• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: dík za informace, to jsem nevěděl, paráda že se to takhle dá i v tak vysokých nadmořských výškách. je vidět že už máš něco odpěstováno.)
    VODA
    VODA --- ---
    VODA: No a venku potom můžeš udělat vyvýšený záhony nebo německý kopy, který se vystýlají organickým materiálem, hnojem. Rozklad uvolňuje teplo a záhony jsou vytápěný. Dá se takto ohřívat i voda. Můžešeš docílit až 70 stupňu. Holzer na vyvýšených záhonech pěstuje ve 2000 n.m.v
    VODA
    VODA --- ---
    VRINDAVAN: Určitě by to šlo. Vždyť pařeníky si lidi budovali v sudetech a vůbec ve vyšších polohách. Když budeš mít dobrý světlo, to ostatní si reguluješ sám - množství hnoje, kvalitu zeminy. Tohle je tzv. teplé pařeniště, kde se o vytápění půdy stará 50 cm mocná vrstva koňskýho hnoje, na které je 10 - 15cm kvalitní zeminy, to musí fungovat i na Sněžce:) Skla se při velkým mrazech přikrývají slámou nebo rohoží/kobercem. Dobrý je udělat bytelný rantly, až 100cm do hloubky. Na zahradě máme betonový pařeniště, se stěnou tlustou 15cm, široky 1,2 a dlouhý 4m. V létě ho využíváš jako otevřený záhon. Když ho na podzim vybereš, můžeš v něm uskladnit zeleninu.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: myslíš že by šlo takhle pěstovat i v chladnějších a méně urodných částech ČR, třeba na Českomoravské vrchovině nebo v horských oblastech?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: tak to je luxus! ty jsi fakt moc sikovna pestitelka!.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: podle mě už se zásadně neochladí a na zmrzlý to přikryješ textilií. Loni jsem nasadila hokaida a rajčata už v dubnu, pak to přikryla na zmrzlý, nepomrzlo nic a měla jsem rajčata na konci června:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: zkusim vycet svych dosavadnich experimentu, presny nakres mam na chate ["docpavala" jsem zahony necim z trojice mangold (zeleny a cerveny) - repa salatova - vodnice a sazenice salatu nekolika typu a 2 kedluben, tak v tom mam hokej]: na jednom dole karotka s cibuli a kopr, vedle hrasek lusk a dren a k tomu salat, kedluben a naka ta "docpavka"; nad tim na jednom mensim budou divoky rajcata, zatim jsem tam vysela spenat a mozna i mesicek (?); pak na jednom petrzel na zkousku s necim... nevim daaal,D na dalsim ceka misto na fazuli (mam od nekoho z Gengelu sparglovku tyckovou a kerickovou) a vedle toho je mix z vyse uvedeneho. a nahore budou na jednom hokaido (k tomu asi pak pohanku a jinej medonos) a na druhym mam salaty + kedlubny a zasetyho neco z tech "docpavek". plus sem tam radek ci par radku redkvicek, jak se mi to tak pozdavalo... zapomnela/nestihla jsem v tom zemedelskem rausi natahnout netkanou txtilii, tak to dozenu nejspis v tydnu.

    no zni to jako hroznej maglajz, na tom nakresu v tom mam jakejsi Svuj System!.))) a jela jsem vic na radky a obcas to narusovala tema sazenicema a zasetejma ruznostma.) mezi to vysypat trochu kopru, mesicku, lichorerisnice - ale zvlast s tema dvema poslednima to chci doplnit jeste pozdeji. plus jeste potrebuju tenhle tyden zalozit predpest par bylinek (krome rajcatek a hokaido) a divnorostlin typu povijnice kamsi na pnuti, lampionek oranzovy a jeste tu mam lebedu z toho zdroje pres Gengel... fotky asi pozdeji, az to povykukuje.) jsem zvedava, jestli jsem neco z toho krapet neuspechala, ale kdyz dam netkanku, pevne verim, ze to zvladnem;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: tak tak, z pařeňáku. To je panečku vynález. Kdybych ho měla vyhloubený už od podzimu, mohlo by tam růst zelený už v únoru. Za chvíli budou i kedlubny a kopr, za měsíc karotka. Co jsi všechno zasela? A nemáš fotku vaší zahonové realizace?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: wow! z parenaku?.)) ja sila a sazela az vcera, tak se tesim na plody.)
    VODA
    VODA --- ---
    první skílzení (hlavkový salát, ředkvičky, cibule nať, kopřivy, bršlice, fialky a sedmikrásky a lichořeřišnice:) jaro už je tady!!!!

    fialky, ty pravé a voňavé, je možno naložit do umeocta nebo z nich udělat sirup (vstva květů/vrstva hnědýho cukru), nádherně voní, je dobrej na zakusky jako lehký přeliv...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STAROJDA: takhle komplikovaně vypadá kdejaký mb jídlo, ale ve výsledku, když to uděláš jako Voda, tak Ti to zabere jako jakýkoliv jiný vaření...
    VODA
    VODA --- ---
    STAROJDA: 40 minut i s vařením krup v papiňáku. Zatím co se vaří obilí, je na všechno dost času. Ve troše vody podusit daikon a tofu trvá 5 minut, kapustový listy se spaří, pak se to do něho naláduje a asi 10 minut napařuje. Salát si připravuji prvně a nechám zatížený odležet. Smíchat ingredience na omáčku zabere minutu. Je to právě rychlý, ale musí se to dobře časovat. Mezi vařením si rovnou umývám nádobí, většinou ani není potřeba jar, není to mastný, stačí opláchnout. Netrávím v kuchyni hodně času:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    VODA: jak dlouho trvala priprava? ;) Vypada to trochu "komplikovane".
    VODA
    VODA --- ---
    Včerejší jarní oběd: ječné kroupy, napařený kapustový zámotek s daikonem a bílým tofu, lisovaný salátik ze zelí a pickles, lichořeřičnice (pořád se drží, v chladné místnosti celou zimu pomalu přirůstala), omáčka:miso shiro, hořčice, tahiny, citron...i když venku pořád kosa, už játýrkům ulevuji od tuků, smažení, pečení a taky soli, ale i tak se dá pochutnat:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VODA: nit je dulezita, jeste lepsi jsou mezizubni kartacky :)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    DARJEEL: dik....tak to je dobrej tip....pytlicky s cukrem maji i v ruznejch stancich s obcerstvenim, cibuli vetsinou nikoliv ;-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    co dodat! hlavne ze chutna:)
    zkusim si stim cukrem nekdy posypat ranu, to me zajima, jestli bude chladit
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKI4CE: já používám cukr odjakživa na bodnutí včelou, smíchat s trochou vody (udělat kašičku), namatlat a ani to nenapuchne ,)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    ITCHYHEAD: taky bych si rekla, ze cukr na rany neni to prave...ale nedavno probehlo ceskymi medii tohle:

    Cukr zahojí otevřené rány lépe než antibiotika – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/zdravi/293484-cukr-zahoji-otevrene-rany-lepe-nez-antibiotika.html

    za pravdivost nerucim, dal jsem po tom nepatrala :-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: mel jsem od tehle firmy zubni pastu a byl jsem moc spokojen. ted jsem serozhodl jit do vetsiho "minimalismu" a to prave do te smesi prazeneho lilku se soli, aka dentie powder (vyrabi mitoku, prodava sunfood). myslim, ze cisti paradne, ale nejsem si uplne jist jak zakryva pachy.

    Pricina zapachu z ust je prave jedna z veci, kterych nas vlastni makrobioticka strava snad zbavi. to ovsem trva a ja musim chodit na pracovni schuzky v kapitalistickem svete a tak jeste kombinuju s pastou se soli, ale asi se vratim k te bylinne. I kdyz bylinky nejsou ta ultraecht makrobiotika, jelikoz jsou hodne jin.

    myslim, ze dentie prasek a pravidelne masirovani dasni kartackem ve smeru od dasne k zubum je to co dasnim pomuze opet prekryvat citlovou cast zubu a navic dasne zpevni a usta desinfikuje. pokud vam dentie prijde moc, tak neco se soli+bylinky na rano a vecer dentie.

    sul stahuje, je silne jang. kazdy si asi predstavi ten slastny palivy (jang) pocit pri posypani soli krvave rany (jin). take se ovsem rana rychle zatahne (jang). nezkousel jsem, ale posypani cukrem by asi zpusobilo jeji dalsi krvaceni a mokvani (jin).

    VODA: diky, nebyl jsem schopny to formulovat, ted uz mi to snad docvaklo!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam