• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    IPH: Já loupu zeleninu jen když není bio, jinak jí pouze umývám za pomocí lufy. Brambory někdy loupu, někdy jen vykrojím klíčky.
    IPH
    IPH --- ---
    rada bych vedela jak to delate vy ostatni.) kdyz pouzivate korenovou zeleninu (mrkev, petrzel...), loupete ji pred varenim? ja jsem zvykla loupat, ale kdyz se tak divam na obrazky MB jidel, tak ta zelenina vypada neoloupane...dik za info a dalsi postrehy.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    spam - spříznění auditko - děláte doma pickles?
    [ Kvašení a kysání ]
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    hah
    Health - Hans Villarica - Study: Kids Will Eat More Veggies If They Drink Water Instead of Soda - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/05/study-kids-will-eat-more-veggies-if-they-drink-water-instead-of-soda/257505/
    BANIA
    BANIA --- ---
    MUSHROOM: krystaly nemam, taky shanim.... Ale zato mam kefirobou houbu na delani kefiru z mleka... Takze v pripade zajmu se muzu podelit
    MUSHROOM
    MUSHROOM --- ---
    Zdravím, sháním vodní kefír (tibi, japonské krystay, živá zrnka) a nedaří se mi je sehnat. Nemáte prosím někdo tuto kulturu kvasinek pro výrobu nápoje? Pošta díky
    LILY
    LILY --- ---
    Já nevím, ale mně jídlo z mikrovlnky přijde chuťově hnusné, což je pro mě osobně dobrý důvod ji nepoužívat.
    Nevím, jeslti je vyloženě škodlivá, ale tak nějak "věřím" tomu, že dokáže znehodnotit výživovou hodnotu potravin, díky čemuž pak pozbývá smysl to jídlo jíst, akorát to zatíží trávení a nic to člověku nedá.
    Navíc jsem nepochopila čím to je, možná jsem se to během těch několika málo pokusů s mikrovlnkou nenaučila, ale když v tom člověk něco ohřeje, tak je to nejdřív tak horké, že se to nedá jíst, ale během pár vteřin je to zase studené, což ve mně (kromě nepraktické krátké době výdrže ohřevu) taky budí podezření.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    Náhodou mikrovlnka je fajn! spolehlivě vydezinfikuje např. plastové nádoby :-) Co se týká jejích škodlivých účinků na jídlo, těžko říct... četl jsem apokalyptické vize o tom, co všechno to má způsobovat, ale i vyvrácená testování těchto tvrzení (např. že ohřátá semena neklíčí - ve skutečnosti ano). Kamarádka dokonce četla o tom, že zelenina připravená v mikrovlnce má více vitamínů než uvařená ve vodě. Kdo ví... subjektivní pocitové zkušenosti jsou dost sporné...jednak tam bude mít obrovský vliv sugesce (řekl bych že srovnatelný s účinností placeba, čili okolo 37%) - čeho si tam bude člověk chtít hledat, toho si všimne. Další problém je, že pocity mohou být matoucí - třeba příjemné pocity energie, svěžesti, jasné mysli... dá se jim věřit? Je to důvod danou potravinu jíst? Pro někoho ano, ale na mě takhle působí i např. cukr. Jenže pak si někteří lidé přečtou, co všechno má způsobovat a začnou ho odmítat, zavítají do zdravé výživy a koupí si v podstatě skoro to samé. Znám makrobiotika, který mi líčil své příšerné pocity po tom, co musel vypít trochu nějakého džusu s cukrem, ale javorový sirup (z 96% cukr) konzumuje ve často ve velkém množství a žádné problémy s tím nemá (imho protože to neví...)
    Cukrem myslím sacharózu
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Když už jsme u těch ne-mikrovlnek. Nemám pochyby o negativním působení mikrovln na člověka, je-li jim přímo vystaven, zejména z takového mobilu u ucha, případně i wifi routeru hned vedle postele, na který je napíchlý celou noc notebook s torrentem, případně jakéhokoli jiného EM smogu. Co dělá 15 a více minut hovoru s mobilem u ucha mám jasně ověřeno na sobě - funguje to jako slabá mikrovlnná trouba na půlku hlavy :-)

    Ale osobně jsem nedělal žádné pořádné experimenty na sobě ve smyslu "půlka jídla ohřátá v mikrovlnce a půlka na sporáku" a následného testování, jestli (a) vůbec poznám rozdíl, (b) energeticky/pocitově poznám rozdíl, (c) ta mikrovlnná varianta přímo zhoršuje zažívání, různé biochemickofyzikální pochody v těle atd. Mám sice reporty od lidí, co na tripu viděli jaké podivnosti to ta mikrovlnka teda s jídlem dělá, četl jsem různé hrůzostrašné články o tom, jak to zabíjí, a dovedu si představit, že změna struktury potravin může být vzhledem k těm vysokofrekvenčním vibracím podobná tomu, co se děje při homogenizaci mléka, kdy větší clustery se rozbijí na menší, případně něco, co se popisuje u takových těch magnetizovaných, dynamizovaných, diamantových, pí a kdovíjakých ještě vod, kde se naopak ta roztříštěnost, nestabilita clusterů atd. "napravuje" do podoby bližší pevnému skupenství (ledu/sněhu)...

    Takže kdo z vás máte jak ty subjektivní zkušenosti s mikrovlnkama a ohřevem pokrmů v nich, ať už na té úrovni "viděl jsem humusy na tripu", "mění to chuť jídla", nebo "je mi z toho pak blbě", tak i takové ty "vědecké" poznatky (nejlépe samozřejmě s odkazy na relevantní zdroje) co měří spoustou drahých přístrojů co přesně se děje se strukturou potraviny ohřáté na kamnech, na plynu a na mikrovlně, a jestli to nějak naše tělo pozná (předpokládám rozdíly v imunitní reakci - tj. hladiny různých imunoglobulinů; různým difundačním procesům, polarizace intra a extracelulární, změna fungování kanálů a pump, změna prostupnosti kapilár, změna v neurotransmiterech apod apod, však to znáte, hard science neasi)
    Př. co jsem třeba našel týkající se té nejevidentnější věci je změna nutriční hodnoty, která souvisí především s teplotami dosahovanými v jednotlivých formách ohřevu, kde mikrovlnka bez podivu vychází v pohodě (http://www.emeraldinsight.com/journals.htm?articleid=1453972&show=abstract)


    Naše quasivědecké pracoviště vám předem děkuje za ochotu ke spolupráci :)
    LILY
    LILY --- ---
    ELIZHANNAH: já jsem to dělala tak, že jsem měla jídlo v lednici přes noc, ráno to vzala s sebou a do těch dvanácti (nebo kdy člověk jí), jsem to už v lednici neměla. A za těch pár hodin to pokojovou teplotu získalo.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LILY: když je jídlo aspoň pokojové teploty, tak dobrý, ale když je to studený rovnou z ledničky, tak je to myslím docela na to zažívání škodlivý, ne?

    LILY
    LILY --- ---
    PAULINA: já mám stěstí, že v lékárně většinou plotýnku máme aspoň v laboratoři a obvykle i v kuchyňce. Ale tam, kde jsme ji neměli, jsem jídlo jedla studené a neřešila to. Někde jsem četla v rámci stravování podle čínské medicíny, že když je to uvařené, tak tam ta čchi nějkaá zůstane, i když je to vystydlé, takže jezení uvařeného, leč studeného oběda je relativně v pohodě.
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    LILY:
    ELIZHANNAH:
    Aha... A tak me napada, co takhle varna konvice jen na ohrivani jidla? Supsnout tam tu sklinku, nachat vycvaknout, pak zas zapnout... Njn, je to improvizovane, ale zase nemusite mit kastrulek! ;) A uprimne, IMHO vsechno lepci nez mikrovlnka.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LILY: jj, jenom ponořené v horké vodě by to moc nepomohlo. taky dítěti (nyní 9 měs.) ohřívám jídlo ve vodní lázni v kastrůlku, musí to být fakt na tom sporáku ve vřící vodě
    LILY
    LILY --- ---
    PAULINA: já jsem takhle zkoušela ohřívat jídlo dítěti, ale moc to nefungovalo ani na tu malou trošku, co v těch cca 6 měsících snědl. Resp. šlo by to, ale ta voda, v níž to bylo ponořené, musela být normálně v kastrolu na sporáku a chvíli vřít....takže jsme tam, kde jsme byli, tj. chtělo by to vařič.. :)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    Slysela jsem vcelku dobrej figl, a to nosit si jidlo do prace ve skle a pak to cele ponorit do horke vody a nechat prohrat. Vyzaduje to rychlovar. konvici nebo horkou vodu (barely atp.) a nejakou nadobu, do ktere to postavite a nechate. Zkratka vodni lazen. :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: navíc některá makrobio jídla se přímo jí studená (sushi, aspikové mixy apod.) Je jasné, že toho není tolik na výběr a časem se to omrzí, ale alespoň na proložení a na to, aby člověk nemusel řešit ohřev....

    A nebo by si tadyhle PREM mohl s sebou nosti malej campingaz (nebo nechávat v práci) a ohřívat si to na tom přímo v jídlonoši :DDD
    LILY
    LILY --- ---
    PREM: taky bych to do mikrovilnky nestrčila, mj. i kvůli tomu, že se to pak nedá jíst. Když jsem chodila do práce, kde nebyla plotýnka na ohřívání, tak jsem to jedla studené.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PREM: na mikrovlnu jsem nikdy nepřistoupil. přijde mi jídlo pak takové "blátivé". testoval jsem nějakou levnější (cca 300,-) termosku na jídlo..nebylo to teplé, ale aspoň příjemně vlažné.
    PREM
    PREM --- ---
    Dotaz: Jak vnímáte "MB v práci"? rsp. konkrétně situaci, kdy máte MB jídlo z domova a volíte, zda ho sníst studené, nebo ohřaté - v mikrovlnce..
    Vím, že v MB je obojí mimo, ale přeci jen.. Osobní zkušenosti? Děkuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam