• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KAREN: s bobem žádný nemám ale ze zeleného sušeného hrášku tak zvaná Pučálka vhodná na čas velikonoční. zelený hrášek se namočí cca3 dny voda se mění aby nezatuchla za tři dny hrášek vyhodí klíčky v ten okamžik se scedí a osmaží ve vrstvě oleje pak ochutí případně bylinkovým kořením a osolí. Pučálka je v naší zemi stará záležitost z dob středověkých možná i starších vařená právě v čas velikonoc.
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo nejakej svuj oblibenej recept s bobem/vikvi?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    ESL: přepuštěnec (šmolc) a ghí je jedno a to samé. akorát indové vyrábí máslo jinak než my tak bude možná chutově jiné.
    ESL
    ESL --- ---
    DAWYT: Dobré plátýnko je třeba ze starší bílé košile (samozřejmě důkladně vyprané a vyvařené a schovávané pouze za účelem cezení). A neboj se ani utěrky, i když je hustá, horké rozpuštěné máslo tím rozhodně proteče. Rozhodně a zásadně nedoporučuju nahrazovat plátýnko třeba filtrem do kávovaru - vyzkoušeno a a je to totálně slepá a hodně špinavá ulička s velkými zbytečnými ztrátami.

    Prosím Vás, pokud to někdo víte, je nějaký zásadní rozdíl mezi přepuštěným máslem (jaké dělávaly babičky) a ghí? Nějaká speciální technologická vychytávka? Já jsem na ghí našla nějaký recept, ale tam to nechali vřít snad osm hodin, což jsem teda u přepouštění másla nezažila - do tří hodin mám hotovo včetně zchlazení a slití podmáslí před samotným přečišťováním - čistého vaření tak na hodinu a půl, ať nežeru - a to bylo z kila másla. Je v tom teda nějaký fígl? Nebo je to prakticky totéž?
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAAKA: LADUSE: my mame kvasak z tehle dilny:

    Kosí hnízdo - Výrobce keramiky
    http://kosihnizdo.vyrobce.cz/index.htm

    fungujou i na fleru
    LADUSE
    LADUSE --- ---
    KAAKA: Přes tu hůlku se dává ta guma, tlačí to na vnitřní pokličku a udržuje to tak zeleninu pořád stlačenou. Nad vnitřní pokličkou musí být stále voda, aby k zelenině nemohl vzduch a nezačala se kazit...
    Ježíšek to prý koupil někde na trhu, žádný čitelný podpis ani web u toho není..
    Nevím, kde to koupila KAREN
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DAWYT: stačí malé jemné plastové sítko na čaj seženeš skoro všude. Přepuštěnec but v troubě, nebo v zavařovačce ve vodní lázni, nebo v hrnci (woku) na mírném ohni můžeš máslo přepustit
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    LADUSE: to vypadá skvěle! jen nevím, proč je tam ta hůlka tak dlouhá? nestačil by prostě špunt? a kde se to dá sehnat?
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    DAWYT: moje babi ghí cedí přes čajové sítko co má jen k tomuto účelu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: nezbyva nez to vyzkouset)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    KAREN: moje milá koupila nějaké plátýnko v textilu, ale přijde mi to docela husté, na druhou stranu daleko řidší než utěrka, která mě taky napadla, ale měl jsem obavu, aby tím něco proteklo.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DAWYT: se stav, ti nejaky prenecham :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: bych rekla, ze staci nejaky vhodny platno, ktery mas po ruce... treba cista uterka, mama na to pouzivala i kus stary cejchy apod.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, rád bych si udělal ghí, v instrukcích je, že se to má přecedit přes nějaké pláténko.

    Máte někdo tip, kde takové plátenko opatřit?
    SISTA
    SISTA --- ---
    PETRONELLE: tak s makem mi moc nejedou, ale s povidlama luxus:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SISTA
    SISTA --- ---
    PETRONELLE: jdu na to:)
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    SISTA: je no :)) ..ted sem este delala tohle http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=983
    (nemela sem mak, tze povidla a kamos si tam nacpal kompot. broskve, ze kt. se udelal super dzem v prubehu peceni) .. no sezerali sme to varici este z plechu v troube :)
    SISTA
    SISTA --- ---
    PETRONELLE: tyjo je skvelej:)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SUNRISE: takuan míváme taky i několik měsíců, ale s pickles jsme v tomto směru zatím moc neexperimentovali
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam