• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ESL
    ESL --- ---
    SUNRISE: Ono to je jemnější než běžný cukr, protože kromě sacharózy jsou tam přítomné i jiné cukry, zatímco cukr je v podstatě čistá sacharóza.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Právě proto píšu, že to není úplně makro. Jako alternativu používám rýžový slad, jediná nevýhoda je, že je za pokojové teploty dost tuhý, takže se musí nejdřív nechat rozehřát ve vodní lázni. Taky mám jednu kuchařku, kde se sladí téměř výhradně pomocí amazake, ale zatím jsem do toho moc nepronikla.

    Jinak možná je to autosugesce, ale mám pocit, že javorový sirup na mě působí o dost jemněji než normální cukr. Tím tedy nechci říct, že by byl kdovíjak zdravý a s tím získáváním taky máte pravdu.
    ESL
    ESL --- ---
    DARJEEL: Nejde o koncentraci v dortu, ale spíš o to, že je to z větší části sacharóza, s tou se makrobiotika zrovna nepřátelí.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    DARJEEL: lol :-D nemluvil jsem o dortu, ale o javorovém sirupu :-)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SUNRISE: velejemné tofu se dá koupit od vietnamců z pojízdné dodávky co jezdí všude možně prodává vietnamcům jejich zeleninu a ruzné vietnamské potraviny. sem jezdí každou středu kostka stojí 10 kč ale jako srážedlo používají sádru.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DIDGENAUT: no tak ten dort není JEN syrup, takže v celkovém složení toho dortu není 90% cukru, ale mnohem míň, což je imo zdravotně úplně někde jinde. Nebo snad znáš někoho kdo pije javorový syrup místo přesnídávky :DDD
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    navíc do něj stejně cpou cukr? i kdyby ho tam necpali, tak tvoří přirozeně 90-96% složení, takže to se zdravím/makrobiotikou nemá moc společného...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SUNRISE: diky za inspiraci, ráda vyzkouším, ale se sladem, nebo jiným sladidlem, mám trochu problém s tím, jak je javorák získáván a tak jej prostě nekupuju, navíc do něj stejně cpou cukr...
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    BADIANE: Rado se stalo! Doufam, ze bude chutnat, u nas je to nejoblibenejsi dort :)
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    SUNRISE: fajn, diky :)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    BADIANE: Jo jo, silken tofu. Jako ztuzovac je tam ta mouka. Bile miso je hodne sladke a dava tomu "syrovitou" prichut.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    SUNRISE: diky moc. Jakou tam ma funkci to bile miso? (vubec ho neznam)
    Tim jemnym tofu myslis silken tofu? (ma rosolovitou konzistenci)
    Prekvapilo me ze v te tofu hmote neni zadny ztuzovac, agar apod., cekala bych ze to bez nej nebude dost tuhe
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Ještě malé ilustrační foto :)

    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    BADIANE: Není to sice úplně makro, ale zde je:
    korpus:
    130g mandlí
    65g dýňových semínek
    117g celozrnné mouky
    špetka soli
    65ml oleje
    65ml javorového sirupu

    náplň:
    600g jemného tofu (k dostání u korejců - české tofu ala sunfood je příliš tvrdé, možná taky jde použít, ale nezkoušela jsem)
    90ml javorového sirupu
    2pl citronové šťávy
    kůra z 1 citronu
    60g hladké mouky
    2čl bílého misa (shiro miso)
    2pl oleje
    přírodní vanilková esence (přiměřeně)

    Tofu zabalíme do plátna, zatížíme a necháme z něj vykapat vodu, až zmenší objem o cca 80g (trvá to až 2 hodiny).

    Mandle a dýňová semínka nasekáme na mouku v mixéru, smícháme s celozrnnou moukou, špetkou soli, a nakonec přimícháme olej a javorový sirup. Promísíme, vtlačíme do formy a povrch propícháme vidličkou. Pečeme 10 min. při teplotě 180 stupňů.

    Všechny ingredience na náplň dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladký krém. Nalejeme na předpečený korpus a znova pečeme na 170 asi 40 min. nebo dokud povrch lehce nezhnědne.

    Co se tofu týče, tady v orientě je o dost měkčí a jemnější než co se běžně prodává v ČR, takže to chce vyzkoušet. To tofu od sunfoodu by se možná dalo taky použít a nemuselo by se nechat odkapat (v tom případě dát rovnou míň, cca 500g). Pokud by bylo moc cítit "tofovinou", dá se přidat trocha umeocta, který nežádoucí vůni zmírní.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    KAREN: aby ti, kdo nezkusili, slintali jeste vic... je to docela burzoazni zalezitost, ale ta chut za to pri vyjimecnych prilozitostech rozhodne stoji ;)

    BADIANE
    BADIANE --- ---
    SUNRISE: podelila by ses prosim o recept?
    KAREN
    KAREN --- ---
    SUNRISE: velice vrele doporucuju .)))
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    KAREN: To vypadá skvěle! Já dělám cheesecake z tofu, ale z kešu by mě to nenapadlo, díky za inspiraci.
    KAREN
    KAREN --- ---
    opět z okénka exotických experimentů (tohle jsem prostě musela vyzkoušet,D):
    makrobiotici by mě za to zcela jistě ukamenovali, ale řekla bych, že to půjde upravit i do "makrobiotičtější" verze, dá se to jíst po velmi malých porcích (pokud se na to nenamotáte ,DD). jde mi spíš o princip přípravy, ořechovej tvaroh je fakt zajímavej koncept) velmi výživné - a velmi kosmické!.)) omluvte nekvalitu, foceno v noci...


    My New Roots: Raw Cashew Dreamcake
    http://mynewroots.blogspot.com/2011/01/raw-cashew-dreamcake.html

    via [ ELS @ Vitarianstvi aneb raw food (life food) ]

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam