DIDGENAUT: S tou mkví bych to akceptovat, snad pokud bys srovnával mrkev s tělem (masem) krávy, ale v kontextu k mléku ta absurdita začíná až tvou odpovědí, nikoliv mým příspěvkem. Btw. to že je mléko "potravina" (pro člověka), pokud nepočítám to mládě, které je jím krmené, považuji za spekulativní tvrzení a pouze za osobní interpretaci.
Psal jsem o mléku jako zdroji potravy u mláděte savce - matka produkuje mléko, mládě je saje a (pokud je to mléko jeho druhu) přirozeně roste a vyvíjí se. Mrkev, jelikož není savec, nejen že nemá maminku, která by jí kojila, ale bere živiny z půdy, ve které vyrůstá..v kontextu k tématu bychom mohli srovnávat tak mléko s hlínou, nanejvýš s vodou apod..ale to už by byla úplná obskurita.
Ad. literatura - nejsem si jist, zda jsi tu knihu četl nebo alespoň držel v ruce - ale předpokládám, že ano, jinak by tvůj komentář měl srovnatelnou hodnotu, jako "jedna paní povídala, že..". Podobně chabý dojem na mne dělá ohánět se (a dělat si z toho názor na věc) něčím, co někdo napsal na nějakém fóru.. U konzumace mléka, jak píšeš, se řídíš svými zkušenostmi - možná by stálo za úvahu se těmito řídit i co se názorů a vynášení soudů týče, na místo předkládání toho, co píšou druzí..
Předesílám, že zde nejsem z pozice nějakého fanouška, nebo odpůrce paní Průchové a jejího pojetí MB. Vím, že v lecčem má opravdu radikální postoje (ze zvědavosti jsem si zašel i na její přednášku), na můj vkus někdy příliš materialisticky (jen na jídlo) orientované a ačkoliv s ní ne ve všem souhlasím, tak v mnohém ohledu říká (opět jak to vnímám já) pravdu. Napsat ale, že je fašistka (a jen na základě něčího příspěvku na internetu - v dnešní době! kdy si kde kdo plká v diskuzích co ho napadne..) mi přijde už vyhrocené, tím spíš pokud se oháníš pojmy jako
démonizace a
generalizace. Myslím, že bez ohledu na její pojetí, je stále člověkem, který za těch nějakých čtyřicet let pro MB osvětu a její propagaci v této zemi, udělal tolik, co nikdo jiný. V tomto ohledu ji a její práci respektuji.
Zpět ke knize - tedy jak jsem napsal - pokud jsi ji četl, či alespoň listoval, jistě víš, že kniha je z valné části obsahu překladem zahraničních (převážně amerických) lékařských a věděckých studii, které paní Průchová pouze přeložila a v celé knize má víceméně jen úvodní a průvodní slovo..
Pokud napíšeš něco do reakce na něčí konkrétní příspěvek, moc nerozumím tomu: "to snad mohu jedině reagovat na tvé příspěvky?" - proč to tedy píšeš do reakce na můj příspěvek..?
Však jez co ti dobře dělá..tvoje věc.
Stravitelnost atd. je samozřejmě individuální, ale stejně tak diskutabilní z hlediska kondice zažívání/zanešení konkrétního jedince. Např. u luštěnin jsem se setkal u sebe i jiných lidí, že na začátku praxe MB před úvodním pročištění střev atd., některé druhy luštěnin byly obtížněji stravitelné, jiné suroviny i dočasně nepoživatelné (odvar z daikonu :). U stejných adeptů však po nějaké době (u každého jinak dlouho) tyto obtíže většinou ustoupily a strávníci začali jíst i luštěniny, které dříve nemohli, nebo pokud to jejich kondice v danou chvíli u konkrétních druhů neumožňovala, nahradili je fermentovanou formou. Ono také často hodně záleží co s čím kdo baští, zda namáčí a také jak žvýká.. Faktorů je jistě mnoho, stejně jako ve věci pesticidů, radiace, spadu atd., a z tohoto pohledu bychom se (jak se již děje) myslím pohybovali jen na rovině tvrzení proti tvrzení.. Tobě dělá dobře a mně ne.
Pokud je tu něco použitelné, snad jen, že doporučení a informace (jako i v jiných "disciplínách") mohou být inspirací, ale rozhodující je vlastní zkušenost - a o tu se tu opíráme oba - bez ohledu, zda s tím okolí souhlasí nebo ne; v tomto bodu se myslím shodujeme. Myslím, že to je i samotná idea Makrobiotiky - ne umět zpaměti všchny knihy od Kushiho, ale s pomocí (nejen) vyvážené stravy, oživit přirozenou vnímavost a citlivost a díky ní jednoduše poznat, co je pro mne a co již ne..
Napsal jsem jen svou zkušenost a předložil vlastní pohled na věc, ale rozhodně tu nejsem a nenapsal jsem zde nic proto, abych snad někoho přesvědčoval - pokud si to tak někdo vykládá, je to již na něm samém..
Přeji mnoho zdaru