• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    KAREN: aby ti, kdo nezkusili, slintali jeste vic... je to docela burzoazni zalezitost, ale ta chut za to pri vyjimecnych prilozitostech rozhodne stoji ;)

    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    KAREN: To vypadá skvěle! Já dělám cheesecake z tofu, ale z kešu by mě to nenapadlo, díky za inspiraci.
    KAREN
    KAREN --- ---
    opět z okénka exotických experimentů (tohle jsem prostě musela vyzkoušet,D):
    makrobiotici by mě za to zcela jistě ukamenovali, ale řekla bych, že to půjde upravit i do "makrobiotičtější" verze, dá se to jíst po velmi malých porcích (pokud se na to nenamotáte ,DD). jde mi spíš o princip přípravy, ořechovej tvaroh je fakt zajímavej koncept) velmi výživné - a velmi kosmické!.)) omluvte nekvalitu, foceno v noci...


    My New Roots: Raw Cashew Dreamcake
    http://mynewroots.blogspot.com/2011/01/raw-cashew-dreamcake.html

    via [ ELS @ Vitarianstvi aneb raw food (life food) ]

    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    DARJEEL: a mas tip kde ji koupit? My mame prave vetsi spotrebu a kupovat v malych balenich se nam nevyplati 5KG by bylo akorat
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    nevíte kde sehnat dnes (v sobotu) lotos?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUBIS_IN: prodávají jí v 5 litrovém kýblu :) Bude dělat makroušskou buchtu do Guinessovky? :D
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    nekupujete nekdo sladenku ve velkem?
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    VRINDAVAN: Já dělala pučálku z naklíčené čočky a byla to taky mňamina... Tak ale teď nevím, jestli tomu můžu říkat pučálka. :)

    SELLIGAN: Jak se zadařilo pickles?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SELLIGAN:vařil jsem pučálku zatím jednou a povedlo se. určitě budu vařit častěji vypěstoval jsem si na tom závislost. ;)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    VRINDAVAN: joo ja to mela dle receptu zakryte v hrnci, vodu jsem 2x denne menila...ale zplesnivelo to
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KAREN: s bobem žádný nemám ale ze zeleného sušeného hrášku tak zvaná Pučálka vhodná na čas velikonoční. zelený hrášek se namočí cca3 dny voda se mění aby nezatuchla za tři dny hrášek vyhodí klíčky v ten okamžik se scedí a osmaží ve vrstvě oleje pak ochutí případně bylinkovým kořením a osolí. Pučálka je v naší zemi stará záležitost z dob středověkých možná i starších vařená právě v čas velikonoc.
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo nejakej svuj oblibenej recept s bobem/vikvi?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    ESL: přepuštěnec (šmolc) a ghí je jedno a to samé. akorát indové vyrábí máslo jinak než my tak bude možná chutově jiné.
    ESL
    ESL --- ---
    DAWYT: Dobré plátýnko je třeba ze starší bílé košile (samozřejmě důkladně vyprané a vyvařené a schovávané pouze za účelem cezení). A neboj se ani utěrky, i když je hustá, horké rozpuštěné máslo tím rozhodně proteče. Rozhodně a zásadně nedoporučuju nahrazovat plátýnko třeba filtrem do kávovaru - vyzkoušeno a a je to totálně slepá a hodně špinavá ulička s velkými zbytečnými ztrátami.

    Prosím Vás, pokud to někdo víte, je nějaký zásadní rozdíl mezi přepuštěným máslem (jaké dělávaly babičky) a ghí? Nějaká speciální technologická vychytávka? Já jsem na ghí našla nějaký recept, ale tam to nechali vřít snad osm hodin, což jsem teda u přepouštění másla nezažila - do tří hodin mám hotovo včetně zchlazení a slití podmáslí před samotným přečišťováním - čistého vaření tak na hodinu a půl, ať nežeru - a to bylo z kila másla. Je v tom teda nějaký fígl? Nebo je to prakticky totéž?
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAAKA: LADUSE: my mame kvasak z tehle dilny:

    Kosí hnízdo - Výrobce keramiky
    http://kosihnizdo.vyrobce.cz/index.htm

    fungujou i na fleru
    LADUSE
    LADUSE --- ---
    KAAKA: Přes tu hůlku se dává ta guma, tlačí to na vnitřní pokličku a udržuje to tak zeleninu pořád stlačenou. Nad vnitřní pokličkou musí být stále voda, aby k zelenině nemohl vzduch a nezačala se kazit...
    Ježíšek to prý koupil někde na trhu, žádný čitelný podpis ani web u toho není..
    Nevím, kde to koupila KAREN
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DAWYT: stačí malé jemné plastové sítko na čaj seženeš skoro všude. Přepuštěnec but v troubě, nebo v zavařovačce ve vodní lázni, nebo v hrnci (woku) na mírném ohni můžeš máslo přepustit
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    LADUSE: to vypadá skvěle! jen nevím, proč je tam ta hůlka tak dlouhá? nestačil by prostě špunt? a kde se to dá sehnat?
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    DAWYT: moje babi ghí cedí přes čajové sítko co má jen k tomuto účelu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: nezbyva nez to vyzkouset)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    KAREN: moje milá koupila nějaké plátýnko v textilu, ale přijde mi to docela husté, na druhou stranu daleko řidší než utěrka, která mě taky napadla, ale měl jsem obavu, aby tím něco proteklo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam