• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    DARJEEL: však jo, já jsem to sem hodil jako zajímavost bez hodnotícího prvku, protože té problematice nerozumím natolik, abych poznal, jestli mají pravdu páni doktoři nebo makrobiotici a příznivci různých alternativních směrů. Nejsem doktor, takže se tak maximálně můžu rozhodnout, která ze dvou verzí se mi víc líbí, a té věřit :-))
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    ok, díky
    KAREN
    KAREN --- ---
    PSICHE23: pokud neni nakyslej, tak v klidku)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    se to může (tepelně upravené)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    zjistila jsem že mám prošlý seitan 4 dny, myslíte že to mam vyhodit nebo se to může?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: jojo, akorát v tom článku zapoměli dodat, že jsou sami debilové a ohánějí se vadnými informacemi :o)
    Ona je pravda tak někde mezi a zase se dostáváme ke slovíčkům, které leží v jádru pětielementové výživy: střídmost a pestrost. Je jasný, že jíst monotónně cokoliv (ať jsou to buřty nebo čočka) vede k disharmonii popřípadě nemoci, bez ohledu na to, co je to za potravinu.
    Na druhou stranu napsat v článku, který začíná tím, jak jsou VŠICHNI mimo co se týče překyselení a pak psát o tom, jak ze VŠECH mléčných výrobků jde krásně získat vápník, to je právě to umění shodit z trůnu blba a korunovat se hned na jeho místo...
    Takže pro mě článek naprosto nehodnotnej, informačně nula (či spíše do mínusu), akortá lidi co si to přečtou, tak zase budou o něco zmatenější.
    KAREN
    KAREN --- ---
    INK_FLO: novinky.cz vesmes ignoruju, ale tohle jsem si otevrit musela)))
    INK_FLO: imho pruchova;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: jaaj, to me nenapadlo, dik.)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    nebo Průchová, teď nevím která z nich je ta větší fašos
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    YEETKA: čtení toho článku mě úplně překyselilo :-/....úplně se hrozím, co by na takovou blasfemii řekla paní Lužná
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    INK_FLO: muhehe, tak docent Kohout perlí:))
    KAREN: chutné je cuketové zelí, my jsme spoustu cuket nastrouhali, šupli do sklenic a s troškou soli a vody zavařili..
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Zveličované nebezpečí překyseleného organismu – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/zdravi/258410-zvelicovane-nebezpeci-prekyseleneho-organismu.html
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KAREN: jde to stejně jako okurky .) letos jsem to dělal poprvé takže až se uleží tak zjistím jaké to je :)
    pak z toho jde dělat taková ta omáčka když přidáš rajčata papriku a třeba i něco jiného a pak to zavaříš...
    jde dělat i cukotové čatný
    KAREN
    KAREN --- ---
    nejak se nam to tu nakupilo - nemate nekdo nejakej fajn tip na to, co s cuketou? neco se da naplnit lusteninovou smesi, mozna nejaky placicky, ale jinak se mi nechce to pouzivat jako stafaz do kdeceho vcetne buchet, jak tak byva zvykem;) nedelate z toho nekdo pickles treba??
    KAREN
    KAREN --- ---
    něco reklamy - blog ZuzkyOu


    A dá se to zkvasit?
    http://zkvaseno.blogspot.cz/
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    PREM: klídek... vyměňujeme si tu své zkušenosti, nebudeme tu přece dělat flame z toho, že to každému jinak tráví :-)
    PREM
    PREM --- ---
    SHEALA: Neuraž se, ale za nesmysl považuji, když někdo - v tomto případě Ty - reaguje na něco, co ten druhý vůbec nenapsal.. Proto jsem poukázal, že se patrně jedná o tvou interpretaci, jelikož mi svými reakcemi podsouváš věci a tvrzení, které jsem tu nikdy nenapsal! Takový přístup považuji za pomýlený a mnohem více škodlivý, než to, že jsem tě upozornil (znovu), že nic z toho co jsi napsala, jsem nenapsal já (Tvoje "kráva" a "srovnávání myslí") a tedy, že za to nenesu žádnou zodpovědnost! Kde se to v Tvé v hlavě a příspěvcích, které jsi napsala, vzalo, to já opravdu nevím, ale ani za to nemohu.. A ani netuším tedy čím zde, podle Tebe, tak škodím.
    Že hledáš recepty je jistě fajn, než ale napíšeš nějakou/jakoukoliv reakci, myslím, že je vhodné si nejprve pořádně přečíst na CO reaguješ a O ČEM ten komu odpovídáš píše..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PREM: Podle me pises nesmysly, ktere jsou skodlive. Nevidim duvod nereagovat, a nepoukazovat na tvoji bud vuli skodit, nebo neznalost. Nicmene uz to s tebou resit nehodlam a mrknu se radsi do jinych vyzivovych auditek, protoze chci jist... a hledat zajimave recepty a podle tech varit, and stuff.
    PREM
    PREM --- ---
    SHEALA: A tato moudrost/reakce je pro změnu odkud, prosím.. ?
    PREM
    PREM --- ---
    DIDGENAUT: S tou mkví bych to akceptovat, snad pokud bys srovnával mrkev s tělem (masem) krávy, ale v kontextu k mléku ta absurdita začíná až tvou odpovědí, nikoliv mým příspěvkem. Btw. to že je mléko "potravina" (pro člověka), pokud nepočítám to mládě, které je jím krmené, považuji za spekulativní tvrzení a pouze za osobní interpretaci.
    Psal jsem o mléku jako zdroji potravy u mláděte savce - matka produkuje mléko, mládě je saje a (pokud je to mléko jeho druhu) přirozeně roste a vyvíjí se. Mrkev, jelikož není savec, nejen že nemá maminku, která by jí kojila, ale bere živiny z půdy, ve které vyrůstá..v kontextu k tématu bychom mohli srovnávat tak mléko s hlínou, nanejvýš s vodou apod..ale to už by byla úplná obskurita.

    Ad. literatura - nejsem si jist, zda jsi tu knihu četl nebo alespoň držel v ruce - ale předpokládám, že ano, jinak by tvůj komentář měl srovnatelnou hodnotu, jako "jedna paní povídala, že..". Podobně chabý dojem na mne dělá ohánět se (a dělat si z toho názor na věc) něčím, co někdo napsal na nějakém fóru.. U konzumace mléka, jak píšeš, se řídíš svými zkušenostmi - možná by stálo za úvahu se těmito řídit i co se názorů a vynášení soudů týče, na místo předkládání toho, co píšou druzí..
    Předesílám, že zde nejsem z pozice nějakého fanouška, nebo odpůrce paní Průchové a jejího pojetí MB. Vím, že v lecčem má opravdu radikální postoje (ze zvědavosti jsem si zašel i na její přednášku), na můj vkus někdy příliš materialisticky (jen na jídlo) orientované a ačkoliv s ní ne ve všem souhlasím, tak v mnohém ohledu říká (opět jak to vnímám já) pravdu. Napsat ale, že je fašistka (a jen na základě něčího příspěvku na internetu - v dnešní době! kdy si kde kdo plká v diskuzích co ho napadne..) mi přijde už vyhrocené, tím spíš pokud se oháníš pojmy jako démonizace a generalizace. Myslím, že bez ohledu na její pojetí, je stále člověkem, který za těch nějakých čtyřicet let pro MB osvětu a její propagaci v této zemi, udělal tolik, co nikdo jiný. V tomto ohledu ji a její práci respektuji.
    Zpět ke knize - tedy jak jsem napsal - pokud jsi ji četl, či alespoň listoval, jistě víš, že kniha je z valné části obsahu překladem zahraničních (převážně amerických) lékařských a věděckých studii, které paní Průchová pouze přeložila a v celé knize má víceméně jen úvodní a průvodní slovo..

    Pokud napíšeš něco do reakce na něčí konkrétní příspěvek, moc nerozumím tomu: "to snad mohu jedině reagovat na tvé příspěvky?" - proč to tedy píšeš do reakce na můj příspěvek..?

    Však jez co ti dobře dělá..tvoje věc.

    Stravitelnost atd. je samozřejmě individuální, ale stejně tak diskutabilní z hlediska kondice zažívání/zanešení konkrétního jedince. Např. u luštěnin jsem se setkal u sebe i jiných lidí, že na začátku praxe MB před úvodním pročištění střev atd., některé druhy luštěnin byly obtížněji stravitelné, jiné suroviny i dočasně nepoživatelné (odvar z daikonu :). U stejných adeptů však po nějaké době (u každého jinak dlouho) tyto obtíže většinou ustoupily a strávníci začali jíst i luštěniny, které dříve nemohli, nebo pokud to jejich kondice v danou chvíli u konkrétních druhů neumožňovala, nahradili je fermentovanou formou. Ono také často hodně záleží co s čím kdo baští, zda namáčí a také jak žvýká.. Faktorů je jistě mnoho, stejně jako ve věci pesticidů, radiace, spadu atd., a z tohoto pohledu bychom se (jak se již děje) myslím pohybovali jen na rovině tvrzení proti tvrzení.. Tobě dělá dobře a mně ne.

    Pokud je tu něco použitelné, snad jen, že doporučení a informace (jako i v jiných "disciplínách") mohou být inspirací, ale rozhodující je vlastní zkušenost - a o tu se tu opíráme oba - bez ohledu, zda s tím okolí souhlasí nebo ne; v tomto bodu se myslím shodujeme. Myslím, že to je i samotná idea Makrobiotiky - ne umět zpaměti všchny knihy od Kushiho, ale s pomocí (nejen) vyvážené stravy, oživit přirozenou vnímavost a citlivost a díky ní jednoduše poznat, co je pro mne a co již ne..
    Napsal jsem jen svou zkušenost a předložil vlastní pohled na věc, ale rozhodně tu nejsem a nenapsal jsem zde nic proto, abych snad někoho přesvědčoval - pokud si to tak někdo vykládá, je to již na něm samém..

    Přeji mnoho zdaru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam