• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ESL
    ESL --- ---
    DARJEEL: Nejde o koncentraci v dortu, ale spíš o to, že je to z větší části sacharóza, s tou se makrobiotika zrovna nepřátelí.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    DARJEEL: lol :-D nemluvil jsem o dortu, ale o javorovém sirupu :-)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SUNRISE: velejemné tofu se dá koupit od vietnamců z pojízdné dodávky co jezdí všude možně prodává vietnamcům jejich zeleninu a ruzné vietnamské potraviny. sem jezdí každou středu kostka stojí 10 kč ale jako srážedlo používají sádru.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DIDGENAUT: no tak ten dort není JEN syrup, takže v celkovém složení toho dortu není 90% cukru, ale mnohem míň, což je imo zdravotně úplně někde jinde. Nebo snad znáš někoho kdo pije javorový syrup místo přesnídávky :DDD
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    navíc do něj stejně cpou cukr? i kdyby ho tam necpali, tak tvoří přirozeně 90-96% složení, takže to se zdravím/makrobiotikou nemá moc společného...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SUNRISE: diky za inspiraci, ráda vyzkouším, ale se sladem, nebo jiným sladidlem, mám trochu problém s tím, jak je javorák získáván a tak jej prostě nekupuju, navíc do něj stejně cpou cukr...
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    BADIANE: Rado se stalo! Doufam, ze bude chutnat, u nas je to nejoblibenejsi dort :)
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    SUNRISE: fajn, diky :)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    BADIANE: Jo jo, silken tofu. Jako ztuzovac je tam ta mouka. Bile miso je hodne sladke a dava tomu "syrovitou" prichut.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    SUNRISE: diky moc. Jakou tam ma funkci to bile miso? (vubec ho neznam)
    Tim jemnym tofu myslis silken tofu? (ma rosolovitou konzistenci)
    Prekvapilo me ze v te tofu hmote neni zadny ztuzovac, agar apod., cekala bych ze to bez nej nebude dost tuhe
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Ještě malé ilustrační foto :)

    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    BADIANE: Není to sice úplně makro, ale zde je:
    korpus:
    130g mandlí
    65g dýňových semínek
    117g celozrnné mouky
    špetka soli
    65ml oleje
    65ml javorového sirupu

    náplň:
    600g jemného tofu (k dostání u korejců - české tofu ala sunfood je příliš tvrdé, možná taky jde použít, ale nezkoušela jsem)
    90ml javorového sirupu
    2pl citronové šťávy
    kůra z 1 citronu
    60g hladké mouky
    2čl bílého misa (shiro miso)
    2pl oleje
    přírodní vanilková esence (přiměřeně)

    Tofu zabalíme do plátna, zatížíme a necháme z něj vykapat vodu, až zmenší objem o cca 80g (trvá to až 2 hodiny).

    Mandle a dýňová semínka nasekáme na mouku v mixéru, smícháme s celozrnnou moukou, špetkou soli, a nakonec přimícháme olej a javorový sirup. Promísíme, vtlačíme do formy a povrch propícháme vidličkou. Pečeme 10 min. při teplotě 180 stupňů.

    Všechny ingredience na náplň dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladký krém. Nalejeme na předpečený korpus a znova pečeme na 170 asi 40 min. nebo dokud povrch lehce nezhnědne.

    Co se tofu týče, tady v orientě je o dost měkčí a jemnější než co se běžně prodává v ČR, takže to chce vyzkoušet. To tofu od sunfoodu by se možná dalo taky použít a nemuselo by se nechat odkapat (v tom případě dát rovnou míň, cca 500g). Pokud by bylo moc cítit "tofovinou", dá se přidat trocha umeocta, který nežádoucí vůni zmírní.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    KAREN: aby ti, kdo nezkusili, slintali jeste vic... je to docela burzoazni zalezitost, ale ta chut za to pri vyjimecnych prilozitostech rozhodne stoji ;)

    BADIANE
    BADIANE --- ---
    SUNRISE: podelila by ses prosim o recept?
    KAREN
    KAREN --- ---
    SUNRISE: velice vrele doporucuju .)))
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    KAREN: To vypadá skvěle! Já dělám cheesecake z tofu, ale z kešu by mě to nenapadlo, díky za inspiraci.
    KAREN
    KAREN --- ---
    opět z okénka exotických experimentů (tohle jsem prostě musela vyzkoušet,D):
    makrobiotici by mě za to zcela jistě ukamenovali, ale řekla bych, že to půjde upravit i do "makrobiotičtější" verze, dá se to jíst po velmi malých porcích (pokud se na to nenamotáte ,DD). jde mi spíš o princip přípravy, ořechovej tvaroh je fakt zajímavej koncept) velmi výživné - a velmi kosmické!.)) omluvte nekvalitu, foceno v noci...


    My New Roots: Raw Cashew Dreamcake
    http://mynewroots.blogspot.com/2011/01/raw-cashew-dreamcake.html

    via [ ELS @ Vitarianstvi aneb raw food (life food) ]

    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    DARJEEL: a mas tip kde ji koupit? My mame prave vetsi spotrebu a kupovat v malych balenich se nam nevyplati 5KG by bylo akorat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam