• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: jojo.)) hlavne pro male deti.)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: makové mléko, mmm, to by bylo aspoň před spaním :o)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    IPH: nevařit, zničíš cenný olej, stačí namočit; tuhý materiál zbyde vždy, to není na závadu. naopak je dobré ořechové mléko ještě přecedit přes jemné sítko/plátno, aby tam žádné pevné kousky nebyly
    IPH
    IPH --- ---
    diky za odpovedi.) a mam dalsi.) mate recept/ vyrabite doma nekdo mandlove mleko? dle MB by se mely mandle sparit, oloupat a povarit 10min a rozmixovat- alespon dle jednoho receptu, co jsem nekde nasla..vyzkousela jsem to, ale i po rozmixovani, zustane dost tuheho materialu..tak me napadlo, jestli by nebylo lepsi je uvarit v tlakaci, ponevadz vzdy kdyz varim obilne mleko s mandlemi, tak ty jsou po uvareni luxusne mekoucke (jak maslicko), no a pak jsem nasla jeste spoustu receptu, kdy se mandle vubec nevari, jen se nechaji namocene nekolik hodin a pak se rozmixuji...tak nevim, jak je to dle MB spravne...diiky!.) jo a zkousel jste nekdo treba take ruzna jina treba makova ci oriskova mleka??
    LILY
    LILY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: já mám akorát kámoše, který jednu dobu tuším běhával hodně (a zřejmě i na docela dlouhé vzdálenosti), byl tehdá vitariánem a nijak ho to neomezovalo. Energie prý cítil dost..
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    ahoj, mám docela specifický dotaz a skoro je to na samostatný auditko, ale zkusme zlehka. makrobiotiku dělám už čtvrtým rokem (často říkám, že se toho držím tak na 75%, v nauce o kombinování kyselim mám dost velký mezery apod.) a po celou dobu často plavu, či jsem až do nedávna jako hlavní dopravní prostředek používal kolo. Teď však začínám s běháním a rád bych to vzal trochu vážnějc (natrénovat na půlmaraton), tudíž by mě zajímalo, zda tu někdo nemá s touhle kombinací víc zkušeností, či tip na materíály (cz, eng, de). Současně se vracím k poslední dobou zanedbávané do in dvaceti-minutovce.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    To není z rýžové slámy, ale z vláken palmy :) Já teda používám radši tu lufu, protože je jemnější, kartáček pouze v případě velmi silného znečištění.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    u nebio zeleniny je asi lepší ji oloupat, ve šlupkách je nejvíce pesticidů
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Na šetrné, avšak důkladné očištění ovozel je výborný kartáč z rýžové slámy, made in Japan, prodává Dan Doležal...



    Kartáč na zeleninu - BIOPOTRAVINY Danfood
    http://www.danfood.cz/obchod/product.php?id_product=898
    LILY
    LILY --- ---
    IPH: většinou neloupu, jen někdy celer a brambory..
    MEA
    MEA --- ---
    zeleninu také neloupu, ale vydrhnu ji pořádně od zbytků hlíny a špíny z obchodu. houbičkou, kartáčkem...

    zmiňovaný Vááclavův kartáček od kamoše z jp, který mívali v cl zní lákavě, ale co je to za speciální kouzelné formule? :D to musí být ale Kartáček! .)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    IPH: specielně teďka, když je mladá zelenina, neloupu nic (mimo cibule a česneku:)). Netřeba. Není marná taková ta hrubá rukavice, ale kartáček od kamoše z jp je nesrovnatelně lepší. Svého času je mívali v CL za celkem rozumnej peníz
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    IPH: Já loupu zeleninu jen když není bio, jinak jí pouze umývám za pomocí lufy. Brambory někdy loupu, někdy jen vykrojím klíčky.
    IPH
    IPH --- ---
    rada bych vedela jak to delate vy ostatni.) kdyz pouzivate korenovou zeleninu (mrkev, petrzel...), loupete ji pred varenim? ja jsem zvykla loupat, ale kdyz se tak divam na obrazky MB jidel, tak ta zelenina vypada neoloupane...dik za info a dalsi postrehy.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    spam - spříznění auditko - děláte doma pickles?
    [ Kvašení a kysání ]
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    hah
    Health - Hans Villarica - Study: Kids Will Eat More Veggies If They Drink Water Instead of Soda - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/05/study-kids-will-eat-more-veggies-if-they-drink-water-instead-of-soda/257505/
    BANIA
    BANIA --- ---
    MUSHROOM: krystaly nemam, taky shanim.... Ale zato mam kefirobou houbu na delani kefiru z mleka... Takze v pripade zajmu se muzu podelit
    MUSHROOM
    MUSHROOM --- ---
    Zdravím, sháním vodní kefír (tibi, japonské krystay, živá zrnka) a nedaří se mi je sehnat. Nemáte prosím někdo tuto kulturu kvasinek pro výrobu nápoje? Pošta díky
    LILY
    LILY --- ---
    Já nevím, ale mně jídlo z mikrovlnky přijde chuťově hnusné, což je pro mě osobně dobrý důvod ji nepoužívat.
    Nevím, jeslti je vyloženě škodlivá, ale tak nějak "věřím" tomu, že dokáže znehodnotit výživovou hodnotu potravin, díky čemuž pak pozbývá smysl to jídlo jíst, akorát to zatíží trávení a nic to člověku nedá.
    Navíc jsem nepochopila čím to je, možná jsem se to během těch několika málo pokusů s mikrovlnkou nenaučila, ale když v tom člověk něco ohřeje, tak je to nejdřív tak horké, že se to nedá jíst, ale během pár vteřin je to zase studené, což ve mně (kromě nepraktické krátké době výdrže ohřevu) taky budí podezření.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    Náhodou mikrovlnka je fajn! spolehlivě vydezinfikuje např. plastové nádoby :-) Co se týká jejích škodlivých účinků na jídlo, těžko říct... četl jsem apokalyptické vize o tom, co všechno to má způsobovat, ale i vyvrácená testování těchto tvrzení (např. že ohřátá semena neklíčí - ve skutečnosti ano). Kamarádka dokonce četla o tom, že zelenina připravená v mikrovlnce má více vitamínů než uvařená ve vodě. Kdo ví... subjektivní pocitové zkušenosti jsou dost sporné...jednak tam bude mít obrovský vliv sugesce (řekl bych že srovnatelný s účinností placeba, čili okolo 37%) - čeho si tam bude člověk chtít hledat, toho si všimne. Další problém je, že pocity mohou být matoucí - třeba příjemné pocity energie, svěžesti, jasné mysli... dá se jim věřit? Je to důvod danou potravinu jíst? Pro někoho ano, ale na mě takhle působí i např. cukr. Jenže pak si někteří lidé přečtou, co všechno má způsobovat a začnou ho odmítat, zavítají do zdravé výživy a koupí si v podstatě skoro to samé. Znám makrobiotika, který mi líčil své příšerné pocity po tom, co musel vypít trochu nějakého džusu s cukrem, ale javorový sirup (z 96% cukr) konzumuje ve často ve velkém množství a žádné problémy s tím nemá (imho protože to neví...)
    Cukrem myslím sacharózu
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Když už jsme u těch ne-mikrovlnek. Nemám pochyby o negativním působení mikrovln na člověka, je-li jim přímo vystaven, zejména z takového mobilu u ucha, případně i wifi routeru hned vedle postele, na který je napíchlý celou noc notebook s torrentem, případně jakéhokoli jiného EM smogu. Co dělá 15 a více minut hovoru s mobilem u ucha mám jasně ověřeno na sobě - funguje to jako slabá mikrovlnná trouba na půlku hlavy :-)

    Ale osobně jsem nedělal žádné pořádné experimenty na sobě ve smyslu "půlka jídla ohřátá v mikrovlnce a půlka na sporáku" a následného testování, jestli (a) vůbec poznám rozdíl, (b) energeticky/pocitově poznám rozdíl, (c) ta mikrovlnná varianta přímo zhoršuje zažívání, různé biochemickofyzikální pochody v těle atd. Mám sice reporty od lidí, co na tripu viděli jaké podivnosti to ta mikrovlnka teda s jídlem dělá, četl jsem různé hrůzostrašné články o tom, jak to zabíjí, a dovedu si představit, že změna struktury potravin může být vzhledem k těm vysokofrekvenčním vibracím podobná tomu, co se děje při homogenizaci mléka, kdy větší clustery se rozbijí na menší, případně něco, co se popisuje u takových těch magnetizovaných, dynamizovaných, diamantových, pí a kdovíjakých ještě vod, kde se naopak ta roztříštěnost, nestabilita clusterů atd. "napravuje" do podoby bližší pevnému skupenství (ledu/sněhu)...

    Takže kdo z vás máte jak ty subjektivní zkušenosti s mikrovlnkama a ohřevem pokrmů v nich, ať už na té úrovni "viděl jsem humusy na tripu", "mění to chuť jídla", nebo "je mi z toho pak blbě", tak i takové ty "vědecké" poznatky (nejlépe samozřejmě s odkazy na relevantní zdroje) co měří spoustou drahých přístrojů co přesně se děje se strukturou potraviny ohřáté na kamnech, na plynu a na mikrovlně, a jestli to nějak naše tělo pozná (předpokládám rozdíly v imunitní reakci - tj. hladiny různých imunoglobulinů; různým difundačním procesům, polarizace intra a extracelulární, změna fungování kanálů a pump, změna prostupnosti kapilár, změna v neurotransmiterech apod apod, však to znáte, hard science neasi)
    Př. co jsem třeba našel týkající se té nejevidentnější věci je změna nutriční hodnoty, která souvisí především s teplotami dosahovanými v jednotlivých formách ohřevu, kde mikrovlnka bez podivu vychází v pohodě (http://www.emeraldinsight.com/journals.htm?articleid=1453972&show=abstract)


    Naše quasivědecké pracoviště vám předem děkuje za ochotu ke spolupráci :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam