Když už jsme u těch ne-mikrovlnek. Nemám pochyby o negativním působení mikrovln na člověka, je-li jim přímo vystaven, zejména z takového mobilu u ucha, případně i wifi routeru hned vedle postele, na který je napíchlý celou noc notebook s torrentem, případně jakéhokoli jiného EM smogu. Co dělá 15 a více minut hovoru s mobilem u ucha mám jasně ověřeno na sobě - funguje to jako slabá mikrovlnná trouba na půlku hlavy :-)
Ale osobně jsem nedělal žádné pořádné experimenty na sobě ve smyslu "půlka jídla ohřátá v mikrovlnce a půlka na sporáku" a následného testování, jestli (a) vůbec poznám rozdíl, (b) energeticky/pocitově poznám rozdíl, (c) ta mikrovlnná varianta přímo zhoršuje zažívání, různé biochemickofyzikální pochody v těle atd. Mám sice reporty od lidí, co na tripu viděli jaké podivnosti to ta mikrovlnka teda s jídlem dělá, četl jsem různé hrůzostrašné články o tom, jak to zabíjí, a dovedu si představit, že změna struktury potravin může být vzhledem k těm vysokofrekvenčním vibracím podobná tomu, co se děje při homogenizaci mléka, kdy větší clustery se rozbijí na menší, případně něco, co se popisuje u takových těch magnetizovaných, dynamizovaných, diamantových, pí a kdovíjakých ještě vod, kde se naopak ta roztříštěnost, nestabilita clusterů atd. "napravuje" do podoby bližší pevnému skupenství (ledu/sněhu)...
Takže kdo z vás máte jak ty subjektivní zkušenosti s mikrovlnkama a ohřevem pokrmů v nich, ať už na té úrovni "viděl jsem humusy na tripu", "mění to chuť jídla", nebo "je mi z toho pak blbě", tak i takové ty "vědecké" poznatky (nejlépe samozřejmě s odkazy na relevantní zdroje) co měří spoustou drahých přístrojů co přesně se děje se strukturou potraviny ohřáté na kamnech, na plynu a na mikrovlně, a jestli to nějak naše tělo pozná (předpokládám rozdíly v imunitní reakci - tj. hladiny různých imunoglobulinů; různým difundačním procesům, polarizace intra a extracelulární, změna fungování kanálů a pump, změna prostupnosti kapilár, změna v neurotransmiterech apod apod, však to znáte, hard science neasi)
Př. co jsem třeba našel týkající se té nejevidentnější věci je změna nutriční hodnoty, která souvisí především s teplotami dosahovanými v jednotlivých formách ohřevu, kde mikrovlnka bez podivu vychází v pohodě (
http://www.emeraldinsight.com/journals.htm?articleid=1453972&show=abstract)
Naše quasivědecké pracoviště vám předem děkuje za ochotu ke spolupráci :)