• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    LILY
    LILY --- ---
    ELIZHANNAH: já jsem to dělala tak, že jsem měla jídlo v lednici přes noc, ráno to vzala s sebou a do těch dvanácti (nebo kdy člověk jí), jsem to už v lednici neměla. A za těch pár hodin to pokojovou teplotu získalo.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LILY: když je jídlo aspoň pokojové teploty, tak dobrý, ale když je to studený rovnou z ledničky, tak je to myslím docela na to zažívání škodlivý, ne?

    LILY
    LILY --- ---
    PAULINA: já mám stěstí, že v lékárně většinou plotýnku máme aspoň v laboratoři a obvykle i v kuchyňce. Ale tam, kde jsme ji neměli, jsem jídlo jedla studené a neřešila to. Někde jsem četla v rámci stravování podle čínské medicíny, že když je to uvařené, tak tam ta čchi nějkaá zůstane, i když je to vystydlé, takže jezení uvařeného, leč studeného oběda je relativně v pohodě.
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    LILY:
    ELIZHANNAH:
    Aha... A tak me napada, co takhle varna konvice jen na ohrivani jidla? Supsnout tam tu sklinku, nachat vycvaknout, pak zas zapnout... Njn, je to improvizovane, ale zase nemusite mit kastrulek! ;) A uprimne, IMHO vsechno lepci nez mikrovlnka.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LILY: jj, jenom ponořené v horké vodě by to moc nepomohlo. taky dítěti (nyní 9 měs.) ohřívám jídlo ve vodní lázni v kastrůlku, musí to být fakt na tom sporáku ve vřící vodě
    LILY
    LILY --- ---
    PAULINA: já jsem takhle zkoušela ohřívat jídlo dítěti, ale moc to nefungovalo ani na tu malou trošku, co v těch cca 6 měsících snědl. Resp. šlo by to, ale ta voda, v níž to bylo ponořené, musela být normálně v kastrolu na sporáku a chvíli vřít....takže jsme tam, kde jsme byli, tj. chtělo by to vařič.. :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Slysela jsem vcelku dobrej figl, a to nosit si jidlo do prace ve skle a pak to cele ponorit do horke vody a nechat prohrat. Vyzaduje to rychlovar. konvici nebo horkou vodu (barely atp.) a nejakou nadobu, do ktere to postavite a nechate. Zkratka vodni lazen. :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: navíc některá makrobio jídla se přímo jí studená (sushi, aspikové mixy apod.) Je jasné, že toho není tolik na výběr a časem se to omrzí, ale alespoň na proložení a na to, aby člověk nemusel řešit ohřev....

    A nebo by si tadyhle PREM mohl s sebou nosti malej campingaz (nebo nechávat v práci) a ohřívat si to na tom přímo v jídlonoši :DDD
    LILY
    LILY --- ---
    PREM: taky bych to do mikrovilnky nestrčila, mj. i kvůli tomu, že se to pak nedá jíst. Když jsem chodila do práce, kde nebyla plotýnka na ohřívání, tak jsem to jedla studené.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PREM: na mikrovlnu jsem nikdy nepřistoupil. přijde mi jídlo pak takové "blátivé". testoval jsem nějakou levnější (cca 300,-) termosku na jídlo..nebylo to teplé, ale aspoň příjemně vlažné.
    PREM
    PREM --- ---
    Dotaz: Jak vnímáte "MB v práci"? rsp. konkrétně situaci, kdy máte MB jídlo z domova a volíte, zda ho sníst studené, nebo ohřaté - v mikrovlnce..
    Vím, že v MB je obojí mimo, ale přeci jen.. Osobní zkušenosti? Děkuji.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: makrobio taky vychází z myšlenky zlaté střední cesty, takže pranické extrémy, stejně jako vepřopivní radovánky jsou z hlediska týhle filosofie tak trochu podobné :)))
    Argumenty? No tak to už je jiná... spousta lidí v dnešní době potřebuje přesvědčit, či respektive nechat se přesvědčovat a chtějí důkazy místo slibů, ideálně od nějakýho odborníka... vlastní zkušenost je tak nějak druhotná. Pro mě bylo podstatný si to vyzkoušet na vlastní kůži a pocítit tu změnu, zjemnění vnímání, větší množství energie, radost po jídle, jak každá buňka v tělě plesá... z dřívějšího klasickýho jezení jsem znal hlavně přecpání, zevlování po jídle, kávička abych se vůbec pohnul něco dělat.
    Nevím no... lidem mb necpu, ale každýmu doporučím si to zkusit nebo aspoň ochutnat, rodiče a brácha se dřív dívali skrz prsty a teď se rádi občas staví na večeři, ona taková omáčka z hokkaido nadchne nejednoho labužníka :o)
    IPH
    IPH --- ---
    ja jen, ze kdyz nekomu basnim o uzasnem vlivu mb a podtrhuju to tim, ze je dulezity take jist potraviny z mista bydliste, tak me samo hned napadnou, ze ne vsechno je z mista bydliste..tak jsem tak trochu hledala argument pro ostatni i pro sebe, ponevadz v tu chvili mi pak dochazely argumenty..jinak samozrejme ta myslenka je mi velmi blizka (jidlo z blizkeho dosahu), lec nastesti to vnitrne nepoznam..to bych pak mela asi hodne velky problem...a nebo mozna, pokud bych neco takoveho citila, byla bych uz dost mozna tak vyspela, ze by mi stacila k zivotu uz jen prana.)) a to by teprv bylo!.))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: já nevím no, třeba Ti někdo poradí ohledně "energetické" podstaty importovaných produktů, v tomhle se moc nevyznám. Tělo plesá, když si dám dobré a zdravé jídlo, ale jestli je to obilí od nás nebo sýrie, to už teda takhle vnitřně nepoznám :)
    Ty jo?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: tak to taky... já to pochopil tak, že jde jíst i domácí obilovina i dovezená. Je jasný, že když si něco vypěstuješ na zahrádce, tak to slupneš, ale prostě dovezený obilíčko je v pohodě :o)

    Jinak znovu připomínám heslo v názvu klubu, platí hodně i o "nás". Tj. jde o zdravou a vyváženou stravu, která je prostá "zbytečností" ve smyslu různých chemických přísad a výrazně průmyslově transmutovaných surovin. Makrobiotika je v podstatě taková jednoduchá alchymie. Jíme co nejzákladnější a nejpřirozenější suroviny a tím umožňujeme organismu využívat co nejvíc energie na jiné a tvůrčí aktivity.

    Mně osobně jde hodně o svobodu, takže se moc nepřichyluji k diktátu současné dietetiky plné živočišných produktů, bílé mouky a rafinovaného cukru, ale na druhé straně se nechci ani nechat omezovat časovou a technickou náročností makrobiotických jídel například při cestování nebo v jiných ztížených podmínkách. Takže obilíčko, luštěniny a zeleninku co nejvíc to jde, ale zase když cestuji, tak nepohrdnu nabídnutým jídlem, byť není makrobiotické :o)
    VODA
    VODA --- ---
    IPH: Natlačit to nemusíš, ale hladina by měla být nad úrovní listů, jinak to chytne plíseň. Řeším to tužší folií, ze které vystřihnu kolečko, to vměstnám do sklenice a zachytím pod hrdlem.
    IPH
    IPH --- ---
    VODA: hmm, to zni super, vyzkousim, diky!.) jinak jeste drobna otazka, musi se to taky poradne natlacit do sklenice??
    ID_0
    ID_0 --- ---
    SUNRISE: miso z čočky je zajímavý projekt! jestli máš recept sdílej prosím :)
    VODA
    VODA --- ---
    IPH: z listů pampelišky můžeš udělat vodní pickles: na 1 litr vody 2 lžičky soli, trocha kurkumy - svařit, vychladit, zalít listy pampelišky (cca 4 listy jsem stočila kolem prstu a zavázala, aby vznikala očka - na talíři to vypadá hezky), týden až 14 dní uležet

    z bršlice a kopřivy špenát
    IPH
    IPH --- ---
    btw. nekdo nejaky dobry recept na zpracovani pampelisek, brslice, kopriv??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam