• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    LADUSE: rekla bych, ze ho mame z uplne stejny dilny)
    LADUSE
    LADUSE --- ---
    Když tu byla řeč o kvašené zelenině, my jsme dostali od Ježíška toto: http://fielad.rajce.idnes.cz/pickles/ a super :-) Kvasíme podle návodu týden na teple, pak do sklenice do lednice a tam to vydrží i dýl než měsíc.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    INK_FLO: Když to pořádně zatížíš kamenem, mělo by to vydržet poměrně dlouho. My občas jíme takuan i starší než půl roku :D V Japonsku (a v Koreji asi též) si s tímhle moc starosti nedělají, Evropan by už to dávno vyhodil, ale orientálec se raduje :) Sice ten soudek po otevření smrdí jako pes, ale když se to umyje, je to překvapivě dobré.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    :D
    Co se jí v Japonsku? Prášek, který se změní v chutnou rybu - Pořad: Vtípky, zábava a parodie, Video na Stream.cz (ID: 637209)
    http://www.stream.cz/video/637209-co-se-ji-v-japonsku-prasek-ktery-se-zmeni-v-chutnou-rybu
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    i když vzhledem k tomu koření a tak to asi moc makrobio nebude
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    my jsme měli nedávno z potravinové banky hnutí duha kim chee a celkem by mě zajímalo, jak docílili tak brutální chuti. Možná jen tím, že to nechávají uležet hodně dlouho, s nějakýma delšíma časama uležení jsme zatím moc neexperimentovali, bál jsem se, že to pak začne hnít. Podle složení tam byla kromě česneku, kurkumy a ještě čehosi jen sůl, ale bylo to tak kyselé, že samotné to bylo celkem nepoživatelné, ale po přimíchání třeba do zelného salátu to bylo velice chutné

    tohle jsou jejich stránky
    Kim chee
    http://kimchee.unas.cz/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: bezva! Zajdu se tam za 14 dní mrknout, budu mít cestu kolem :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Na Farmarskych trzich Jiriho z Podebrad meli minuly tyden v sobotu pultik makrobiotici (nekdo odsud?) a prodavali naparovany zitny chleba, tempeh, amasake a naprosto vynikajici pickles (zeli, mrkev, cibule, kvetak, morska sul). Pry tam ted budou byvat kazdou sobotu. Tak to jen tak, jsem si vzpomnela. :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: njn, ja se rozhodla zlikvidovat zeleninu v lednici a nejak jsem to predimenzovala :)

    Zelny salat - den druhy - je v mistnosti s mikroventilaci, trosku teda kvasi a je citit, horni vrstva zeleniny trochu osycha podle me, ty zelne listy ji nezakryly uplne celou
    dnes budu plnit do sklenic
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: fér kombinace, podala by jsi pak report, jak se to vydařilo?
    ono méně je někdy více, obvykle se dává 1-3 max. 4 druhy zeleniny, když toho máme víc, tak rozdělíme do více skleniček a do každé dáme něco jiného.. leč proti gustu žádný dišputát... :o)
    IVQ
    IVQ --- ---
    SELLIGAN: moje oblibena kombinace je: cervena repa nakrouhat, trochu zazvoru, bila redkev na kolecka - krasne natahne barvu repy,) dneska jsme dojedli posledni sklenicku...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak jsem si hezky nakrouhala zeli, cinske zeli, cervene zeli, mrkev, porek, kapii. Prosoleno, prohneteno a uplacano do hrnce. Tak uvidim co to udela :)

    jen jsem to predimensovala nejak, je toho docela hodne, ale ja se ted porad cpu zelim, tak to urcite snim :)
    SVA
    SVA --- ---
    oukám, že vlastně rýžoví kuličky s kari:)

    no já teď zjara se nemohu dojíst kvašeného zelí, nějak moc teď nevyvařuji, jednoduše, dneska k obědu akorát kroupy, k tomu seitan a zelí za syrova, ňam:)
    SVA
    SVA --- ---
    SCHWEPZ: No můj oblíbený recept je namočit cizrnu tak 12 hodin, a pak ji smažit 15 minut na oleji (ale musí to plavat), až je cizrna křupavá je to hotové..
    výsledek vypadá takhle;
    ta příloha jsou jáhlové kuličky

    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: no myslím, že je tam vejce, ale to mě teďka s kojením moc nevzrušuje... jinak se s tím těstem dobře pracuje a nesmrdí tak, jako to klasické...
    SELLIGAN: na štrudly si teda většinou dělám těsto jenom z vody, mouky, oleje a soli.. taky se dá použít jako tekutina pivo, na slané záviny...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    YEETKA: no ja si delam strudly z jogurtoveho testa (ano neni to makrobio :) a tak by to asi slo..


    DARJEEL: diky za tipy
    všem!
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: zkouselas nejaky bio listovy testo, jo? ale do toho cpou maslo (a vejce?), nebo ne?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SELLIGAN: ve zdravkách prodávají listové těsto, které je svým složením někde trochu jinde, než to klasické...
    když se rozválí, potře třeba nějakou pálivou směsí (ráda je dělám s pálivou-bazalko/chilli nátěrkou:)) a nastrouhaným tofu, nebo tavenýrem, zavine jako roláda a rozkrájí na jednotlivé "šneky" tak je to docela dobrota..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: mě hodně baví jáhlové kuličky s náplní i bez, různé ovocné řezy (když se z nich pak udělají jednohubky, respektive se pokrájí na malé kousky nebo adaptovat něco z vánočního cukroví, samozřejmě makrobiotického :o)
    -- to je ale vše sladké, pokud bys chtěla slané, tak s tím nemám moc zkušenost, respektive jsem to nikdy mic nedělal... možná třeba na olejíčku zapečená zelenina (mrkev, petržel, dýně, cibule) a to potom nějak napíchat na špejle, to by mohlo být dobré :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: ahaa)
    jde to susit i na plechu) nebo pak ruzny pomazanky ci dipy, salatek, nejakou zapecenost apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam