• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    INK_FLO: muhehe, tak docent Kohout perlí:))
    KAREN: chutné je cuketové zelí, my jsme spoustu cuket nastrouhali, šupli do sklenic a s troškou soli a vody zavařili..
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Zveličované nebezpečí překyseleného organismu – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/zdravi/258410-zvelicovane-nebezpeci-prekyseleneho-organismu.html
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KAREN: jde to stejně jako okurky .) letos jsem to dělal poprvé takže až se uleží tak zjistím jaké to je :)
    pak z toho jde dělat taková ta omáčka když přidáš rajčata papriku a třeba i něco jiného a pak to zavaříš...
    jde dělat i cukotové čatný
    KAREN
    KAREN --- ---
    nejak se nam to tu nakupilo - nemate nekdo nejakej fajn tip na to, co s cuketou? neco se da naplnit lusteninovou smesi, mozna nejaky placicky, ale jinak se mi nechce to pouzivat jako stafaz do kdeceho vcetne buchet, jak tak byva zvykem;) nedelate z toho nekdo pickles treba??
    KAREN
    KAREN --- ---
    něco reklamy - blog ZuzkyOu


    A dá se to zkvasit?
    http://zkvaseno.blogspot.cz/
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    PREM: klídek... vyměňujeme si tu své zkušenosti, nebudeme tu přece dělat flame z toho, že to každému jinak tráví :-)
    PREM
    PREM --- ---
    SHEALA: Neuraž se, ale za nesmysl považuji, když někdo - v tomto případě Ty - reaguje na něco, co ten druhý vůbec nenapsal.. Proto jsem poukázal, že se patrně jedná o tvou interpretaci, jelikož mi svými reakcemi podsouváš věci a tvrzení, které jsem tu nikdy nenapsal! Takový přístup považuji za pomýlený a mnohem více škodlivý, než to, že jsem tě upozornil (znovu), že nic z toho co jsi napsala, jsem nenapsal já (Tvoje "kráva" a "srovnávání myslí") a tedy, že za to nenesu žádnou zodpovědnost! Kde se to v Tvé v hlavě a příspěvcích, které jsi napsala, vzalo, to já opravdu nevím, ale ani za to nemohu.. A ani netuším tedy čím zde, podle Tebe, tak škodím.
    Že hledáš recepty je jistě fajn, než ale napíšeš nějakou/jakoukoliv reakci, myslím, že je vhodné si nejprve pořádně přečíst na CO reaguješ a O ČEM ten komu odpovídáš píše..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PREM: Podle me pises nesmysly, ktere jsou skodlive. Nevidim duvod nereagovat, a nepoukazovat na tvoji bud vuli skodit, nebo neznalost. Nicmene uz to s tebou resit nehodlam a mrknu se radsi do jinych vyzivovych auditek, protoze chci jist... a hledat zajimave recepty a podle tech varit, and stuff.
    PREM
    PREM --- ---
    SHEALA: A tato moudrost/reakce je pro změnu odkud, prosím.. ?
    PREM
    PREM --- ---
    DIDGENAUT: S tou mkví bych to akceptovat, snad pokud bys srovnával mrkev s tělem (masem) krávy, ale v kontextu k mléku ta absurdita začíná až tvou odpovědí, nikoliv mým příspěvkem. Btw. to že je mléko "potravina" (pro člověka), pokud nepočítám to mládě, které je jím krmené, považuji za spekulativní tvrzení a pouze za osobní interpretaci.
    Psal jsem o mléku jako zdroji potravy u mláděte savce - matka produkuje mléko, mládě je saje a (pokud je to mléko jeho druhu) přirozeně roste a vyvíjí se. Mrkev, jelikož není savec, nejen že nemá maminku, která by jí kojila, ale bere živiny z půdy, ve které vyrůstá..v kontextu k tématu bychom mohli srovnávat tak mléko s hlínou, nanejvýš s vodou apod..ale to už by byla úplná obskurita.

