• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: a nemá makrobiotik a a TČM přehozené, co je jin a co je jang? Aspoň mi to tak tvrdilo pár lidí, co se zabývali čínskou medicínou.

    Jináč mně taky víc vyhovuje stravování podle TČM a můj čínskoumedicínský terapeut mi říkal, že k němu chodí pár čistokrevných makrobiotiků, kteří měli nevyvážený systém právě díky stravě. A mněn jako skoronemasožroutovi právě doporučil si z léčebných důvodů občas dát hovězí vývar apod.
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    DARJEEL: Myslím, že rozšíření je skvělý nápad! Osobně mne striktní makrobiotika moc neuspokojovala, ale strava podle pěti elementů, ke které jsem se dostala díky práci v ninestarki studiu, mi skvěle vyhovuje.
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: jinak rozsireni vitam a doufam, ze to bude prinosne.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SPOLEČNÉ BODY MAKROBIOTIKY A TRADIČNÍ ČÍNSKÉ DIETETIKY

    Strava by měla být lehká a prostá chuťových extrémů.
    Lehkosti dosahujeme v mb vyvážením soli a oleje, u tcm dietetiky potom tak, že požíváme suroviny, které obsahují hodně QI (v podstatě nepříliš tučné potraviny).
    Mléčné výrobky jsou zdravotně nevhodné a nejsou pro plnohodnotnou stravu nutné.
    Sezónní potraviny v kombinaci se zdroji bílkovin, obilovin a celoročně dostupnou základní zeleninou tvoří základ jídelníčku.

    Tradiční čínská dietetika kromě toho klade důraz na:
    - poznání individuální somatotypu a úpravu jídelníčku dle tohoto faktu
    - poznání individuálního denního režimu a úpravu jídelníčku podle toho
    - vliv jednotlivých potravin a chutí na tropizmus Qi - tedy na to, jak která potravina působí na jednotlivé dráhy Qi
    - větší důraz na roční koloběh pěti elementů
    - techniky stravování (to má mb taky) a techniky podpory trávení.
    - větší důraz na léčení konkrétních zdravotních potíží oproti mb holistické "čistce"
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    UPDATE

    Během času experimentování s makrobiotikou a jinými zdravovědnými systémy jsem se dostal do bodu, kdy mi čistě makrobiotická strava přestala vyhovovat.
    Protože bych rád zachoval ducha čisté makrobiotiky, který má svůj (zejména léčebný) potenciál a nehanil jej vajíčky a kuřecím, rozhodl jsem se rozšířit toto auditko o podobný, ale méně striktní a více tradiční způsob stravování než je MB. Tímto způsobem je dietetický systém dle TCM respektive pěti elementů.
    Dietetika pěti elementů vychází primárně z čínské tradice a tradice čínské medicíny a sdíli s makrobiotikou mnohé zásadní myšlenky, které považuji za klíčové pro racionální způsob stravování.
    Makrobiotika se defacto čínskou dietetikou inspirovala, ale přidala na striktnosti, pravděpodobně také vlivem vzniku velkochovů, chemických aditiv a dalších pofiderních a běžných součástí současného potravinového průmyslu.
    Rád bych zachoval také jádro tohoto klubu složené z přispívajících id a proto bych nerad zakládal další diskusi, která by vše rozdělila... myslím si že zbytečně.
    Zkusím tedy tento zkušební běh bitématického klubu a snad se nebude tlouct sktriktní přístup makrobiotiky s racionálním a zemitým přístupem čínské tradiční dietetiky, ale naopak vystoupí spíše společný duch prosté a pestré sezónní stravy, který je základem každého rozumného jídelníčku.
    May the Force be with us, dear Jedis ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: tak asi záleží na tom, co myslíš běháním :))) Jestli se třikrát týdne proběhneš kolem bloku, tak to není třeba řešit :)
    Pokud třikrát týdně běháš řekněme hodinu, tak to už je nějaká zátěž... ale imho pokud jsi na mb stravě, tak by to mohlo být i poznat, že si tělo řekne, pokud potřebuje víc (pravděpodobně bílkovin, potažmo minerálů náhradou za vypocené).
    Pro srovnání já mám třeba 15-20 hodin týdně sportu, z toho tak 10 je hodně intenzivní anareobní cvičení... a to bych z čočky teda fakt neutáhl :)
    Nejvíc mi vyhovují pstruzi, fakt ideální potravina, navíc makrobioticky košér, narozdíl od vajec, který do mb nepatří, (ale jsou pro mě natolik zajímavé, že je jím).
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Zdravím, a mám dotaz (pokud OT, rovnou mě smažte, pokud je potřeba více informací, dejte vědět):

    Chci pořídit ruční vločkovač pro jednu osobu, předpokládám spíše menší zátěž (tj. tak obden snídaně).
    1) Máte někdo dobré zkušenosti s určitým typem?
    2) Kde kupujete potom obilí?

    Předem díky.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: no to já se neptám kvůli pocitům nedostatku energie, tím netrpím. spíš obecněji, zda je dobré tu stravu nějak upravit, pokud člověk běhá třikrát týdně. tuším, že je to i celkem jedno, zda jde o běh, či jinej sport s důrazem na výdrž.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: od té doby co hodně anareobně cvičím (dřív "jen" joga a nějaké občasné aktivity), tak jím víc vajec a libového masa... nějak to tak cítím, ale na hranici s energií, že bych byl fakt nucen nějakým problémem, to jsem nebyl...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: makové mléko, mmm, to by bylo aspoň před spaním :o)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    IPH: nevařit, zničíš cenný olej, stačí namočit; tuhý materiál zbyde vždy, to není na závadu. naopak je dobré ořechové mléko ještě přecedit přes jemné sítko/plátno, aby tam žádné pevné kousky nebyly
    IPH
    IPH --- ---
    diky za odpovedi.) a mam dalsi.) mate recept/ vyrabite doma nekdo mandlove mleko? dle MB by se mely mandle sparit, oloupat a povarit 10min a rozmixovat- alespon dle jednoho receptu, co jsem nekde nasla..vyzkousela jsem to, ale i po rozmixovani, zustane dost tuheho materialu..tak me napadlo, jestli by nebylo lepsi je uvarit v tlakaci, ponevadz vzdy kdyz varim obilne mleko s mandlemi, tak ty jsou po uvareni luxusne mekoucke (jak maslicko), no a pak jsem nasla jeste spoustu receptu, kdy se mandle vubec nevari, jen se nechaji namocene nekolik hodin a pak se rozmixuji...tak nevim, jak je to dle MB spravne...diiky!.) jo a zkousel jste nekdo treba take ruzna jina treba makova ci oriskova mleka??
    LILY
    LILY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: já mám akorát kámoše, který jednu dobu tuším běhával hodně (a zřejmě i na docela dlouhé vzdálenosti), byl tehdá vitariánem a nijak ho to neomezovalo. Energie prý cítil dost..
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    ahoj, mám docela specifický dotaz a skoro je to na samostatný auditko, ale zkusme zlehka. makrobiotiku dělám už čtvrtým rokem (často říkám, že se toho držím tak na 75%, v nauce o kombinování kyselim mám dost velký mezery apod.) a po celou dobu často plavu, či jsem až do nedávna jako hlavní dopravní prostředek používal kolo. Teď však začínám s běháním a rád bych to vzal trochu vážnějc (natrénovat na půlmaraton), tudíž by mě zajímalo, zda tu někdo nemá s touhle kombinací víc zkušeností, či tip na materíály (cz, eng, de). Současně se vracím k poslední dobou zanedbávané do in dvaceti-minutovce.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    To není z rýžové slámy, ale z vláken palmy :) Já teda používám radši tu lufu, protože je jemnější, kartáček pouze v případě velmi silného znečištění.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    u nebio zeleniny je asi lepší ji oloupat, ve šlupkách je nejvíce pesticidů
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Na šetrné, avšak důkladné očištění ovozel je výborný kartáč z rýžové slámy, made in Japan, prodává Dan Doležal...



    Kartáč na zeleninu - BIOPOTRAVINY Danfood
    http://www.danfood.cz/obchod/product.php?id_product=898
    LILY
    LILY --- ---
    IPH: většinou neloupu, jen někdy celer a brambory..
    MEA
    MEA --- ---
    zeleninu také neloupu, ale vydrhnu ji pořádně od zbytků hlíny a špíny z obchodu. houbičkou, kartáčkem...

    zmiňovaný Vááclavův kartáček od kamoše z jp, který mívali v cl zní lákavě, ale co je to za speciální kouzelné formule? :D to musí být ale Kartáček! .)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    IPH: specielně teďka, když je mladá zelenina, neloupu nic (mimo cibule a česneku:)). Netřeba. Není marná taková ta hrubá rukavice, ale kartáček od kamoše z jp je nesrovnatelně lepší. Svého času je mívali v CL za celkem rozumnej peníz
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    IPH: Já loupu zeleninu jen když není bio, jinak jí pouze umývám za pomocí lufy. Brambory někdy loupu, někdy jen vykrojím klíčky.
    IPH
    IPH --- ---
    rada bych vedela jak to delate vy ostatni.) kdyz pouzivate korenovou zeleninu (mrkev, petrzel...), loupete ji pred varenim? ja jsem zvykla loupat, ale kdyz se tak divam na obrazky MB jidel, tak ta zelenina vypada neoloupane...dik za info a dalsi postrehy.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    spam - spříznění auditko - děláte doma pickles?
    [ Kvašení a kysání ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam