• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    NENUPHAR: za sebe doporucuju Radost ze zdravych deti. To je pro me a zenu tak trochu MB bible :)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Ráda bych začala do jídelníčku zařazovat víc makrobiotické stravy, protože běžné jídlo mi dlouhodobě nevyhovuje a prakticky ho nejím. Nějakej tip na dobrou knihu kde načtu základní znalosti? Knih tip prosím v tradiční papírové verzi, nemám doma net, v práci na to nemám moc čas, z mobilu to řešit nechci, stejně jako nechci dlouze filtrovat tohle auditko. Díky
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ITCHYHEAD: Převodnění ledvin? Zajímavá teorie, co to má mít za příznaky?
    Podle čínské medicíny mívají ledviny spíš "nedostatek" (jinu, jangu, čchi...). Převodnění (水滞/淡飲)samozřejmě může nastat, ale vztahuje se spíš na "slezinu", případně plíce.
    Jinak tedy kaše se v čínské medicíně naopak doporučují, zvláště při oslabení organismu. Nebo po ránu, kdy ještě není úplně nastartované trávení a tělo potřebuje doplnit tekutiny po noci.

    Nutno ovšem zmínit důležitou věc, na kterou mě upozorňovala moje učitelka, a sice že není radno míchat dohromady makrobiotiku a čínskou medicínu, neboť ač jsou si podobné, obě mají trochu (někdy dost) jiný pohled na věc.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ITCHYHEAD: nejednou se mi stalo, že v rýži a obilovinách od probia byl bordel jako kamínky atp. a to mnohonásobně víc, než u jiných dodavatelů..
    DARJEEL: jo, jo, vím jak se jmenuje, ale když dovolíš budu mu říkat dál pan Opo;)
    MILLY
    MILLY --- ---
    ITCHYHEAD: Díky!

    YEETKA: Jo, přesně tohle jsem chtěla najít. :o)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: to se ho budu muset zeptat o vikendu
    joga : :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ITCHYHEAD: jak se projevuje prevodneni ledvin? co mel za komplikace?

    na jogamatce se toho nalezi jen zlomek z toho ostatniho.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Darjeel, ja se tomu priklanim zatim pouze pocitove. Ber to jako volny pad dalsiho zrni do sypky na tema voda v organismu, sam jsem zvedav co se z toho umele. Ale chapu, casto vyznim jako"tak a hotovo".

    Jedine argumenty, ktere jsem si z prednasky odnesl bylo jak uvarit obilovinu aby v nim bylo tolik % vody, to se da zvazit. Pak srovnani % obsahu vody v organismu vs. v mem jidle. To jestli je pravda, ze obiloviny vyzivuji ledviny nemohu potvrdit. Nicmene muj ucitel, cely svuj 15lety MB zivot trpel na prevodneni ledvin. Zkousel zatim vsechny rady a nic mu nepomohlo, ani omezeni zeleniny, kde je vody nejvice. Rikal, ze po vyrazeni kasi s emu to konecne dari srovnat. Mozna tedy na tom neco bude.
    Jeste dodam, jsem zacatecnik, zatim pouze ve fazi, ze mam doma dobre suroviny a joga matku, na kterou se mi zatim moc nedari ulehat. Na druhou stranu behani 2x tydne mi zatim vydrzelo a prinasi vysledky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: a argumentace proč, podklady, důvody? Nebo je to prostě tak a hotovo? :)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ... vareni obilovin, vyrazne odlisny pristup nez Kushi. Jedna se o to , ze podle obsahu vody v nasem organismu (napr muz 60%) je treba i obdobny pomer vody na nasem taliri. Pri pouziti standartnich pomeru obilovin, lustenin a zeleniny v MB taliri, vychazi, ze obilovina by mela po uvareni obsahovat 50% vody sve vahy. Coz znamena, ze ji budu varit 1:1 (vahy) s vodou plus to co se odpari. Pri vareni v hrnci, se odpari cca 20% vody, v tlakovem hrnci temer zadna. je treba take pocitat s vodou ktera se do obiloviny dostane namacenim. Takze varim 1:1 az 1:2. Coz vlastne delame vsichni, kamen urazu prijde v pripade kasi, keter bychom meli jist jen obcas a kdyz tak vecer.

    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    na chleba jsem si ted koupil pekarnicku od Otty Reisse. Jedna se o Eta Vital Plus. Otta poskytuje navic nerez nadoby/hnetace misto teflonovych, misky pro domaci tempeh, a sklene poklicky diky nimz se chleb pece v pare a tudiz nema tvrdou spalenou kurku. Doporucuju.

    model info: http://www.mojepekarna.cz/eta-vital
    stranky Ottovych pekaren: http://www.minipekarny.cz/

    jeste me docela zaujala jeho prednaska na tema v jakem pomeru s vodou spravne varit obiloviny aby nedochazelo k prevodnovani organu jimi vyzivovanymi (napr ledviny). nekde snad dohledam ten letacek.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: joo od tech obcas neco koupime, cajk.))
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Ten můj kamarád měl jazyk hoodně rozpraskaný ("jako vysušená země"), červený a skoro bez povlaku=silný nedostatek Jinu. A když jsem se ho ptala, jestli pije, tak říkal, že skoro vůbec.
    Podle toho, jak jsem se učila diagnózu jazyka já (chodím na kurzy TCM do Ósaky), tak oslabení "sleziny" se projevuje rýhou uprostřed (srdce se projevá spíš červenými tečkami na špičce). Horkost v žaludku se odrazí spíš ve žlutém zabarvení povlaku, zápachem z úst, krvácením z dásní apod. Silný bílý povlak značí špatné trávení, celkově bílý jazyk je prochlazení.

    Jinak s tím nepitím, myslím, že spousta lidí ani nepozná, že má žízeň, protože je to pro ně normální stav. Stejně tak jako spousta lidí nepozná, že má problémy s trávením, protože jim to přijde "normální".
    Ájurvéda např. doporučuje hydratační kůru, kdy člověk po celý den v intervalech 15 min. pije po malých douškách teplou vodu. Údajně i lidi, co normálně nepijou, po dni zjistí, že vlastně mají žízeň a jejich tělo si samo začne říkat o tu teplou vodu (které by se normálně ani nedotkli). (Nemám z vlastní zkušenosti, ale psal o tom John Douillard.)
    VODA
    VODA --- ---
    YEETKA: pěknej obchůdek:)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: dyk píšu, že tenký bílý povlak je právě ok. :) Jinak horkost značí i zažloutlý.. Praskliny můžou být z horka nebo třeba i z oslabení sleziny, taky záleží, jeslti jsou vepředu (střeva, močák), uprostřed (žaludek, slezina, srdce, ochránce srdce), nebo vzadu (plíce, ledviny).
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    YEETKA: z ceho tak usuzujes?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SUNRISE: a čím to? Čím myslíš, že to je?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: ´praskliny bývají většinou z nějaké karence, bílý povlak je ok, když není moc hustý... naopak absence povlaku značí "horkost" někde v organismu...

    YEETKA: no vidíš to opobchod, na ten jsem úplně zapoměl a to mi ho doporučoval už doela dávno kamarád, že je to nějaký jeho známý... dokonce je nějak závlekem napojený na Peníkovské statkáře ,-) Jinak pán, Yeetko, se jmenuje Pekař ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam