• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: jasný... tak z tčm čerpám lehce už téměř dva roky, vlivem toho například méně sladím a mléčné výrobky jsem zredukovala na minimum oproti dřívějšímu litru mléka denně popřípadě kefírům. Mi to už ani nechutná a je mi z toho akorát zle... nejsem v jídle purista, mám v plánu brát si od každýho něco. (masa se taky vzdávat nebudu)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: jj, tohle je tčm.... ona makrobiotika je takový generikum z tčm, ale občas takové matoucí a svévolné generikum... tčm má takový zemitější a obecnější přístup, vaří maso i vajíčka, což v makrobiotice nenajdeš.
    Pokročilejší level umí skládat stravu podle afinit k akupunkturním drahám, ale to už je vyšší dívčí... zákald je ale stejnej jako třeba v tradiční české kuchyni, to se prostě staletími prověřilo, jak normálně a běžně zdravě fungovat... to akorát moderní spuermarketové výstřelky ala ananasy v zimě a 1000 druhů mléčných výrobků pod jednou střechou nám zdravotně trochu zavařil :-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pravda, překoukla jsem se.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jasne!.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: jen poznamka: toto je cinskej pristup (tcm) a od makrobiotiky se dost casto lisi, nekdy je vylozene protichudnej. tohle zakladni myslim funguje dost podobne, a kdyz clovek posloucha svy telo a intuici, vylezou mu prave takovyhle principy.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: pak dej vědět, přijedu ti pomoct se sklizní :) ráda .)))
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: no vsak jsem si par keru zasadila, ale chvili to potrva, nez budu mit plantaze.)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: tyjo, koukám že krom toho spánku a tělesného klidu si jedu intuitivně makrobio .)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: máš mít na zimu zavařeno ve sklenicích :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tak zima je v plném proudu a není od věci si připomenout pár zásadních tipů, které jsou dle čínské dietetiky vhodné pro prevenci a uchování zdraví...

https://www.acufinder.com/Acupuncture+Information/Detail/Chinese+Medicine+and+Winter+Season

Pro neangličtináře si dovolím malý výběrový sumář z textu....

Zima je spojená s elementem vody, s ledvinami, je to období minimálního výdeje energie, klidnosti, rozjímání, šetření sil na jaro, kdy život opět vyraší (či doslova vybouchne) do všech stran a směru a my vyběhneme z našich vyhřátých pelíšků vítat expadnující zeleň.... ovšem meanwhile ve sněhu a tichu:

- obecně se vyhýbejme čerstvému jídlu, neboť ochlazuje tělo
    - česnek a zázvor jsou výbornými posilňujícími plodinami pro toto období
    - je dobré omezit aktivity na minimum, šetřit energii (tenhle řádek není pro mě :-)
    - polévky, omáčky, hodně kořenové zeleniny
    - hoooodně spát, chodit spát brzy a vstávat ideálně až po východu slunce (mno, jen pro některé)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    a sakra :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: zajdi za 12 mesickama;) jinac palacinky si rada dam - jdou ti skvele!.)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: slyšíš, špaldový palačinky prej, mmm, ty u nás dlouho nebyly... a s malinama prej, mmmm ,-)
    NENUPHAR: jooo, mb cukroví je trochu jiný level, není u něho žádný cukrový high a pak craving po dalším... navíc je sranda takový cukroví dělat, letos jsem si na více štacích při výrobě užil náramné legrace ,-)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: cukrovíčko já moc nemusím, to já jsem spíš zeleninová, rýžová a luštěninová... no a utlouct se můžu po kořeněnym a toho se asi už nikdá nezbavim :(
    Ikdyž teda říkám si, že to makrobiocukroví bude asi trošilinku jinej level než máslový větrník, a že až k tomu přičmuchnu a okoštuju, tak už nebudu chtít jinak ;) no a posledně jsem oprančila špaldový palačinky s malinama, ty byly!
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: a jsou tam i pekny recepty na cukrovi ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NENUPHAR: a je v praktické kroužkové vazbě, manžové taky doporučují ,)
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    KAREN: ááááá, to musím mít, makrobiobydlenkovství zdar !
    KAREN
    KAREN --- ---
    NENUPHAR: plus pak pro praktickou zenu ceska klasika ;)

Makrobiotické nedělní vaření - Lužná, Dagmar - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/makrobioticke-nedelni-vareni
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    NENUPHAR: makrobiotickou cestu měli svého času (snad dosud?) v levných knihách, mám pocit, že za ni chtěli něco jako 70 CZK..na "rozkoukání" zcela dostačující kniha
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam