• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: grrrr...."pěstování soji v čr" třeba? :DDDD
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: mno jo, mně nějak nenapadlo, co bych tomu googlu napsala, aby na mě vyplivl něco rozumného.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Co třeba googlit Zuzáku? :)))

    Sója pochází z jihovýchodní Asie, Číny, Korey a Japonska. Pokusy o pěstování sóji u nás se datují již od roku 1873. Výsledky však nebyly příliš uspokojivé. Renesanci tato rostlina v našich podmínkách zaznamenala až po deseti letech, kdy se výnos pohyboval okolo 1,4 t.ha-1. Postupným šlechtěním se podařilo zkrátit její vegetační dobu, což výrazně rozšířilo oblast pěstování. V roce 1960 se sója pěstovala na 1153 ha. Další rozvoj pěstování omezoval především nedostatek vhodných odrůd. V roce 1999 se začalo v ČR s pěstováním nových kanadských odrůd, které splňují nároky na podmínky v ČR. Dnes zaujímá sója plochu asi 7698 ha současný výnos činí 1,5-2,5 t.ha-1.

    http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Soja_lustinata.htm
    LILY
    LILY --- ---
    SCHWEPZ: já jsem měla ze zeměpisu vždycky dost špatné známky, ale rozumím tomu správně, že to tedy není nic cizokrajného?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LILY: wiki: "Sója se pěstuje v tropických, subtropických podmínkách a v teplých oblastech mírného pásu"
    LILY
    LILY --- ---
    Teď jsem se (na nyxu) dočetla, že sója je cizokrajná rostlina. A já jsem si myslela, že se u nás normálně pěstuje. Nevíte někdo, jak to je?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tady něco, co jsem dlouho hledal, protože na kurzu čínské dietetiky jsme to projeli jen tak šmahem...

    Seznam potravin a jejich charakteristika (teplo/chlad, chuť a tím pádem vztah k elementům). Pěkně stručné a utříděné. Enjoy.

    TCM -What is Food Therapy?
    http://www.tcmecc.org/foodtherapy.htm
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Acupuncture.Com - Recipes for Winter - February 2007
    http://www.acupuncture.com/newsletters/m_feb07/winter_recipes.htm
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Traditional Chinese medicine believes how we eat our food is also very important. It is very common these days to eat in our car on the way to work, eat at our desk while working or have the television on while eating, this weakens our digestive energy.

    It is important to

    Sit down to eat
    Chew food well
    Pay attention to eating, turn off the television, get away from the work desk
    Eat organically and locally
    Eat seasonally
    Do not skip meals


    Traditional Chinese Medicine - Dietary Principles - Dampness, Foods to Tonify Yang / Yin - Comox Valley Acupuncture
    http://www.comoxvalleyacupuncture.com/recommend.html
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: dobry, diky za tipy!.) jj, sipky jsem taky vzdycky takhle zobala, akorat jsem byla vzdycky upatlana, pac jsem neumela tenhle vymackavaci grif.)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: kyselý jsou šípky celkem dost, ale chutnají dobře i samotný, vytláčeny rovnou do úst:) chtěla jsem to mít sladší. šípkovou chuť med nepřerazil, kyselý je to taky pořád. o konzervaci mi ani tak nešlo, marmeláda rychle mizí, i když v chladu by měla chvíli vydržet. med jsem přidávala postupně - jednu lžíci, pak druhou, takže to nebylo přesně 1 : 1, ale spíš 2 díly medu na 3 díly šípku. záleží na tvé chuti:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: wow! tyyjo ale 1 : 1 s medem mi prijde jako hc - to je sipek tak kyselej, je to potreba kvuli konzervaci (to by nestacilo min??) nebo co to ma za duvod?

    ... cukrovi je temer fuc - a samozrejme jsme si ho nevyfotili. tak zas napresrok;)
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: chloupky, který obklopují semena se do marmošky vůbec nedostanou. při prvním kontaktu zjistíš, jetli je šípek přátelsky přemrzlý nebo jestli potřebuje ještě čas:) v ideálním případě jde z obrácené strany koruny, od stopky, vydatný čůrek džemu/dužniny:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: Jak prosím tě řešíš ty chloupky z plodů? Kdosi mi říkal že se rozvaří. Jakou s tím máš zkušenost?
    VODA
    VODA --- ---
    JANYNA: ne každý keř dává stejně. nejvíc podojíš velké protáhlé šípky, malé okrouhlé jsou jen plné semínek. znám místo, kde růže tvoří lem remízku, tam se sbírá rychle. na obrázku už je to smíchané s medem, půl na půl.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: To zní výborně! Budu muset vyrazit do okolí na sběr, protože ty dva keře na zahradě loni na jaře přemrzly a měly mrzkých pár bobulí akorát tak pro ptáčky.
    VODA
    VODA --- ---
    šípková marmeláda nevařená: šípky jsou teď ideálně přemrzlé a dá se z nich snadno získat dužnina tak, že se z plodu vymáčkne prsty, když se pak smíchá s medem, vznikne lahodná pomazánka. Poměrně rychle se to sbírá, na tuhle skleničku stačilo 20 minut:)
    Koloweb - Šípková marmeláda
    http://koloweb.wz.cz/sipek.html
    vlastní pokus

    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: žádný rum, mirin! nastěstí mi ho nevyzungli kolegové na vánočním večírku, chutnal jim, ale bez alkoholu neuspěl?:)
    DARJEEL: nanokánky, taky dobrý:))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Rum?! Nooo... možná něco ukáplo :)))

    Jedno takový kladivo máme v tělocvičně, ale to by z marokánek byly rázem nanočástice :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam