• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SUNRISE: a čím to? Čím myslíš, že to je?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    SUNRISE: jak se pozna podle jazyka dostatek/nedostatek vody? kdyz si nejsem jisty, jakoze ja mam svoje telesne energie hodne rozhazene, tak sleduji barvu moci. temer cira, moc tekutin, vic nez jemne zazloutla, malo tekutin.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    DARJEEL: Problém s pitím je ale v tom, že spousta lidí chodí dehydratovaná a ani o tom neví. Jejich tělo je natolik zblblé, že prostě žízeň necítí. Viz nedávno můj kamarád, který říkal, že subjektivně nemá pocit žízně (a tudíž přes den skoro nepije), i když podle zběžné prohlídky jazyka měl jasný nedostatek vody.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    STAROJDA: vse nakuúpuji bez zivnostaku. u probia si zajdi na jejich e=shop a koukej po gastro balenich. neni tam zdaleka vsechno co maji v nabidce, nekde se jim na strankach vali katalog. kdyztak mi napis do posty, poradim.

    DARJEEL: pro me je take moc dulezite varit z kvalitnich surovin, nicmene jejich cena me ve zdr. vyzivach zarazi. jak si pak nekdo muze myslet, ze lide budou jist zdrave?

    MILLY: napisu ti az ho budu mit doma, nake kilicko nam zbyde.
    KAREN
    KAREN --- ---
    jj, chce to zohlednit, ze STQ zije v dost jinejch podminkach + je svalnatej bouchac, jinej somatotyp nez treba my tri zrovna.
    kazdopadne me tenhle jeho pohled taky zaujal. posledni dobou jim min, prvni jidlo mivam posledni tyden dva i dost pozde (castecne je to tim, ze mam dost prace a nemam moc casu si vyvaret, ale zaroven nehladovim) - dneska zatim banan, bancha a voda, vcera jsem mela teply jidlo cca ve 4 (vecer predtim jsem toho snedla prilis a robi v testicku s teplym testovinovym salatem mi lezelo v brise dost dlouho./) a pak az po vecernim cviceni dve vajicka, kousek chleba a redkev. tak to taky budu zkoumat - docela to i konvenuje mymu freelance fungovani.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STARF: Staniq to tam myslím i píše, že to je jeho pohled na jídlo vycházející z jeho experimentování... každej si myslím najde to své optimum... já zase nedám dopustit na vajíčka, rychlá kvalitní bílkovina, vzhledem k tomu, že jsem kolikrát i 8 hodin za týden v tělocvičně plus si cvičím sám, tak potřebuju žrát jako tank ,-)
    S džusama je to zajímavé, jak to má, taky ale musíš brát ohled na to, že te´dka žije delší čas v Indii... až se vrátí do Evropy, tak to taky může mít trochu jinak...
    STARF
    STARF --- ---
    DARJEEL: vyborny, v podstate jsem v poslednich tydnech dospel k necemu podobnymu... posledni cca 3 mesice jsem se snazil jist vegan/raw veci only, ale vzdycky jsem se presytil a nedelalo to dobre ani mysli a ani zdravi

    posledni 2-3 tydny jim daleko mene, treba jednou tydne si klidne dam nejaky syr/ryby a citim se klidneji, mam porad pozitivni naladu a dost mi ustoupil ekzem, coz je pro me jakozto silnyho ekzematika obrovska vyhra... hadam, ze prebytecna strava akorat zivila mou nemoc :) nepochybne pomaha taky fakt, ze si davam pozor, abych nezapominal denne meditovat

    kazdopadne jen 2 jidla denne by pro mou dominantni vata slozku asi bylo malo, snidane + obed + vecere a par kousku ovoce v mezicase jsou pro me porad minimum

    ale caju, dzusu, smoothiecek apod. se asi jen tak zbavit nedokazu, predevsim ty caje jsou pro me stezejni... ani ne tak kvuli nabuzeni, ale hlavne kvuli chuti... navic sleduju, ze memu traveni teply caj prospiva vice nez vlazna voda... mozna to je jen zavislost tela na ochuceny vode z detstvi, kdy jsem se proleval denne colou, tezko rict
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ITCHYHEAD: kdyz nakupujes ve velkem z probio.cz, musis na to mit zivnostak nebo tak? Nebo takovy velky baleni prodaji komukoliv?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MILLY: obilí a luštěniny Ti vydrží, nemusíš se bát... klidně i pro jednoho můžeš koupit pětikilovku jáhel, rýže, čočky, hrášku a fazolí... a ten slad jakbysmet, všechno vydrží dlouho :-)

    A jídlo obecně leze do peněz a když chce člověk aspoň trochu slušnou kvalitu, tak si halt musí trochu připlatit... ale osobně radši budu šetřit na oblečení, autě, dovolené, pičovinách whateva než šetřit na jídle ,)
    MILLY
    MILLY --- ---
    ITCHYHEAD: Ty jo, já chci taky...- nechceš se příště podělit?? ;-) :-D Já osobně moc makrobio. lidí neznám zatím (jen jeden manželský pár z Prahy vpodstatě), ale ráda bych to dala s někým takhle dohromady, protože to leze docela do peněz (kupovat jen pro sebe skleničku sladu na dva tejdny- a to je jen do kaše- nedejbože, že bych něco pekla...)