    Ad. literatura - nejsem si jist, zda jsi tu knihu četl nebo alespoň držel v ruce - ale předpokládám, že ano, jinak by tvůj komentář měl srovnatelnou hodnotu, jako "jedna paní povídala, že..". Podobně chabý dojem na mne dělá ohánět se (a dělat si z toho názor na věc) něčím, co někdo napsal na nějakém fóru.. U konzumace mléka, jak píšeš, se řídíš svými zkušenostmi - možná by stálo za úvahu se těmito řídit i co se názorů a vynášení soudů týče, na místo předkládání toho, co píšou druzí..
    Předesílám, že zde nejsem z pozice nějakého fanouška, nebo odpůrce paní Průchové a jejího pojetí MB. Vím, že v lecčem má opravdu radikální postoje (ze zvědavosti jsem si zašel i na její přednášku), na můj vkus někdy příliš materialisticky (jen na jídlo) orientované a ačkoliv s ní ne ve všem souhlasím, tak v mnohém ohledu říká (opět jak to vnímám já) pravdu. Napsat ale, že je fašistka (a jen na základě něčího příspěvku na internetu - v dnešní době! kdy si kde kdo plká v diskuzích co ho napadne..) mi přijde už vyhrocené, tím spíš pokud se oháníš pojmy jako démonizace a generalizace. Myslím, že bez ohledu na její pojetí, je stále člověkem, který za těch nějakých čtyřicet let pro MB osvětu a její propagaci v této zemi, udělal tolik, co nikdo jiný. V tomto ohledu ji a její práci respektuji.
    Zpět ke knize - tedy jak jsem napsal - pokud jsi ji četl, či alespoň listoval, jistě víš, že kniha je z valné části obsahu překladem zahraničních (převážně amerických) lékařských a věděckých studii, které paní Průchová pouze přeložila a v celé knize má víceméně jen úvodní a průvodní slovo..

    Pokud napíšeš něco do reakce na něčí konkrétní příspěvek, moc nerozumím tomu: "to snad mohu jedině reagovat na tvé příspěvky?" - proč to tedy píšeš do reakce na můj příspěvek..?

    Však jez co ti dobře dělá..tvoje věc.

    Stravitelnost atd. je samozřejmě individuální, ale stejně tak diskutabilní z hlediska kondice zažívání/zanešení konkrétního jedince. Např. u luštěnin jsem se setkal u sebe i jiných lidí, že na začátku praxe MB před úvodním pročištění střev atd., některé druhy luštěnin byly obtížněji stravitelné, jiné suroviny i dočasně nepoživatelné (odvar z daikonu :). U stejných adeptů však po nějaké době (u každého jinak dlouho) tyto obtíže většinou ustoupily a strávníci začali jíst i luštěniny, které dříve nemohli, nebo pokud to jejich kondice v danou chvíli u konkrétních druhů neumožňovala, nahradili je fermentovanou formou. Ono také často hodně záleží co s čím kdo baští, zda namáčí a také jak žvýká.. Faktorů je jistě mnoho, stejně jako ve věci pesticidů, radiace, spadu atd., a z tohoto pohledu bychom se (jak se již děje) myslím pohybovali jen na rovině tvrzení proti tvrzení.. Tobě dělá dobře a mně ne.

    Pokud je tu něco použitelné, snad jen, že doporučení a informace (jako i v jiných "disciplínách") mohou být inspirací, ale rozhodující je vlastní zkušenost - a o tu se tu opíráme oba - bez ohledu, zda s tím okolí souhlasí nebo ne; v tomto bodu se myslím shodujeme. Myslím, že to je i samotná idea Makrobiotiky - ne umět zpaměti všchny knihy od Kushiho, ale s pomocí (nejen) vyvážené stravy, oživit přirozenou vnímavost a citlivost a díky ní jednoduše poznat, co je pro mne a co již ne..
    Napsal jsem jen svou zkušenost a předložil vlastní pohled na věc, ale rozhodně tu nejsem a nenapsal jsem zde nic proto, abych snad někoho přesvědčoval - pokud si to tak někdo vykládá, je to již na něm samém..

    Přeji mnoho zdaru
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PREM: a proc je Tvoje mysl vic nez ta moje?
    PREM
    PREM --- ---
    SHEALA: Já jsem ten člověk co tu pouze napsal, že podle něho: "kravské mléko je pro telátka a lidské mateřské pro miminka." Jelikož mám za to, že u savců, jak to Matka příroda zařídila, je mléko určené mláďatům stejného druhu a tomu také odpovídá jeho (opět dle druhu savce) unikátní složení, tak aby se mládě tvora, který mléko produkuje, mohlo optimálně vyvíjet, toť vše..
    Co z toho vyvozuješ nebo jak si to dále interpretuješ Ty, je již pouze záležitost Tvá a Tvojí mysli..
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Příští víkend se koná třetí ročník makrobiotické oslavy konce léta a "dožínek", Zrnobraní 2012. Přikládám pozvánku - my tam letos přednášíme, tak máme info na našem webu, nicméně veškeré podrobnosti k jarmarku, přednáškám, jídlu, ubytování atp. najdete na letáku. Zrnobraní pořádá ekostatek Ctiboř, který leží kousek od Pelhřimova. Je to příjemná akce domáckého ladění ve společnosti milých lidí a hezké prostředí, upřímně doporučuji.

    Zrnobraní 2012 - pozvánka a leták
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    PREM: proto, že jsem se zasmál hloupému názoru, si ještě nemusíš myslet, že jde o nějaký výpad proti tobě. Mrkev jsem uvedl abych vypíchl absurditu podobného srovnávání člověka s jakoukoliv potravinou, kterou jí. O banánech či sóje nepadlo ani slovo... a proč by to muselo souviset s tím, co jsi psal, to snad mohu jedině reagovat na tvé příspěvky? :-) Informace jsi podložil odbornou literaturou...nevím jestli bych Průchovou a podobné radikály používal jako citaci pro podepření názorů, vždyť i na makrobio fóru o ní často píší jako o fašistce...
    Napsal jsi svoji zkušenost, ok, proč ne, a já napsal svoji. Myslím, že pro objektivnější pohled je dobré napsat rozmanité zkušenosti a nepsat sem jen podobné démonizace.
    Konzumaci mléčných výrobků považuješ za návyk...to lze těžko aplikovat na mne, který je 3 roky nejedl...lušteniny jsou alternativa jak pro koho, pro mne osobně například jsou 100x obtížněji stravitelné než mléčné výrobky, proto jsem také zdůrazňoval individuálnost trávení každého člověka. Stejně bych přistupoval k mléku a jeho "nesnadné odbourávání" bych tu negeneralizoval na všeobecný fakt
    K rakovině v Číně a Japonsku...to jsou tisíce faktorů, např. v používání pesticidů jsou tyhle země na světové špičce (Japonsko by mělo mít největší spotřebu na světě).
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PREM: ty ses ten clovek co tvrdil ze po kravskem mleku se z cloveka stane krava, ze?
    PREM
    PREM --- ---
    DIDGENAUT: Nic ve zlém - ale srovnávat mrkev (rostlinu - zeleninu) s krávou (živočichem - pokud se nepletu) mi připadá trochu nepatřičné.. Kojit velkou mrkev malé mrkvičky, nebo že by si mrkev dávala jogurty apod., to jsem opravdu ještě neviděl.. :-)
    Nikdo Tě přeci nenutí mléko a výrobky z něho nekonzumovat; předložil jsem zde pouze vlastní zkušenost (záměrně jsem vypíchl "dle mých zkušeností", "považuji to" apod.), tedy nevím kde se vzal Tvůj dojem generalizace. Informace jsou podložené jejich původem - odkazem na odbornou literaturu. Nevidím tedy důvod ke zbytečným výpadům - když mám pocit, že mi někdo nebo to co říká leze krkem, stojí za to si nejprve text pořádně přečíst, popřípadě si ohřát trochu jablečné šťávy - to hezky uvolňuje játra.. :-) O banánech či sóje nepadlo ani slovo..
    Ke zmínce, že mléko je tu konzumováno x let jen zmíním, že v odlastech jako Čína a Japonsko, kde se donedávna mléko a jeho produkty nekonzumovaly vůbec, byla řada nejrůznějších typů onemocnění a druhů rakovin, po celé věky, neznámým pojmem. To že se v našich končinách mléko konzumovalo jsem nezpochybňoval, jen poukazuji, že dle mého názoru má všechno svoji "cenu"..

    Chápu, že v dnešní době, s velmi často nevyváženou skladbou jídelníčku (a týká se to samozřejmě i bílkovin, o kterých píšeš) a s přihlédnutím na výrazně větší stres a tlak, který je na jedince vytvářený, je mléko a jeho produkty pro mnohé nejen zdrojem chybějících bílkovin, ale i jakýmsi "uvolňujícím" prostředkem. Ze stejného důvodu se domnívám, že je tak hojně používaný a vyhledávaný také cukr, slazené nápoje, alkohol atd., a považuji to spíše za zvyk, či lépe návyk, což už se ale samozřejmě bílkovin netýká.
    Obecně vzato, opět pouze dle mých zkušeností a dostupných informací, pracuje skutečnost, že ačkoliv mléko lze považovat za zdroj bílkovin, zároveň ale jeho nesnadné odbourání představuje druhotnou zátěž (výdej energie) pro tělo, tedy je myslím diskutabilní, jak veliký "zisk" to představuje, když vezmeme v potaz všechny aspekty.
    Je to samozřejmě Tvoje, a každého svobodná volba - nikomu nic nevnucuji.

    Mě osobně už samotné používání mléka (které je, jak jsem napsal, dle mého, pro mláďata) přijde jako zavádějící, tím spíše v končinách, kde máme k dispozici celou řadu alternativ, zejména v luštěninách, které tu mají také dlouholetou tradici.. Navíc, pokud bychom např. krávu nepřinutili silou, je jisté, že její tělo by mléko přestalo dávno produkovat, jakmile její mládě odrostlo. Uznávám, že to je již jiné téma, ale jelikož všechno se vším souvisí, nemohu to oddělit.

    Pro zajímavost video, které jsem dal do diskuze o veganství, a které se mimo jiné i této problematiky týka:
    Nejlepší řeč jakou kdy uslyšíte - Gary Yourofsky - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M&feature=fvwrel

    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    PREM: poměr odlišnosti bílkovin ve vztahu ke konstituci těl - WTF! třeba jako u takové mrkve je to víc ok než u krávy jo? lol...
    Moje zkušenost: také jsem od dětství trpěl pylovými alergiemi apod., což poté, co jsem přestal konzumovat mléčné výrobky, tak vše odeznělo. A poté, co jsem s nimi po 3 letech opět začal - žádné alergie znovu nezačaly!
    Další věc je, že bych neházel všechny mléčné výrobky do jednoho pytle, je velký rozdíl mezi nezpracovaným mlékem a kvalitním jogurtem (=Hollandia), po prvním při zvýšené konzumaci zahlenění pociťuje, při druhém nikoliv.
    Argumentovat obsahem vápníku je jedna věc, jeho vstřebatelnost je věc druhá a u rostlinných potravin je pokud vím obecně nižší, obzvlášť u takových řas musí být mizivá. Navíc si myslím, že vápník rozhodně není největší výhodou mléka, kterou imho je obsah bílkovin, tuku a v tuku rozpustných vitamínů.
    Také si myslím, že mléčné výrobky zde jíme už tisíce let ve srovnání s nějakou sójou, banány a jinými tropickými potravinami a tudíž že pro tělo půjde o menší zátěž než tyhle novoty, co se tu jí max. 2-3 generace ve větším množství.
    Probiotika nefungují...ale nic mne nedalo po antibiotikách střeva dokupy tak, jako Hollandia ;-)
    Rozhodně bych se v tomto směru vyhnul přílišným generalizacím, pro někoho je mléko nepostradatelná základní potravina, někdo se bez ní obejde a pro někoho je lepší, když si pokryje potřeby těla jinak.
    PREM
    PREM --- ---
    DAWYT: Odborník sice nejsem - ale co se mléka týče, tak dle mých zkušeností a dostupných informací, je pro člověka vhodné tak maximálně lidské-mateřské mléko a to v kojeneckém věku, kdy jej tělo dokáže dokonale strávit.
    Kravské mléko je pro telátka, kozí pro kůzlátka ... :)

    Btw. strýček z podhůří k tomuto míval trefnou průpovídku: "Mlíko - na rakev víko."

    Aby to neznělo tak neodborně, jedná se hlavně o odlišnosti bílkovin (lidské x kravské) ve vztahu ke konstituci těl - kravské je přeci jen "trochu" větší :) - a s tím spojený poměr tuky x bílkoviny x cukry.. Již z tohoto hlediska, myslím, nepřekvapí, že lidské tělo není schopné kravské mléko dokonale strávit, ani dokonale odbourat, což vede přirozeně k zahleňování a tvorbě usazenin. Tento jev pak, podle toho jak je kdo "důsledný", graduje přes alergie, k tvorbě nejrůznějších typů chorob až po rakovinu..
    Pro ilustraci má živá zkušenost s tzv "pylovými alergiemi" a "sennou rýmou": Po letech zkoušení všech možných alternativ (o konvenčně doporučovaných otupovacích "lécích" typu zyrtec apod., které jsem otestoval a následně odmítl, ani nemluvě), průvodní jevy (slzení, kýchání, otoky očí, pálení v krku, uších apod.) překvapivě vymizely za několik týdnů, po vynechání mléka, i veškerých mléčných výobků a cukru, ze stravy.. Toliko na úvod k mléku.

    A konečně k vápníku: považuji to spíše za prodejní argument, než že by z toho měl člověk nějaký skutečný užitek..zvážím-li všechny ostatní, tedy i patologické, aspekty užívání mléka (ať už pasterizovaného, či ne), vychází mi záporná hodnota.

    Např. sezamová semena obsahují vápníku až 10x více než mléko, a to bez působení vedlejších účinků, které jsou u mléka potvrzené řadou vědeckých studií.

    Obsah vápníku ve 100g potraviny:

    Kravské mléko 100 - 118 mg
    Sezamová semena 630 - 1160 mg
    Řasa kombu 800 mg
    Petrželka 200 mg
    ...

    (zdroj: Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda, J.Průchová, Svítání 2003)

    Pro zajímavost: přidávám k tématu mléko ještě odkaz na článek o výzkumu amerických vědců, zaměřeném na působení/účinnost laktobacilů a dalších také toliko diskutovaných a reklamou opěvovaných "bifidogenních" bakterií v mléčných výrobcích. Výsledek: 0. Takže můžeme klidně zobat dále kvašenou zeleninu.. :)

    Probiotika střevní mikroflóru neovlivňují...zní verdikt nové americké studie
    Více zde: http://www.osel.cz/index.php?clanek=5953
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2012080002

    Nechce se mi věřit, že by z toho nešel získat vápník. Je tu nějaký odborník? :)
    SISTA
    SISTA --- ---
    kdyby se jeste nekomu hodilo, tak tady jsem nascanovala to uchovavani ovoce od luzny:
    sista | makrobio – rajce.net
    http://sista.rajce.idnes.cz/makrobio
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam