BADIANE: Není to sice úplně makro, ale zde je:
korpus:
130g mandlí
65g dýňových semínek
117g celozrnné mouky
špetka soli
65ml oleje
65ml javorového sirupu
náplň:
600g jemného tofu (k dostání u korejců - české tofu ala sunfood je příliš tvrdé, možná taky jde použít, ale nezkoušela jsem)
90ml javorového sirupu
2pl citronové šťávy
kůra z 1 citronu
60g hladké mouky
2čl bílého misa (shiro miso)
2pl oleje
přírodní vanilková esence (přiměřeně)
Tofu zabalíme do plátna, zatížíme a necháme z něj vykapat vodu, až zmenší objem o cca 80g (trvá to až 2 hodiny).
Mandle a dýňová semínka nasekáme na mouku v mixéru, smícháme s celozrnnou moukou, špetkou soli, a nakonec přimícháme olej a javorový sirup. Promísíme, vtlačíme do formy a povrch propícháme vidličkou. Pečeme 10 min. při teplotě 180 stupňů.
Všechny ingredience na náplň dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladký krém. Nalejeme na předpečený korpus a znova pečeme na 170 asi 40 min. nebo dokud povrch lehce nezhnědne.
Co se tofu týče, tady v orientě je o dost měkčí a jemnější než co se běžně prodává v ČR, takže to chce vyzkoušet. To tofu od sunfoodu by se možná dalo taky použít a nemuselo by se nechat odkapat (v tom případě dát rovnou míň, cca 500g). Pokud by bylo moc cítit "tofovinou", dá se přidat trocha umeocta, který nežádoucí vůni zmírní.