    Hm... Našla jsem tu (na Nyxu) nějaký odkazy porůznu už před nějakou dobou- jen se mi je nechtělo hledat, tak to asi projdu znova, co mám kde uložený a naházím sem.. (třeba by to někoho zajímalo) Díky za tipy- kouknu na to. .-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Diky Milly,

    povolanim dozorci nad nakupcimi, byvaly skladnik, ja nakupuju v podstate pouze velkobaleni;)
    Posledne jsem bral s kamosema na tretinky 14kg ze sladovny bruntal: http://www.sladovnabruntal.cz/, drazsi doprava, takze ideal se zlosit na 2-3 kyble.
    ted jsem si objednal ryzovy sirup z probia (ma tez countrylife) , trochu me ten slad omrzel, to se opet delime protoze je to po 25kg:)

    Jinak ja jedu veskere zrni (obiloviny/lusteniny) z probio.cz-imho nejlepsi kvalita v 5kg pytlech, pak chlazene primo ze sunfoodu-je to cerstve, a zbytek countrylife nenacovice-spousta vychytavek na jedne hromade.
    MILLY
    MILLY --- ---
    Mimochodem, mám dotaz- kdepak v Praze berete slad na slazení? ;-) Vím, že někdo objednával odněkud snad 5 kg balení, ale už si nepamatuju odkud, tak mě napadlo zkusit se optat tady.
    ..a vůbec větší množství surovin- obilniny atd. Kde to berete?
    MILLY
    MILLY --- ---
    Přeposílám od Itchyhead. ;)


    "Zdravim, hledam par spriznenych dusi z prahy zapad pro spolecne objednavky od spolecnosti sunfood. Maji limit 2tisice na objednavku z toho 800kc za chlazene zbozi sunfood. priblizny cenik v priloze. nejlepe do posty
    petr
    Objednávka pro drobné spotřebitele - Sunfood s.r.o.
    Objednávka pro drobné spotřebitele - Sunfood s.r.o.
    Objednávka pro drobné spotřebitele - Sunfood s.r.o.
    http://www.sunfood.cz/o-spotrebitel.phtml

    sunfood_cenik_spotrebitel.xls (147456 B)"
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: jsem marná.. :))) Říkala jsem si, že makrobiotici jsou v tomto ohledu chodící encyklopedie a bude to nejjednodušší varianta.
    (Ale neříkej, že se ti to někdy nestalo, žes naprosto rezignoval na nějakou vlastní aktivitu a dotaz směřoval na jiné lidi, kteří udělali přesně to, co vy teď pro mě. :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: grrrr...."pěstování soji v čr" třeba? :DDDD
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: mno jo, mně nějak nenapadlo, co bych tomu googlu napsala, aby na mě vyplivl něco rozumného.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Co třeba googlit Zuzáku? :)))

    Sója pochází z jihovýchodní Asie, Číny, Korey a Japonska. Pokusy o pěstování sóji u nás se datují již od roku 1873. Výsledky však nebyly příliš uspokojivé. Renesanci tato rostlina v našich podmínkách zaznamenala až po deseti letech, kdy se výnos pohyboval okolo 1,4 t.ha-1. Postupným šlechtěním se podařilo zkrátit její vegetační dobu, což výrazně rozšířilo oblast pěstování. V roce 1960 se sója pěstovala na 1153 ha. Další rozvoj pěstování omezoval především nedostatek vhodných odrůd. V roce 1999 se začalo v ČR s pěstováním nových kanadských odrůd, které splňují nároky na podmínky v ČR. Dnes zaujímá sója plochu asi 7698 ha současný výnos činí 1,5-2,5 t.ha-1.

    http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Soja_lustinata.htm
    LILY
    LILY --- ---
    SCHWEPZ: já jsem měla ze zeměpisu vždycky dost špatné známky, ale rozumím tomu správně, že to tedy není nic cizokrajného?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LILY: wiki: "Sója se pěstuje v tropických, subtropických podmínkách a v teplých oblastech mírného pásu"
    LILY
    LILY --- ---
    Teď jsem se (na nyxu) dočetla, že sója je cizokrajná rostlina. A já jsem si myslela, že se u nás normálně pěstuje. Nevíte někdo, jak to je?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tady něco, co jsem dlouho hledal, protože na kurzu čínské dietetiky jsme to projeli jen tak šmahem...

    Seznam potravin a jejich charakteristika (teplo/chlad, chuť a tím pádem vztah k elementům). Pěkně stručné a utříděné. Enjoy.

    TCM -What is Food Therapy?
    http://www.tcmecc.org/foodtherapy.htm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam