• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    teď jsem narazil na tohle, třeba by to mohlo někoho zajímat...rozvoz vegetariánských a veganských baget, salátů a pomazánek po praze

    Vlk na zelí
    http://www.vlknazeli.cz
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    mate nekdo tuto knihu http://knihy.abz.cz/prodej/makrobioticke-nedelni-vareni

    pokud ano, mohli byste mi prosim vytitit a poslat par stranek, kde je o konzervaci ovocea zeleniny?

    diky mooooc
    KAREN
    KAREN --- ---
    DIDGENAUT: ahaa tak to taky zkusim, dik)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    KAREN: nn, to co popisuješ je klasická příprava polenty. Já to vychladnout nenechávám, rovnou to vyleju na plech a placky dělám 1-2mm tlusté (stejně by to při chladnutí neztuhlo, protože to vařím jen chvíli). Ty je pak možné vytáhnout ve formě vláčného plackového těsta nebo si je nechat déle a vypéct do křupavé podoby. Ale jak jsem psal, čím tenčí, tím lepší, ideál je tak 1mm. U tlustších kousků se ti vypeče jen okraj a uvnitř je to kaše. Ale trouba je trouba, na pánvi se mi nikdy nepovedlo udělat tak křupavou propečenou kůrku, místo vypékání se to spíš připalovalo
    KAREN
    KAREN --- ---
    DIDGENAUT: hmm ale to jsou trochu jinaci placky, zda se mi - tu tvoji verzi ted delam pomerne casto: tloustka pul centimetru az centimetr, po vychladnuti nakrajet na ctverecky nebo trojuhelnicky a pak nasucho na panvi lehce oprahnout. ja bych ale rada neco, co trochu vic pripomina tortillu, "kukuricnou capati" nebo jak to rict - proste vlacny plackovy testo...
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    KAREN: Jednoduché, dělám si je téměř každý den. Uvaříš polentu, vyleješ ji na plech s pečícím papírem, vytvaruješ co nejtenčí placky a dopečeš podle chuti
    KAREN
    KAREN --- ---
    delate nekdo kukuricny placky? nemeli byste osvedcenej recept?

    zkousela jsem nedavno nejaky uplacat z kukuricny mouky (snad hladka, dovezena z chorvatska) riznuty troskou polenty s kapkou oleje a soli a vodou. konzistence nic moc, tak jsem to rizla jeste zitnou. byly ale takovy tvrdsi, tak bych rada nejaky vlacnejsi... jeste koukam na toto

    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=377


    ale klidne bych ciste kukuricny (treba s troskou nejaky celozrnny mouky). vim, ze takovy tortilly se delavaj z nejaky specialni mouky, ale jde mi hlavne o to, aby to drzelo pokupe a bylo to dobry, takhle na leto.)
    LILY
    LILY --- ---
    DIDGENAUT: pardon, je to moc dlouhý, nemám čas ni chuť to číst :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: jj, mají, snad se to nebude bít :)
    ISATAG: Gordon Liu: Chinese Dietary Therapy
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DIDGENAUT: článek pro mě teda dost přitažený nejen za pačesy:))
    LILY: pochopila jsem to spíš tak, že mb pracuje se směrem energie, tzn. s tím, co nastane, když dojde k nějakému procesu ( vaření, kvašení atp.) a zabývá se hlavně vyvažováním ph
    výživa podle elementů pracuje s podstatou, základní vlastností/přirozeností a následně harmonickým vzájemným působením..
    ono vlastně nejde ani tak o to, že by bylo něco přehozené, jako o to z jakého úhlu se na to koukáš:)

    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Mate nekdo nejakou doporucenou literaturu na stravovani podle 5ti elementu? Nebo nejake jine zdroje? Ja jako makrobiotik pohorel, tak treba mi tohle bude sedet :-D
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    MEA
    MEA --- ---
    Myslím, že to je zajímavá změna auditka...

    Moje tělo po pár letech začalo říkat, že mu něco chybí, že je nějak nespokojené a tak jsem začala jíst zvěřinu, hovězí několikrát měsíčně (1-2x), víc ryb a párkát měsíčně vejce. To bylo spokojené a cítila jsem se dobře. Průšvih nastal s kořením, přímo s chillipapričkami, které jsme jednu dobu využívali hojně nejen jako léčivo, ale také jako silné koření, to bylo tělo opět v nerovnováze, pochopitelně, takže chilli jsem musela ze stravy eliminovat a nechat jej jen jako léčivo.
    BTW.
    Podobně agresivní je taky kari, pepř atd., takže problém se najíst někde mimo domov furt trvá, přestože sice je všecko kolem vege, vegan a já nevím co ještě, je to přehnaně kořeněné, přesolené, chuť se vytrácí a skovává. A času je kolikrát málo, takže se jdu najíst do restaurace a to se pak cítím jako chudák, jídlo sedne výjimečně. Po těch letech se nic moc nezměnilo...
    Nebo spím a vyskytla se někde nějaká zajímavá pražská restaurace?
    Občas vařím brzo ráno, což mi někdy prostě vadí.
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: a nemá makrobiotik a a TČM přehozené, co je jin a co je jang? Aspoň mi to tak tvrdilo pár lidí, co se zabývali čínskou medicínou.

    Jináč mně taky víc vyhovuje stravování podle TČM a můj čínskoumedicínský terapeut mi říkal, že k němu chodí pár čistokrevných makrobiotiků, kteří měli nevyvážený systém právě díky stravě. A mněn jako skoronemasožroutovi právě doporučil si z léčebných důvodů občas dát hovězí vývar apod.
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    DARJEEL: Myslím, že rozšíření je skvělý nápad! Osobně mne striktní makrobiotika moc neuspokojovala, ale strava podle pěti elementů, ke které jsem se dostala díky práci v ninestarki studiu, mi skvěle vyhovuje.
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: jinak rozsireni vitam a doufam, ze to bude prinosne.)
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: jojo.)) hlavne pro male deti.)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SPOLEČNÉ BODY MAKROBIOTIKY A TRADIČNÍ ČÍNSKÉ DIETETIKY

    Strava by měla být lehká a prostá chuťových extrémů.
    Lehkosti dosahujeme v mb vyvážením soli a oleje, u tcm dietetiky potom tak, že požíváme suroviny, které obsahují hodně QI (v podstatě nepříliš tučné potraviny).
    Mléčné výrobky jsou zdravotně nevhodné a nejsou pro plnohodnotnou stravu nutné.
    Sezónní potraviny v kombinaci se zdroji bílkovin, obilovin a celoročně dostupnou základní zeleninou tvoří základ jídelníčku.

    Tradiční čínská dietetika kromě toho klade důraz na:
    - poznání individuální somatotypu a úpravu jídelníčku dle tohoto faktu
    - poznání individuálního denního režimu a úpravu jídelníčku podle toho
    - vliv jednotlivých potravin a chutí na tropizmus Qi - tedy na to, jak která potravina působí na jednotlivé dráhy Qi
    - větší důraz na roční koloběh pěti elementů
    - techniky stravování (to má mb taky) a techniky podpory trávení.
    - větší důraz na léčení konkrétních zdravotních potíží oproti mb holistické "čistce"
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    UPDATE

    Během času experimentování s makrobiotikou a jinými zdravovědnými systémy jsem se dostal do bodu, kdy mi čistě makrobiotická strava přestala vyhovovat.
    Protože bych rád zachoval ducha čisté makrobiotiky, který má svůj (zejména léčebný) potenciál a nehanil jej vajíčky a kuřecím, rozhodl jsem se rozšířit toto auditko o podobný, ale méně striktní a více tradiční způsob stravování než je MB. Tímto způsobem je dietetický systém dle TCM respektive pěti elementů.
    Dietetika pěti elementů vychází primárně z čínské tradice a tradice čínské medicíny a sdíli s makrobiotikou mnohé zásadní myšlenky, které považuji za klíčové pro racionální způsob stravování.
    Makrobiotika se defacto čínskou dietetikou inspirovala, ale přidala na striktnosti, pravděpodobně také vlivem vzniku velkochovů, chemických aditiv a dalších pofiderních a běžných součástí současného potravinového průmyslu.
    Rád bych zachoval také jádro tohoto klubu složené z přispívajících id a proto bych nerad zakládal další diskusi, která by vše rozdělila... myslím si že zbytečně.
    Zkusím tedy tento zkušební běh bitématického klubu a snad se nebude tlouct sktriktní přístup makrobiotiky s racionálním a zemitým přístupem čínské tradiční dietetiky, ale naopak vystoupí spíše společný duch prosté a pestré sezónní stravy, který je základem každého rozumného jídelníčku.
    May the Force be with us, dear Jedis ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: tak asi záleží na tom, co myslíš běháním :))) Jestli se třikrát týdne proběhneš kolem bloku, tak to není třeba řešit :)
    Pokud třikrát týdně běháš řekněme hodinu, tak to už je nějaká zátěž... ale imho pokud jsi na mb stravě, tak by to mohlo být i poznat, že si tělo řekne, pokud potřebuje víc (pravděpodobně bílkovin, potažmo minerálů náhradou za vypocené).
    Pro srovnání já mám třeba 15-20 hodin týdně sportu, z toho tak 10 je hodně intenzivní anareobní cvičení... a to bych z čočky teda fakt neutáhl :)
    Nejvíc mi vyhovují pstruzi, fakt ideální potravina, navíc makrobioticky košér, narozdíl od vajec, který do mb nepatří, (ale jsou pro mě natolik zajímavé, že je jím).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam