukcích je, že se to má přecedit přes nějaké pláténko.

Máte někdo tip, kde takové plátenko opatřit?
    SISTA
    SISTA --- ---
    PETRONELLE: tak s makem mi moc nejedou, ale s povidlama luxus:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SISTA
    SISTA --- ---
    PETRONELLE: jdu na to:)
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    SISTA: je no :)) ..ted sem este delala tohle http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=983
    (nemela sem mak, tze povidla a kamos si tam nacpal kompot. broskve, ze kt. se udelal super dzem v prubehu peceni) .. no sezerali sme to varici este z plechu v troube :)
    SISTA
    SISTA --- ---
    PETRONELLE: tyjo je skvelej:)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SUNRISE: takuan míváme taky i několik měsíců, ale s pickles jsme v tomto směru zatím moc neexperimentovali
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: jj vim, ale taky vim, ze nekteri makrobiotici by si o citrus ani kolonuz neopreli ;))
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    VODA: místo okary se dá použít i mandlová drť, dělám teďka mlíko z mandlí, takže je povařím, rozmixuju a přepasíruju, to, co zůstane šupnu do buchtíka a je to ňuňéz..
    KAREN: citronová poleva se dělá i v makrobio:)) z ovesnýho sušenýho mlíka, trochy sladěnky a citronové šťávy..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam