• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DIDGENAUT: článek pro mě teda dost přitažený nejen za pačesy:))
    LILY: pochopila jsem to spíš tak, že mb pracuje se směrem energie, tzn. s tím, co nastane, když dojde k nějakému procesu ( vaření, kvašení atp.) a zabývá se hlavně vyvažováním ph
    výživa podle elementů pracuje s podstatou, základní vlastností/přirozeností a následně harmonickým vzájemným působením..
    ono vlastně nejde ani tak o to, že by bylo něco přehozené, jako o to z jakého úhlu se na to koukáš:)

ISATAG
    ISATAG --- ---
    Mate nekdo nejakou doporucenou literaturu na stravovani podle 5ti elementu? Nebo nejake jine zdroje? Ja jako makrobiotik pohorel, tak treba mi tohle bude sedet :-D
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    MEA
    MEA --- ---
    Myslím, že to je zajímavá změna auditka...

Moje tělo po pár letech začalo říkat, že mu něco chybí, že je nějak nespokojené a tak jsem začala jíst zvěřinu, hovězí několikrát měsíčně (1-2x), víc ryb a párkát měsíčně vejce. To bylo spokojené a cítila jsem se dobře. Průšvih nastal s kořením, přímo s chillipapričkami, které jsme jednu dobu využívali hojně nejen jako léčivo, ale také jako silné koření, to bylo tělo opět v nerovnováze, pochopitelně, takže chilli jsem musela ze stravy eliminovat a nechat jej jen jako léčivo.
    BTW.
    Podobně agresivní je taky kari, pepř atd., takže problém se najíst někde mimo domov furt trvá, přestože sice je všecko kolem vege, vegan a já nevím co ještě, je to přehnaně kořeněné, přesolené, chuť se vytrácí a skovává. A času je kolikrát málo, takže se jdu najíst do restaurace a to se pak cítím jako chudák, jídlo sedne výjimečně. Po těch letech se nic moc nezměnilo...
    Nebo spím a vyskytla se někde nějaká zajímavá pražská restaurace?
    Občas vařím brzo ráno, což mi někdy prostě vadí.
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: a nemá makrobiotik a a TČM přehozené, co je jin a co je jang? Aspoň mi to tak tvrdilo pár lidí, co se zabývali čínskou medicínou.

Jináč mně taky víc vyhovuje stravování podle TČM a můj čínskoumedicínský terapeut mi říkal, že k němu chodí pár čistokrevných makrobiotiků, kteří měli nevyvážený systém právě díky stravě. A mněn jako skoronemasožroutovi právě doporučil si z léčebných důvodů občas dát hovězí vývar apod.
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    DARJEEL: Myslím, že rozšíření je skvělý nápad! Osobně mne striktní makrobiotika moc neuspokojovala, ale strava podle pěti elementů, ke které jsem se dostala díky práci v ninestarki studiu, mi skvěle vyhovuje.
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: jinak rozsireni vitam a doufam, ze to bude prinosne.)
    IPH
    IPH --- ---
    DARJEEL: jojo.)) hlavne pro male deti.)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SPOLEČNÉ BODY MAKROBIOTIKY A TRADIČNÍ ČÍNSKÉ DIETETIKY

Strava by měla být lehká a prostá chuťových extrémů.
    Lehkosti dosahujeme v mb vyvážením soli a oleje, u tcm dietetiky potom tak, že požíváme suroviny, které obsahují hodně QI (v podstatě nepříliš tučné potraviny).
    Mléčné výrobky jsou zdravotně nevhodné a nejsou pro plnohodnotnou stravu nutné.
    Sezónní potraviny v kombinaci se zdroji bílkovin, obilovin a celoročně dostupnou základní zeleninou tvoří základ jídelníčku.

Tradiční čínská dietetika kromě toho klade důraz na:
    - poznání individuální somatotypu a úpravu jídelníčku dle tohoto faktu
    - poznání individuálního denního režimu a úpravu jídelníčku podle toho
    - vliv jednotlivých potravin a chutí na tropizmus Qi - tedy na to, jak která potravina působí na jednotlivé dráhy Qi
    - větší důraz na roční koloběh pěti elementů
    - techniky stravování (to má mb taky) a techniky podpory trávení.
    - větší důraz na léčení konkrétních zdravotních potíží oproti mb holistické "čistce"
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    UPDATE

Během času experimentování s makrobiotikou a jinými zdravovědnými systémy jsem se dostal do bodu, kdy mi čistě makrobiotická strava přestala vyhovovat.
    Protože bych rád zachoval ducha čisté makrobiotiky, který má svůj (zejména léčebný) potenciál a nehanil jej vajíčky a kuřecím, rozhodl jsem se rozšířit toto auditko o podobný, ale méně striktní a více tradiční způsob stravování než je MB. Tímto způsobem je dietetický systém dle TCM respektive pěti elementů.
    Dietetika pěti elementů vychází primárně z čínské tradice a tradice čínské medicíny a sdíli s makrobiotikou mnohé zásadní myšlenky, které považuji za klíčové pro racionální způsob stravování.
    Makrobiotika se defacto čínskou dietetikou inspirovala, ale přidala na striktnosti, pravděpodobně také vlivem vzniku velkochovů, chemických aditiv a dalších pofiderních a běžných součástí současného potravinového průmyslu.
    Rád bych zachoval také jádro tohoto klubu složené z přispívajících id a proto bych nerad zakládal další diskusi, která by vše rozdělila... myslím si že zbytečně.
    Zkusím tedy tento zkušební běh bitématického klubu a snad se nebude tlouct sktriktní přístup makrobiotiky s racionálním a zemitým přístupem čínské tradiční dietetiky, ale naopak vystoupí spíše společný duch prosté a pestré sezónní stravy, který je základem každého rozumného jídelníčku.
    May the Force be with us, dear Jedis ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: tak asi záleží na tom, co myslíš běháním :))) Jestli se třikrát týdne proběhneš kolem bloku, tak to není třeba řešit :)
    Pokud třikrát týdně běháš řekněme hodinu, tak to už je nějaká zátěž... ale imho pokud jsi na mb stravě, tak by to mohlo být i poznat, že si tělo řekne, pokud potřebuje víc (pravděpodobně bílkovin, potažmo minerálů náhradou za vypocené).
    Pro srovnání já mám třeba 15-20 hodin týdně sportu, z toho tak 10 je hodně intenzivní anareobní cvičení... a to bych z čočky teda fakt neutáhl :)
    Nejvíc mi vyhovují pstruzi, fakt ideální potravina, navíc makrobioticky košér, narozdíl od vajec, který do mb nepatří, (ale jsou pro mě natolik zajímavé, že je jím).
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Zdravím, a mám dotaz (pokud OT, rovnou mě smažte, pokud je potřeba více informací, dejte vědět):

Chci pořídit ruční vločkovač pro jednu osobu, předpokládám spíše menší zátěž (tj. tak obden snídaně).
    1) Máte někdo dobré zkušenosti s určitým typem?
    2) Kde kupujete potom obilí?

Předem díky.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: no to já se neptám kvůli pocitům nedostatku energie, tím netrpím. spíš obecněji, zda je dobré tu stravu nějak upravit, pokud člověk běhá třikrát týdně. tuším, že je to i celkem jedno, zda jde o běh, či jinej sport s důrazem na výdrž.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: od té doby co hodně anareobně cvičím (dřív "jen" joga a nějaké občasné aktivity), tak jím víc vajec a libového masa... nějak to tak cítím, ale na hranici s energií, že bych byl fakt nucen nějakým problémem, to jsem nebyl...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IPH: makové mléko, mmm, to by bylo aspoň před spaním :o)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    IPH: nevařit, zničíš cenný olej, stačí namočit; tuhý materiál zbyde vždy, to není na závadu. naopak je dobré ořechové mléko ještě přecedit přes jemné sítko/plátno, aby tam žádné pevné kousky nebyly
    IPH
    IPH --- ---
    diky za odpovedi.) a mam dalsi.) mate recept/ vyrabite doma nekdo mandlove mleko? dle MB by se mely mandle sparit, oloupat a povarit 10min a rozmixovat- alespon dle jednoho receptu, co jsem nekde nasla..vyzkousela jsem to, ale i po rozmixovani, zustane dost tuheho materialu..tak me napadlo, jestli by nebylo lepsi je uvarit v tlakaci, ponevadz vzdy kdyz varim obilne mleko s mandlemi, tak ty jsou po uvareni luxusne mekoucke (jak maslicko), no a pak jsem nasla jeste spoustu receptu, kdy se mandle vubec nevari, jen se nechaji namocene nekolik hodin a pak se rozmixuji...tak nevim, jak je to dle MB spravne...diiky!.) jo a zkousel jste nekdo treba take ruzna jina treba makova ci oriskova mleka??
    LILY
    LILY --- ---
    MARTIN_KOHOUT: já mám akorát kámoše, který jednu dobu tuším běhával hodně (a zřejmě i na docela dlouhé vzdálenosti), byl tehdá vitariánem a nijak ho to neomezovalo. Energie prý cítil dost..
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    ahoj, mám docela specifický dotaz a skoro je to na samostatný auditko, ale zkusme zlehka. makrobiotiku dělám už čtvrtým rokem (často říkám, že se toho držím tak na 75%, v nauce o kombinování kyselim mám dost velký mezery apod.) a po celou dobu často plavu, či jsem až do nedávna jako hlavní dopravní prostředek používal kolo. Teď však začínám s běháním a rád bych to vzal trochu vážnějc (natrénovat na půlmaraton), tudíž by mě zajímalo, zda tu někdo nemá s touhle kombinací víc zkušeností, či tip na materíály (cz, eng, de). Současně se vracím k poslední dobou zanedbávané do in dvaceti-minutovce.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    To není z rýžové slámy, ale z vláken palmy :) Já teda používám radši tu lufu, protože je jemnější, kartáček pouze v případě velmi silného znečištění.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam